Vés al contingut

Usuari:Peer/Normatives

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Normatives i orientacions sobre:

1. Proposta d'avaluació
2. Proposta de distinció
3. Proposta de retirada de la distinció


1. Procediments per a una proposta d'avaluació[modifica]

Des d'aquesta pàgina es demana l'avaluació o revisió dels articles que compleixen, en general, amb els criteris de qualitat exigits, i que un o més viquipedistes tenen previst proposar-los com a articles de qualitat. Si us considereu expert en alguna matèria, podeu avaluar els articles que tot seguit es llisten, i fer-ne comentaris i observacions que ajudaran a millorar-los. Vegeu el Llibre d'estil per ajudar a escriure articles bons, o discutiu com hauria de ser l'article perfecte i intenteu que ho siga.

El procés d'avaluació d'un article normalment el duu a terme voluntàriament un grup de persones que consideren que dominen un tema, o que en són experts, almenys al mateix nivell que els principals contribuïdors d'un article. Si considereu que no trobeu cap article que pugueu avaluar, podeu contribuir en qualsevol dels articles que trobareu al Registre de pàgines a millorar. No obstant això, aquesta pàgina no és cap reconeixement, ni explícit ni implícit per part de la Viquipèdia, dels coneixements o del prestigi de cap persona avaluadora ni tampoc d'una major autoritat dels articles que es mostren en aquesta pàgina per sobre d'altres articles.

Com demanar l'avaluació[modifica]

  • Qualsevol usuari pot demanar una avaluació d'un article, donant una breu descripció del tipus de comentaris, contribucions o observacions que espera rebre i, si escau, les seccions de l'article que creu que calen ser revisades. La millor manera per aconseguir una revisió profunda és parar molta atenció als comentaris que rebeu sobre l'article, així com respondre'ls el més aviat millor.
  • Procediment per afegir articles per a la seva avaluació:
  1. Afegiu l'enllaç del model {{avaluació}} a dalt de tot de la pàgina de discussió de l'article (no dins de l'article) perquè altres contribuïdors sàpiguen que s'està avaluant.
  2. A la mateixa plantilla, pitgeu sobre l'enllaç existeix una demanda que apareix a la caixa d'avís d'avaluació. Això vos durà cap a una altra pàgina per proposar la revisió del vostre article.
  3. Escriviu ===[[títol de l'article proposat]]=== a dalt de tot (no vos oblideu de tancar-lo entre claudàtors).
  4. Davall d'aquest encapçalat, escriviu els motius o les causes per les quals proposeu una avaluació per a l'article, i signeu el vostre missatges amb quatre titlles (~~~~).
  5. Inseriu {{Viquipèdia:Avaluació d'articles/títol de l'article proposat}} a dalt de tot de la llista d'articles proposats que es mostra a la secció de Demandes.
  6. Demaneu amb cortesia la participació en la lectura d'avaluació a les pàgines de discussió d'un o més articles relacionats amb el mateix tema o camp de coneixement, o també directament a alguns viquipedistes que han contribuit a eixe article o en altres de relacionats, enviant-los un missatge a la seua respectiva plana de discussió.

Com atendre una demanda[modifica]

  • Observeu la llista de demandes davall, i si algun article és del vostre interés, pitgeu sobre l'enllaç cap a l'article i llegiu-lo. Si creieu que hi ha algun defecte a l'article, com ara que és massa llarg, no té un text introductori, la gramàtica o l'ortografia no són gaire bones, referències dubtoses, etc. escriviu un comentari a la seua respectiva secció ací, en aquesta pàgina.
  • Si la qüestió és evident o trivial, o teniu temps i coneixements per a arreglar-ho, és recomanable de fer un esforç per a resoldre'l. Si penseu fer-ho, per favor, deixeu una nota al respecte a la pàgina, per mantenir informades a altres persones sobre el desenvolupament de l'article.

