Usuari:Otcapp 76/Ed Piskor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaOtcapp 76/Ed Piskor

Ed Piskor (1982 Homestead, Pensilvània) és un autor de còmics estatunidenc. Acostuma a fer còmics de gènere underground. Entre les seves creacions, de les més conegudes són “Hip Hop Family Tree”, “X-Men Grand Design” o “Wyzzywig”.[1] Ed. Piskor ha estat guanyador del premi Eisner gràcies a la seva sèrie basada en fets reals “Hip Hop Family Tree”.[2]

Biografia[modifica]

Ed Piskor va néixer el 1982 a Homestead, Pennsylvania. Piskor, ja des de petit va patir una dura infància en part per culpa de la seva empobrida família, ja que els seus pares havien perdut la seva feina en una planta metal·lúrgica.

De petit vivia en un veïnat a on la majoria dels habitants eren de raça negra, i Piskor va patir assetjament durant la seva adolescència, cosa que va repercutir en el seu comportament i salut, arribant a estar hospitalitzat diversos dies per problemes de colitis i necessitant diverses transfusions i operacions per al seu restabliment.

A conseqüència d'aquests problemes de salut, Piskor va demanar als seus pares que l'apuntessin a un programa d'educació a distància per evitar així els seus problemes amb els companys.

Gràcies a aquesta decisió, va començar a trobar temps lliure per dedicar-se a la veritable passió, el dibuix.

De petit, Piskor era un gran fanàtic dels còmics de superherois, especialment Spiderman i la Patrulla-X. Allà hi va trobar les seves principals influències entre les quals els dibuixants Jack Kirby, Jaime Hernandez i Jim Lee.

Una mica abans d'entrar plenament a la seva adolescència va descobrir el tipus còmic alternatiu i underground (que actualment dibuixa).

Gràcies al llibre de Les Daniels, de Comix, té el primer contacte amb dibuixants molt rellevants en el món de la novel·la gràfica, com Will Eisner, Robert Crumb, Daniel Clowes, Chris Ware i Harvey Pekar (amb el que més tard treballaria).

Més endavant Piskor va ingressar a la Joe Kubert School of Art, i encara que només va estar matriculat un any, va conèixer molts dibuixants amb els quals compartia idees i maneres de fer, com Tom Scioli (amb el qual col·laboraria després), Jim Rugg i Frank Santoro.

En aquells moments, Piskor va començar amb una sèrie de mini còmics underground, Deviant Funnies, i amb la sèrie autobiogràfica Isolation Chamber.

Després d'un any, en deixar l'escola, va entrar a treballar com a teleoperador i com a venedor d'entrades d'una casa encantada.

El 2003, Piskor descobreix la direcció de Harvey Pekar, un dels seus referents, en un dels seus còmics de la sèrie American Splendor.

Ed va enviar una carta a Pekar a aquesta adreça, que va resultar ser la correcta. Pekar com a gran notícia, Harvey Pekar l'hi va oferir treball com a dibuixant de diverses històries de la sèrie American Splendor. Després d'un període de prova, Pekar finalment contracta Piskor per il·lustrar la novel·la gràfica Macedònia & The Beats: A Graphic Story.

Van ser dos treballs molt durs, i Piskor es va trobar una mica sobrepassat en haver de fer un projecte així sense experiència prèvia. Una cosa semblant al que va afrontar amb la seva contribució a The Beats: A Graphic History (Souvenir Press, 2009), que expressa la història dels poetes de la generació Beat a través d'una parella d'adolescents als anys cinquanta.

Més endavant, Ed Piskor també va treballar amb una altra llegenda del còmic i un ídol personal, Jay Lynch, a la sèrie de còmics Mineshaft.

Després del guany de tota aquesta experiència amb professionals, va intentar evitar incorporar entintadors o coloristes externs. Des d'aleshores, escriu, esbossa, entinta i pinta tots els seus treballs.

A finals del 2011, Piskor fa la seva sèrie de còmics Wizzywig (Top Shelf, 2012), un còmic humorístic però essent fidel a la realitat sobre el món dels hackers i ordinadors. El que l'interessava i el va inspirar per a fer aquesta sèrie va un programa de ràdio a on parlaven hackers (Off the Hook). El que el va inspirar va ser el fet que la majoria de hackers que havia sentit a parlar no eren més que petits bromistes que ignoraven els delictes de les seves accions. En aquest moment ja va sorgir el protagonista del còmic Kevin Phenicle.

