Vídeo mapping

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Vídeo mapping d'un drac sobre la casa Batlló en al·lusió al simbolisme representat per Gaudí a la seva façana

El Vídeo mapping és una tecnologia de projecció utilitzada per a convertir objectes de format irregular en una superfície de projecció. Utilitzant programari especialitzat, es projecten objectes virtuals de dues o tres dimensions. Utilitzant aquesta informació, el programari pot interaccionar amb un projector per encaixar amb una determinada imatge a la superfície d'aquell objecte.[1] Utilitzant aquesta tècnica, els artistes poden afegir dimensions extres, il·lusions òptiques, i sensació de moviment a objectes prèviament estàtics. Es combina i/o se sincronitza habitualment amb àudio per crear una narrativa audiovisual.

Usos[modifica | modifica el codi]

El Video mapping va obtenir notorietat primer a través de campanyes publicitàries i vídeoclips de músics electrònics.[2]Aquestes campanyes publicitàries fan servir habitualment tècniques de mapping per projectar escenes interactives en façanes d'edificis. Les tècniques comunes per a aquestes actuacions inclouen també mappings tridimensionals i projecció 3D per crear la il·lusió de profunditat. Entre la comunitat de música disco electrònica, s'està fent cada vegada més comú que Vjs acompanyi la música amb synced visuals. Encara que s'utilitzen comunament pantalles de projecció normals, alguns artistes visuals estan començant a crear instal·lacions personalitzades, per projectar en 3D.

El 2011, a Florència (Itàlia), es va exhibir (en directe) el primer experiment d'un vídeo mapping de 360° d'una escultura de l'artista italiana Rabarama.[3]

Tècniques de Video mapping[modifica | modifica el codi]

Un cop l'objecte és creat, cal crear una còpia virtual de la configuració física completa. Es crea un model virtual de la superfície de projecció, i es col·loca dins d'un entorn virtual. Les coordenades han de ser definides segons on es posa l'objecte en relació amb el projector. Finalment, l'orientació xyz, la posició i l'especificació de la lent del projector s'afegeix a l'escena virtual.[4] Uns ajustaments manuals són habitualment necessaris per retocar l'escena física o la virtual a fi d'obtenir els millors resultats. Programari com vvvv, Madmapper de Modul8, Resolume4 o servidors de multimèdia com Photon, Watchout, Pandoras Box es poden fer servir en vídeo mapping.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vídeo mapping Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. «Video Mapping Blog» (en anglès). [Consulta: 3 juliol 2012].
  2. Sigrist, Peter. «A short history of 3D projection mapping» (en anglès). [Consulta: 3 juliol 2012].
  3. Paperblog, document de Vídeo
  4. «Virtual replica of the real scene» (en anglès). [Consulta: 11 juliol 2012].