Com treure'n una demanda[modifica]

  • Per alleugerir el trànsit de dades a la pàgina i dinamitzar més el procés d'avaluacions, us encoratgem moure demandes inactives als arxius. Normalment es treuen les demandes inapropiades i s'arxiven les que hi duen més d'un mes, i aquelles els articles dels quals ja són considerats com a articles de qualitat a la Viquipèdia. Treieu també les demandes aparentment oblidades pel sol·licitant, si no respon als comentaris dels avaluadors (si demaneu una avaluació, si us plau, no descoratgeu els avaluadors ignorant els seus esforços).
  • Una volta que ja heu mogut una demanda d'aquesta pàgina, substituïu el codi {{avaluació}} que hi havia (o hi hauria d'haver), pel model {{avaluat}} a la pàgina de discussió de l'article.
  • Si la vostra demanda ha estat arxivada, quan vulgueu podeu recuperar-la i tornar-la a posar ací, a dalt de la llista.

Com repetir una demanda[modifica]

  • El procediment per a iniciar una nova lectura avaluadora d'un article és el següent:
  1. Traslladeu la revisió actual del vostre article cap a Viquipèdia:Avaluació d'articles/nom de l'article proposat/Arxiu-1 (pot ser 1, 2, 3, ... el nombre de vegades que s'ha demanat revisar-lo).
  2. Editeu la pàgina Viquipèdia:Avaluació d'articles/nom de l'article proposat, esborrant la redirecció que hi ha.
  3. Demaneu una altra vegada una revisió del vostre article, i feu esment de les darreres revisions que s'han dut a terme de l'article, amb un enllaç intern cap a les revisions arxivades.


2. Procediments per a les propostes de distinció[modifica]

Des d'aquesta pàgina es determinen quins articles tenen la distinció de qualitat, estructurada en dos nivells[1]:

  • la dels articles de qualitat, categoria amb la que es distingeixen els millors articles de la viquipèdia, articles que destaquen per la seva excel·lència en tots els aspectes
  • els articles bons, que han d'estar ben fets i no han d'ometre cap faceta important del tema, com els articles de qualitat, però el nivell de qualitat no és tan alt.

Ambdós tipus d'articles resulten ser una representació i exemple del millor treball de la Viquipèdia. Vegeu Què és un article de qualitat per a conèixer els criteris d'avaluació i Diferències entre AdQ i BA per a saber diferenciar millor entre aquests dos nivells de qualitat. Si considereu que té una certa qualitat, però no assoleix el nivell d'excel·lència que requereix la distinció d'article de qualitat, podeu considerar-lo com un bon article.

Si voleu proposar un article cal tenir present que un requisit és que hagi passat per un període mínim de 15 dies d'avaluació. També, seria d'esperar que fareu un esforç d'objectivitat i bona fe per a explicar els seus motius, sobretot si la proposta es tractara d'un article del qual fins ara heu sigut un dels seus principals contribuïdors. Si us plau, no feu més d'una proposta a la vegada, ja que el procediment es faria difícil de sotmetre a debat i votació.

Fer una proposta[modifica]

  1. Observeu els criteris de qualitat, i considereu si l'article compleix amb totes les exigències abans de ser proposat.
  2. Inseriu {{Proposta AdQ}} a tot davall de l'article proposat, però just abans dels enllaços interwiki, si n'hi ha.
  3. Pitgeu sobre l'enllaç del text de "participeu i feu les vostres observacions" que trobareu a la caixa de text del model anterior.
  4. (Si esteu proposant una altra vegada un article)
    Feu servir el botó de "Reanomena" per a traslladar la proposta antiga a l'arxiu. Per exemple, Viquipèdia:Proposta de distinció d'alta qualitat d'un article/TelevisióViquipèdia:Proposta de distinció d'alta qualitat d'un article/Televisió/Arxiu1.
  5. (Si teniu el javascript activat al vostre navegador)
    Voreu que a la caixa d'edició teniu un text per defecte que haureu de modificar seguint les instruccions que vos donaran.
  6. (Si NO teniu el javascript activat al vostre navegador)
    Inseriu el següent codi a la caixa d'edicions: {{subst:Inicialitza pr adq|{{PAGENAME}}|~~~~|MOTIUS}}. Al paràmetre "MOTIUS" hi haurien d'anar els motius pels quals voleu proposar aquest article.
  7. Finalment, inseriu el codi {{/NOM_D'ARTICLE_PROPOSAT}} a dalt de la llista de #Propostes en aquesta pàgina que trobareu en el codi text després d'haver pitjat l'enllaç de "edita" al seu encapçalat.

