Viquipèdia:Propostes de retirada de la distinció

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Drecera:
VP:PRD

Aquesta és la pàgina per a discutir les propostes de retirada de la distinció d'articles de qualitat (AdQ) i d'articles bons (ABo).

Tot article que té una distinció ha passat prèviament per un procés d'avaluació de mínim dues setmanes i posteriorment per una votació en què es decideix la distinció que mereix (qualitat o bo). Tanmateix, aquesta distinció pot ser revisada en qualsevol moment, i el resultat es decideix segons les regles que es poden llegir a #Normes: pot matenir la distinció, rebaixar-la (de qualitat a bo), o perdre-la completament (sense prejudici que la pugui tornar a guanyar en un futur).

Actualment hi ha 0 propostes de retirada de la distinció en curs.

Vegeu Viquipèdia:Propostes de retirada de la distinció/Taula de seguiment per un historial de les propostes de retirada de distinció.

Propostes de revisió i possible retirada[modifica]

Domesticació[modifica]

Mancances bibliogràfiques molt greus: hi ha seccions pràcticament senceres sense bibliografia i de les 52 fonts, algunes tenen deficiències de format o n'hi ha massa poques corresponents a fonts acadèmiques. Els llibres de la bibliografia no tenen cap sfn que permeti contrastar amb detall el contingut al text. La suma de tot plegat crec que fa remuntar l'article a uns criteris de fa una dècada que ara no haurien de passar el nostre llindar actual (afortunadament) més exigent. Ping a en @Leptictidium: com a autor de l'AdQ.

Votació:

 • A favor Aprovació Xavier Dengra (MISSATGES) 00:12, 29 gen 2023 (CET)[respon]
 • A favor AprovacióLeptictidium (digui) 08:36, 29 gen 2023 (CET)[respon]
 • Comentari Comentari Hi ha seccions sense referenciar, com a exigència per destacar. Podria arribar a ABo almenys si es cobrís de referències.--Manlleus (disc.) 21:34, 31 gen 2023 (CET)[respon]
 • Comentari Comentari- Certament hi ha moltes seccions sense referenciar, però moltes altres si que ho estan. A més a més, és un article molt extens. Jo el deixaria com a article bo, abans de deixar-lo sense distintiu.--Mbosch (会話) 13:51, 9 feb 2023 (CET)[respon]
 • Comentari Comentari- Es un bon article però hi veig deficiències greus en els continguts. Per exemple, al tercer paràgraf diu La domesticació designa també l'estat en el qual la reproducció, les cures i l'alimentació dels animals, o el cicle de les plantes són controlats de manera més o menys directa per l'ésser humà. En el llenguatge corrent, l'expressió «animal domèstic» és sovint utilitzada en el sentit d'animal de companyia. Aquest últim terme es pot aplicar a un animal individual.... Es un error identificar la domesticació amb un "estat" o confondre "animal domèstic" amb "animal de companyia". Cal una revisió a fons d'aquests elements.Vallue (disc.) 10:00, 19 feb 2023 (CET)[respon]
 • A favor Aprovació Principalment per la manca de referències, però també per altres coses. En comento algunes. A l'etimologia, en comptes de dir que ve de domus i de domesticus, caldria dir que ve de domesticus i que aquest mot llatí està format per domus, que vol dir… i pel sufix -ticus, que… «Sahel africà» és una redundància (o potser hi ha alguna altra regió del món fora de l'Àfrica que també es digui Sahel?) Hi ha alguna frase que no s'entén: «Com que les primeres espècies domesticades han estat criades des de fa alguns mil·lennis, existeix un debat sobre si aquest és realment indispensable.» (quin és l'antecedent d'«aquest»?). Expressions del tipus «cal remarcar que…», «cal destacar que…» no són pròpies de l'estil enciclopèdic. Alguns subapartats de la secció «Procés» parlen de la domesticació com si únicament es poguessin domesticar els animals, tot i que en la introducció es digui «Una espècie domesticada, animal o vegetal…» i que a la taula hi hagi també plantes (i s'obliden dels fongs i d'altres grups d'éssers vius que els humans han «domesticat» al llarg de la història, com ara els llevats o, més recentment, espècies de bolets comestibles i d'algues). A l'apartat «Noves domesticacions» hi trobo a faltar alguna frase introductòria. I hi diu « El llagostí de potes blanques i el llagostí negre representen la major part de la producció de gambes», però un llagostí no és una gamba. Mercè Piqueras (disc.) 22:45, 2 juny 2023 (CEST)[respon]
 • A favor Aprovació Pels motius exposats. --Pau Colominas (t'ajudo?) 18:03, 5 jul 2023 (CEST)[respon]

Suec[modifica]

Una gran part del cos de l'article no té referències (cf. aquesta edició). És tal l'extensió de la informació sense referències que considero que se li hauria de retirar la distinció d'Article Bo. --Brunnaiz (disc.) 02:16, 6 maig 2024 (CEST)[respon]

Votació:

 • A favor Aprovació -Brunnaiz (disc.) 02:16, 6 maig 2024 (CEST)[respon]
 • A favor Aprovació Estic d'acord en el fons de la qüestió. Ara bé, lamento que no hi hagi hagut cap avís previ a la pàgina de discussió per donar l'oportunitat de rectificar els problemes abans de tirar pel dret amb una proposta de retirada de la distinció, com sí que n'hi ha hagut en molts altres casos (exemple). Voto a favor de la proposta perquè, de fet, ja em rondava pel cap la idea de presentar-ne una jo mateix, igual que ho he fet amb altres AdQ/ABo «meus» que ja no compleixen els requisits actuals; però si fos un AdQ/ABo elaborat per un altre usuari, votaria en contra d'aquesta proposta per ser precipitada.—Leptictidium (digui) 08:48, 11 maig 2024 (CEST)[respon]


Iniciar una proposta[modifica]

Per iniciar una proposta, només cal seguir els quatre passos següents. En cas que trobeu dificultats en el procediment, no dubteu a deixar un missatge a la discussió i algun editor experimentat us ajudarà ben aviat.