Al mateix temps, Piskor comença el webcòmic Deleterious Pedigree (2011) al seu propi web. La història és gairebé autobiogràfica i explica la història d'un adeolescent blanc i la seva vida en un barri negre, neuròtic i obsessionat amb el dibuix (tal com la vida que havia tingut Ed Piskor).

A més a més, també va dissenyar personatges per a la sèrie de dibuixos animats de televisió Aqua Teen Hunger Force a Adult Swim.

Essent un gran fanàtic del Hip Hop com a estil musical i cultural, el 2012, Piskor comença un projecte gegant: Hip Hop Family Tree (2012-2016), que explica la història del hip-hop i diversos artistes llegendaris del Hip Hop, com Sugarhill Gang, Grandmaster Flash, Run DMC, Beastie Boys, etc.

Piskor deia que va estar altament influenciat pels còmics biogràfics de Robert Crumb sobre el blues i el country. Aquesta gran empresa no només s'enfoca a l'aspecte històric, sinó que també inclou moltes anècdotes divertides i interessants pel lector.

Des del gener del 2012 fins al desembre del 2015, les històries de Hip Hop Family Tree es publiquen setmanalment a la web Boing Boing, passant posteriorment al format de còmic físic amb l'editorial Fantagraphics (als Estats Units).

El 2015, la sèrie va guanyar un Premi Esiner al major treball inspirat en la realitat, i va entrar a la llista de Best Sellers del New York Times.

El 2017, Ed Piskor compleix un dels seus somnis d'infància, escrivint i dibuixant una sèrie de còmics sobre la història completa i resumida de la Patrulla-X, anomenant el còmic: X-Men Grand Design.

Des del 2018, Piskor presenta juntament amb Jim Rugg el canal de Youtube Cartoonist Kayfabe, un canal centrat en els còmics independents i dels anys noranta.[1][3]


Obra[modifica]

Hip Hop Family Tree[modifica]

Hip Hop Family Tree és una sèrie de còmics que origina el 2013, publicat per primer cop als Estats Units per l'editorial Fantagraphics.

La sèrie compta amb 12 parts publicades en anglès de manera original, que en l'edició espanyola s'ajunten en 4 parts (cada una conté tres parts de l'edició original) publicats per l'editorial Flow Press Media.[4]

El seu contingut es basa en els orígens del Hip Hop i el seu desenvolupament des de-de l'any 1975.[5]

X-Men Grand Design[modifica]

X-Men Grand Design és una sèrie de còmics que reuneix i resumeix tota la història de la Patrulla X. Va ser publicat des de-de 2018 fins a 2020 en tres capítols als Estats Units per l'editorial Fantagraphics. A Espanya va ser publicat l'any 2017.

Macedonia[modifica]

Macedònia és un còmic escrit per Harvey Pekar i Heather Robinson. Tracta d'un període de la vida de l'activista Heather Robinson i la una turbulenta història a Macedònia. Heather va fer un treball de recerca que se centrava en els motius pels quals no hi va haver guerra a Macedònia durant els conflictes amb Bòsnia.[6]

Es va publicar el juny de 2007 per l'editorial Random House als Estats Units.

American Splendor[modifica]

American Splendor és un còmic escrit pel guionista Harvey Pekar. És un còmic que reuneix a diversos autors de còmic com David Lapham (autor de “Bales Perdudes”), John Lucas (autor de “The Exterminator”), Robert Crumb (autor de Fritz the Cat) i altres.[7] El seu guió tracta d'històries autobiogràfiques o reflexions sense més ni més de l'autor.

Es va publicar una recopilació l'any 2017 a Espanya, i als Estats Units es va començar a publicar l'any 1976 fins a l'any 2008.[8]

Red Room[modifica]

Red Room és un còmic escrit i dibuixat pel mateix Ed Piskor. És una obra molt dura i violenta. El seu guió tracta de crims en els pitjors racons de l'internet que semblen inconnexos, però són realment entrellaçats. Aquests crims provenen d'una “dark web” en la qual es paga amb criptomonedes quasi il·localitzables.

Piskor treballa per a donar a conèixer una part desconeguda per la majoria de la societat, i donar a conèixer trossos d'horror gràfic.

Actualment, hi ha dos còmics diferents, el primer, “La Xarxa Antisocial”, publicat el 2021 i el segon, “Trigger Warnings”, publicat el 2022 (ambdós als Estats Units).[9]

Fantastic Four Grand Design[modifica]

Ed Piskor col·labora amb Tom Scioli per a crear el còmic Fantastic Four Grand Design. És un còmic que recopila i resumeix tots els còmics de Marvel dels Quatre Fantàstics.