Votacions[modifica]

Les votacions es regeixen pel nou sistema de vot únic[2]

Nota: Si us plau, abans d'emetre la vostra opinió sobre qualsevol proposta, llegiu-vos completament el seu corresponent article. Per a editar quelcom a una proposta heu de pitjar sobre l'enllaç de "edita" que trobareu ancorat a la dreta de l'encapçalat de subsecció de cada proposta (no ho feu pitjant el botó de "edita" que hi ha tot dalt de la pàgina).
  • Les votacions sobre articles bons i articles de qualitat s'integren en la mateixa pàgina. Per tant, cal especificar Qualitat o Moltbo, i les opcions són: votqualitat/ABo/objecció/nsnc.
Logos: Qualitat / Bo / Objecció Objecció / Neutral NS/NC.
  • Per a poder qualificar un article s'ha de ser un usuari actiu de la Viquipèdia: actualment es demana una antiguitat mínima d'un mes i 100 contribucions a l'espai principal (articles) en els darrers tres mesos.
  • Si voleu, podeu afegir comentaris sobre una proposta amb el mateix espai del vot; també podeu fer comentaris complementaris a l'apartat de "comentaris".
  • Per a retirar un comentari d'objecció (o aprovació), ratlleu-lo (amb <s>...</s>) en voltes d'esborrar-lo.
  • Resultat final: Per assolir la distinció:
  • Articles de qualitat. Cal que votin com a mínim 8 usuaris, sense cap objecció (Objecció Objecció) (el 100% de suport, és a dir, 5-0), o 10 usuaris amb 8 vots de suport ( Qualitat) i 2 objeccions (80% de suport). Són vot en contra Bo o Objecció Objecció.
  • Articles bons. Cal que votin com a mínim 5 usuaris amb el 100% de suport (5-0), 6 amb el 80% (5-1), i aplicant la proporció matemàtica, amb 2 objeccions calen 10 vots com a mínim (8-2). Són vots de suport els Qualitat i els Bo.
  • Podeu canviar el sentit de les vostres observacions si durant el temps de la votació l'article ha canviat de manera que considereu que ha millorat en aquells aspectes què objectàveu.
  • Un cop aprovat un article s'ha de incloure a Viquipèdia:Articles de qualitat i s'hi ha de posar la plantilla {{Article de qualitat}}. Després, hauríeu de passar per les possibles traduccions que tingui (interwikis) i afegir-hi la plantilla {{Enllaç AD}} o {{Enllaç AB}} corresponent de cada llengua (si no us sabeu el nom de la plantilla en la llengua corresponent, mireu el llistat a {{Enllaç AD}} o, altrament, proveu amb {{Link FA}}).

Termini i valoració final[modifica]

Per a poder valorar o aprovar una proposta, s'haurien de complir tots els següents requisits:

  • Perquè la proposta puga ser valorada:
    • Ha de tenir una participació igual o superior a 10 viquipedistes registrats.
    • No hi ha una durada mínima i quan s'assoleix la xifra necessària de vots es pot tancar la votació (nova directriu consensuada en la presa de decisions: Acord final núm. 2). Tot i així, en el cas que la xifra mínima s'assoleixi molt ràpidament (un dia) es recomana no tancar la votació i deixa-la encara oberta 3 o 4 dies més.
  • Perquè la proposta s'aprove, cal:
    • Haver abastat o superat una proporció de 4 vots a favor per cada vot en contra en cadascun dels criteris d'avaluació. Els ns/nc no es compten.
  • Després del termini d'un mes mínim, si encara roman sense valorar en cinc mesos posteriors, qualsevol usuari pot decidir arxivar-lo. En cas de tornar a presentar-s'hi, serà considerat com l'inici d'un nou procediment.