Inicieu la pàgina de proposta

Entreu el nom de l'article en el camp de text següent i ompliu amb els motius que us porten a presentar-lo allà on se us indicarà:

Afegiu la proposta a la llista

Afegiu el codi següent al final de la llista de propostes per tal que es mostri la nova proposta iniciada:

{{Viquipèdia:Propostes de retirada de la distinció/NOMARTICLE}}

On NOMARTICLE és el nom de l'article en qüestió.

Modifiqueu la discussió de l'article

Afegiu la filera {{Retirada distinció}} al final l'historial de distincions de la pàgina de discussió del vostre article. Vegeu la pàgina de la plantilla per informació sobre com utilitzar-la.

Aviseu els usuaris implicats

Afegiu la plantilla {{AvísretiradaAdQ}} (o simplement deixeu un missatge) a la pàgina de discussió dels usuaris que hagin creat l'article o que hi hagin col·laborat significativament, per tal que estiguin al cas del procediment engegat i puguin dir-hi la seva.

Notes[modifica]

El requisit per a iniciar una proposta d'aquestes característiques, i per poder votar en aquesta plana, és un mínim de 30 dies d'antiguitat abans de la data de la proposta i més de 100 contribucions en l'espai principal (articles) durant els darrers tres mesos.

Si sou l'iniciador de la proposta, recordeu que sempre és molt millor corregir o discutir els aspectes que cal millorar d'un article abans que demanar la retirada de la distinció d'AdQ; només si en un termini raonablement llarg no s'han pogut resoldre les crítiques que feu a la pàgina de discussió d'un article, o si aquest té un problema de base difícil de solucionar, és recomanable seguir amb aquest procés.

Emissió del vot[modifica]

Per emetre el vostre vot modifiqueu la secció corresponent a la proposta on desitgeu votar i inicieu una nova línia amb un coixinet (#) amb alguna de les següents opcions:

 • {{aprovació}} (A favor Aprovació) o {{suport}} (A favorA favor Suport) si voleu que perdi tota distinció.
 • {{votbo}} ( Bo) si voleu que esdevingui article bo.
 • {{votqualitat}} ( Qualitat) si voleu que mantingui la distinció de qualitat.

Afegiu els motius que us porten a emetre tal vot i la vostra firma (~~~~). Si la vostra opinió simplement coincideix amb la d'un altre votant expliciteu-ho. Digueu, per exemple, «opino igual que el proponent» o «comparteixo el punt de vista de l'usuari tal». Si voleu participar en diverses propostes, editeu-les d'una en una perquè quedi a l'historial i al resum d'edició el títol de la pàgina que esteu valorant.

La resta de normes de votació són les mateixes que per les votacions de proposta de distinció d'alta qualitat d'un article.

Normes[modifica]

 1. Una proposta ha d'haver estat un mínim d'un mes a votació i haver rebut deu vots perquè es pugui anunciar un resultat.
 2. Per tal que es retiri la distinció cal un mínim del 80% de suport (8 a favor i 2 objeccions) dels participants.
 3. Tanmateix, després d'un mínim d'un mes a votació, si les deficiències són evidents i hi ha 5 vots que donen suport a la proposta de retirada de la distinció, sense cap objecció en contra (5-0), es pot retirar la distinció. (directriu consensuada en la presa de decisions: Acord final núm. 7)
 4. Si al cap de quatre mesos no es compleixen les condicions, la votació es decidirà per majoria simple independentment del nombre de vots computats. Per a la retirada de distinció d'articles bons, en cas d'empat a vots, s'esperarà el següent vot per desempatar la votació. (d'acord a Tema:U4tdzenqb8qzg5h9)
 5. Un article que perdi la distinció passa a ser un article com qualsevol altre, a menys que entre els votants hi hagi consens per deixar-li la distinció d'article bo.

A la presa de decisions de 2008 no es va assolir cap consens sobre el termini que ha de passar entre dues propostes de retirada. De moment no es proposa cap termini mínim.

En el cas que es voti llevar la distinció d'article de qualitat, en haver-hi tres possibles opcions, es faria de la següent manera:

 • Si l'empat és triple, s'optarà per atorgar a l'article directament la distinció intermèdia d'article bo, sense esperar al vot de desempat.
 • Si hi ha empat entre l'opció de retirar la distinció i l'opció de mantenir la distinció d'article de qualitat, també s'atorgarà a l'article directament la distinció intermèdia d'article bo, sense esperar al vot de desempat.
 • Si l'empat és entre rebaixar la distinció a article bo i retirar tota distinció, se sumaran els vots a favor de mantenir la distinció als de rebaixar la distinció a article bo. Si no n'hi ha cap, s'esperarà al proper vot que només podrà ser una de les dues opcions empatades.
 • Si l'empat és entre mantenir la distinció d'article de qualitat i rebaixar la distinció a article bo, se sumaran els vots en contra de mantenir la distinció als de rebaixar la distinció a article bo. Si no n'hi ha cap, s'esperarà al proper vot que només podrà ser una de les dues opcions empatades.

Arxiu de la proposta[modifica]

Vegeu /Arxiu de la proposta. Es recomana que només ho facin usuaris experimentats.