Va ser publicat l'any 2019 als Estats Units per Marvel.[10]

The Beats: A Graphic Story[modifica]

Harvey Pekar i Piskor tornen a col·laborar en un nou projecte junt amb Allen Ginsberg, Jack Kerouac i William Burroughs.

Aquest tracta de les biografies d'aquells que van formar part de la “Generació Beats”, la qual era una generació d'autors “maleïts o transgressors”, que promovien el sexe salvatge i l'ús de les drogues. Entre ells Allen Ginsberg, Jack Kerouac i William Burroughs encara que no essent els únics biografiats.

Aquesta novel·la gràfica va ser publicada a Espanya l'any 2011 per 451 editores.

Anteriorment, havia estat publicada als Estats Units el 2009.[11]

Isolation Chamber[modifica]

Isolation Chamber va ser un còmic underground creat per Ed Piskor al començament de la seva carrera com a dibuixant de còmics.[12]

Deleterious Pedigree[modifica]

Deleterious Pedigree és un webcòmic que Piskor comença a publicar l'any 2011 al seu propi espai web. La història és gairebé una autobiografia i explica la història d'un adolescent blanc i la seva vida en un barri negre, neuròtic i obsessionat amb el dibuix (tal com la vida que havia tingut Ed Piskor).[12]

Wizzywig[modifica]

Wizzywig és una novel·la gràfica de no-ficció dibuixada i escrita per Ed Piskor, que tracta sobre la història d'en Kevin, un noi que és llegenda dins del món dels hackers.

Tots els experts en el món dels ordinadors es pregunten coses com:

Pot Kevin xiular al seu telèfon per a fer trucades gratuïtes a llarga distància?

Va ser realment ell qui va crear el primer virus informàtic?

Wizzywig explica al lector a través d'històries de hackers reals la història d'un mestre manipulador dels ordinadors.

Va esser publicat per l'editorial Dargaud l'any 2013 a E.E. U.U.[13]

Premis[modifica]

L'any 2015, la sèrie dibuixada per Piskor, Hip Hop Family Tree va guanyar un Premi Eisner al major treball inspirat en la realitat.[14]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Universo Marvel - Ed Piskor». [Consulta: 31 octubre 2023].
  2. «Fantagraphics to Omnibize Ed Piskor's 'Hip Hop Family Tree'» (en anglès). [Consulta: 31 octubre 2023].
  3. «Ed Piskor's Comics & Stories». [Consulta: 31 octubre 2023].
  4. «You searched for Hip hip family tre» (en espanyol europeu). [Consulta: 31 octubre 2023].
  5. «BOOK REVIEW: Hip Hop Family Tree Book 1: 1970s -1981 By Ed Piskor» (en anglès britànic), 30-10-2020. [Consulta: 31 octubre 2023].
  6. Src='https://Secure.gravatar.com/Avatar/440e16a2f85a2d1f0feb01ac34d264c5?s=49, <img Data-Lazy-Fallback="1" Alt=; #038;d=monsterid; Srcset='https://Secure.gravatar.com/Avatar/440e16a2f85a2d1f0feb01ac34d264c5?s=98, #038;r=g'. «Macedonia» (en anglès britànic), 01-12-2006. [Consulta: 2 novembre 2023].
  7. «American Splendor (2008) #1 (DC Comics / Vertigo)» (en castellà). [Consulta: 2 novembre 2023].
  8. Martínez, Alejandro. «Reseña para ELHDLT de American Splendor:Los cómics de Bob y Harv», 21-02-2018. [Consulta: 2 novembre 2023].
  9. «Red Room (Fantagraphics)» (en castellà). [Consulta: 2 novembre 2023].
  10. «Fantastic Four Grand Design #2 (Marvel Comics)» (en castellà). [Consulta: 2 novembre 2023].
  11. «The Beats. Novela gráfica» (en castellà). [Consulta: 2 novembre 2023].
  12. 12,0 12,1 «Universo Marvel - Ed Piskor». [Consulta: 2 novembre 2023].
  13. «Wizzywig - By Piskor, Ed» (en anglès). Mediatoon. [Consulta: 2 novembre 2023].
  14. Monje, Pedro. «Ganadores de los Premios Eisner 2019 - Zona Negativa» (en castellà), 02-11-2023. [Consulta: 2 novembre 2023].

Enllaços externs[modifica]