Retirada de la distinció[modifica]

Si un article ja no compleix els requisits per a poder continuar considerant-se article de qualitat, un usuari actiu pot plantejar revisar-ne aquesta distinció.

El procés per tal de dur a terme la revisió, així com els terminis, vots i les propostes concretes, es troben a:

Viquipèdia:Articles de qualitat/Propostes de retirada de la distinció.

3. Procediments per a una proposta de retirada de la distinció[modifica]

Aquesta és la pàgina per a discutir les propostes de retirada de la distinció d'articles de qualitat (AdQ). Per a incloure una nova proposta, feu servir l'enllaç següent i ompliu la informació que se us demanarà en la plantilla precarregada. El requisit per a iniciar una proposta d'aquestes característiques, i per poder votar en aquesta plana, és un mínim de 30 dies d'antiguitat abans de la data de la proposta i més de 100 contribucions en l'espai principal (articles) durant els darrers tres mesos.

Procediment[modifica]

  1. Afegiu la plantilla {{RetiradaAdQ}} a dalt de tot de l'article. Visiteu la pàgina de la plantilla per veure'n les instruccions d'ús.
  2. Seguiu l'enllaç que trobareu per crear la pàgina de votació.
  3. Afegiu la plantilla {{AvísretiradaAdQ}} a la plana de discussió dels usuaris que hagin creat l'article o que hi hagin col·laborat significativament. Visiteu la pàgina de la plantilla per veure'n les instruccions d'ús.

Si sou l'iniciador de la proposta, recordeu que sempre és molt millor corregir o discutir els aspectes que cal millorar d'un article abans que demanar la retirada de la distinció d'AdQ; només si en un termini raonablement llarg no s'han pogut resoldre les crítiques que feu a la pàgina de discussió d'un article, o si aquest té un problema de base difícil de solucionar, és recomanable seguir amb aquest procés.

Llegiu la pàgina proposada i els motius per a sol·licitar la retirada de la distinció d'article de qualitat. Mentre el procés estigui obert podeu expressar les vostres opinions i votar.

Per emetre el vostre vot inicieu una nova línia amb un asterisc (*), la vostra {{aprovació}} o {{objecció}}, els motius que us porten a emetre tal vot i la vostra firma (~~~~). Si la vostra opinió simplement coincideix amb la d'un altre votant expliciteu-ho. Digueu, per exemple, «Opino igual que el proponent» o «Comparteixo el punt de vista de l'usuari tal». Si voleu participar en diverses propostes, editeu-les d'una en una perquè quedi a l'historial i al resum d'edició el títol de la pàgina que esteu valorant.

Normes[modifica]

  • Una proposta ha d'haver passat un mínim d'un mes a votació i haver rebut deu vots perquè es pugui anunciar un resultat.
  • Perquè es retiri la distinció, cal que un mínim del 80% dels participants hagin votat a favor de la retirada.
  • Després d'un mínim d'un mes a votació, si les deficiències són evidents i hi ha 5 vots que aproven la proposta de retirada de la distinció, sense cap objecció, es pot retirar la distinció. (nova directriu consensuada en la presa de decisions: Acord final núm. 7)
  • Un article que perdi la distinció passa a ser un article normal, a menys que entre els votants hi hagi consens per deixar-li la distinció d'article bo.
  • A la presa de decisions no es va assolir consens sobre el termini que ha de passar entre dues propostes de retirada. De moment no es proposa cap termini mínim.

Notes[modifica]

  1. Nota: Tingueu present que des del 4 de març del 2008 els articles proposats poden ser votats com articles de qualitat o com a articles bons, segons el seu nivell de qualitat.
  2. Nota: des del 22 de setembre de 2008 ja s'apliquen una sèrie d'acords consensuats a la Viquipèdia:Presa de decisions/2008/Avaluació, distinció i retirada de distinció com, per exemple, el de realitzar un únic vot global per article.