Usuari:Pallares/Metz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Metz ( /mɛts/ METS, francès: [mɛs]</img> , Lorraine Franconian[mɛts] ; llatí: Divodurum Mediomatricorum , després Mettis ) és una ciutat del nord-est de França situada a la confluència dels rius Mosella i Seille. Metz és la prefectura del departament de Mosella i la seu del parlament de la regió del Grand Est . [1] [2] Situada prop del punt de trànsit al llarg de la cruïlla de França, Alemanya i Luxemburg, la ciutat forma un lloc central de la Gran Regió Europea i de la euroregió SaarLorLux . [3]

Metz té una rica història de 3.000 anys, havent estat diverses vegades un oppidum celta, una important ciutat gal·lorromana la capital merovingia d'Austràsia, el bressol de la dinastia carolíngia, el bressol del cant gregorià, i una de les repúbliques més antigues d' Europa . La ciutat ha estat plena de cultura romànica, però ha estat fortament influenciada per la cultura germànica a causa de la seva ubicació i història.

A causa del seu bagatge històric, cultural i arquitectònic, Metz ha estat inclosa a la llista provisional de Patrimoni Mundial de la UNESCO de França. [4] [5] [6] La ciutat compta amb edificis notables com la catedral gòtica de Sant Esteve amb la seva extensió de vitralls més gran del món, [7] la basílica de Saint-Pierre-aux-Nonnains és l'església més antiga de França, l'estació imperial que mostra l'apartament del Kaiser alemany, o la seva òpera, la més antiga de França. Metz alberga alguns locals de primer nivell mundial, com ara l' Arsenal Concert Hall i el Centre Pompidou-Metz .

Una conca d' ecologia urbana, [8] Metz va guanyar el seu sobrenom de The Green City ( ), [9] ja que té extensos terrenys oberts i jardins públics. [10] El centre històric de la ciutat és una de les zones comercials per a vianants més grans de França. [11]

Metz és el cor econòmic de la regió de Lorena, especialitzada en tecnologies de la informació i indústries automobilístiques . Metz és la llar de la Universitat de Lorena, Geòrgia Tech Lorena, i un centre de recerca i desenvolupament aplicat en el sector dels materials, sobretot en metal·lúrgia i metal·lografia, [12] el patrimoni del passat de la regió de Lorena en la indústria siderúrgica.

Etimologia[modifica]

Antigament, la ciutat era coneguda com a "ciutat de Mediomatrici ", essent habitada per la tribu del mateix nom. [13] Després de la seva integració a l' Imperi Romà, la ciutat va ser anomenada Divodurum Mediomatricum, que significa Vila Santa o Fortalesa Sagrada dels Mediomatrici, llavors es va conèixer com Mediomatrix . Durant el segle V dC, el nom va evolucionar cap a "Mettis", que va donar lloc a Metz.


Je rentrais mon cours de trompette quand je l’ai rencontrée au feu rouge de la rue de Lange.

Elle avait une mini jupe très serré, de  bas noir,  des cheveux vert et roses. Elle avançait qu’xxx sur des chaussures à talon haut, haut, tellement haut qu’elle a perdu l’équilibre et s’est étalée au milieu du passage protégé. Comme je suis très galant, je me suis précipité pour l’aider à se relever. Elle m’a fait un grand sourire et elle m’a dit :

- merci, xx , tu es vraiment simpa. Pour te remercier je vais faire quelque chose pour toi. Parce que je n’ai pas l’air comme ça mais je suis une fée.  Pas tout à fait,  j’ai n’ai pas encore  mon diplôme mais je sais déjà plein de trucs. En quoi veux-tu que  je te transforme ? Un poireau ?

Història[modifica]

Enric II de França va entrar a Metz el 1552, posant fi a la República de Metz.
L’ajuntament de la plaça d’Armes.

Cultura[modifica]

Museus i sales d’exposicions[modifica]

Alguns dels espais culturals de Metz, des de dalt a les agulles del rellotge: l' Arsenal, el pati daurat, l' òpera i la plaça Saint-Jacques
El Museu de la Guerra de 1870 i de l’Annexió, l’únic museu d’Europa dedicat a la Guerra franco-prusiana
Basílica de Saint-Pierre-aux-Nonnains, l'església més antiga de França i bressol del cant gregorià
El mercat cobert, llar de productors i minoristes locals d'aliments tradicionals
Focs artificials a la plaça del poble per a les celebracions de Sant Nicolau, patró de Lorena

A més, Metz ofereix altres museus i llocs d’exposició, com ara:

  • El FRAC Lorraine, una col·lecció pública d’ art contemporani de la regió de Lorena. Es troba al segle 12 de Sant-Fetge Hotel i organitza exposicions d'artistes contemporanis locals i internacionals. [19]
  • El pati daurat ( francès: la Cour d'Or ), un museu dedicat a la història de Metz, dividit en quatre seccions (per exemple, arqueologia, medieval, arquitectura i belles arts). [20] El pati daurat mostra una rica col·lecció de troballes gal·loromanes i medievals i les restes dels banys gal·loromans de Divodurum Mediomatricum, revelats per les obres d’extensió als museus dels anys trenta.
  • El museu de la guerra de 1870 i de l’annexió a Gravelotte, un poble situat dins de la conurbació Metz-Metropole i el lloc de la batalla de Gravelotte, l’únic museu a Europa dedicat a la guerra franco-prussiana . [21] El museu exhibeix articles militars i quotidians de l'època, així com obres d'art relacionades amb la guerra de 1870. Un mausoleu erigit el 1904 en honor als soldats que van morir durant la batalla, el Memorial Hall ( francès: La Halle du Souvenir ), s’ha inclòs al museu.
  • The House for Europe, situada a la finca de Robert Schuman a Scy-Chazelles, a la conurbació de Metz-Metropole, transformada en museu i centre de convencions. [22] A l'altre costat del carrer hi ha l'església fortificada del segle XII on ara descansa Robert Schuman. La Casa Robert Schuman per a Europa organitza esdeveniments culturals i educatius que introdueixen el visitant en la vida i les obres de Schuman i en la manera com s’ha construït i es continua desenvolupant Europa.
  • La casa de Verlaine (en francès: la Maison de Verlaine ) és un museu situat a la casa on va néixer el poeta Paul Verlaine, dedicat a la seva obra, amb exposicions permanents i temporals. [23] [24] La fundació Solange Bertrand, ubicada a l’antiga casa de l’artista, conserva i exhibeix les seves obres d’art. [25] Els arxius municipals conserven i exhibeixen els registres municipals històrics de Metz que daten de l’època medieval fins a l’actualitat. [26]

[[Categoria:Municipis del Mosel·la]] [[Categoria:Metz]]

  1. «Official website of the prefecture of Moselle» (en francès). [Consulta: 6 juliol 2012].
  2. «Official website of the Moselle department» (en francès). [Consulta: 6 juliol 2012].
  3. «Official website of the Greater Region» (en francès). Arxivat de l'original el 12 July 2012. [Consulta: 6 juliol 2012].
  4. «World Heritage Site List of France, UNESCO Official Website.» (HTLM). [Consulta: 19 abril 2014].
  5. «Presentation of the specificity of Metz for the UNESCO World Heritage Site enlistment, UNESCO Official Website.» (HTLM) (en francès). [Consulta: 19 abril 2014].
  6. «Presentation of the specificity of Metz for the UNESCO World Heritage Site enlistment, Official Website of the Municipality of Metz.» (en francès). Arxivat de l'original el 1 February 2014. [Consulta: 9 gener 2014].
  7. 7,0 7,1 «Metz Cathedral webcam» (VIDEO). Arxivat de l'original el 12 May 2012. [Consulta: 6 juliol 2012].
  8. «INA Archive (1977) Samedi et demi, interview with Jean-Marie Pelt. Prod. Antenne 2.» (VIDEO) (en francès). [Consulta: 16 maig 2011].
  9. «Metz magazine (2007) 322:16-17.» (en francès). Arxivat de l'original el 29 November 2008. [Consulta: 6 juliol 2012].
  10. «Official municipal website, Public garden map of Metz». Arxivat de l'original el 26 November 2010. [Consulta: 1r juliol 2010].
  11. «Official Metz municipality website, Agenda 21.» (en francès). Arxivat de l'original el 12 May 2012. [Consulta: 6 juliol 2012].
  12. «University of Lorraine. Research, innovation, and valorisation.» (en francès). [Consulta: 29 juny 2011].
  13. Martin P. (2010) Metz, 2000 years of history.
  14. «Official website of the Centre Pompidou-Metz.». [Consulta: 29 juny 2012].
  15. «Official website of the Saint-Stephen Cathedral.» (en francès). [Consulta: 29 juny 2012].
  16. «INA Archive (1969) Trésor de la cathédrale de Metz, Lorraine soir, ORTF» (VIDEO) (en francès). [Consulta: 2 juliol 2012].
  17. «INA Archive (1980) Patrimoine: trésor de la cathédrale de Metz, Lorraine soir, France 3 régions» (VIDEO) (en francès). [Consulta: 2 juliol 2012].
  18. «Saint-Maximin church, Cocteau's artworks.» (en francès). [Consulta: 2 juliol 2012].
  19. «Official website of the Lorraine Contemporary Arts Gallery.» (en francès). [Consulta: 29 juny 2012].
  20. «Official website of the Golden Courtyard Museum.» (en francès). Arxivat de l'original el 16 June 2012. [Consulta: 29 juny 2012].
  21. «Museum of the Franco-Prussion War and the Annexion». LaLorraine, Sites and monuments. [Consulta: 13 gener 2017].
  22. «Scy-Chazelles: the house of Europe, the Robert Schuman Foundation.». [Consulta: 28 febrer 2014].
  23. «Verlaine's native house - House of Verlaine (museum), video clip.» (en francès). [Consulta: 21 març 2013].
  24. «The Verlaine's Friends, International Association of French Poetry.» (en francès). [Consulta: 1r juliol 2012].
  25. «Official website of the Solange Bertrand Foundation, gourmet webpage.» (en francès). [Consulta: 1r juliol 2012].
  26. «Official Metz municipal website, Municipal Archives webpage.» (en francès). Arxivat de l'original el 4 May 2012. [Consulta: 1r juliol 2012].