Vés al contingut

Vall del Corb

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula indretVall del Corb
Imatge
Tipusvall Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaConca de Barberà (Catalunya) i Urgell (Catalunya) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 34′ N, 1° 14′ E / 41.56°N,1.23°E / 41.56; 1.23

La vall del Corb és el territori que s'estén a banda i banda del riu Corb, al llarg del seu descens des de Rauric fins a Bellpuig. El riu Corb neix a Rauric i desemboca al riu Segre a l'altura de Vilanova de la Barca, tot i que la influència geogràfica, social, econòmica i política de la vall s'estén des de Santa Coloma de Queralt fins a Bellpuig.

Història de la vall del Corb

[modifica]

Al voltant dels segles IV i III aC es van formar la majoria dels pobles que actualment formen la vall. A Guimerà s'han trobat restes d'un molí ibero-romà i a Santa Maria de la Bovera s'ha trobat restes de ceràmica ibèriques. A l'època romana (s.I)la vall del Corb era el corredor que connectava Barcino amb Ilerda. Al llarg del s. XII l'orde del Cister es va establir a la vall i es van erigir els monestirs de Santa Maria de Vallbona de les Monges, Santa Maria de la Bovera (Guimerà), Vallsanta (Guimerà) i el Pedregal (El Talladell).

Pobles que formen la vall del Corb

[modifica]

Gastronomia

[modifica]

La vall compta amb un conjunt de productes alimentaris de gran qualitat. Hi destaquen el vi, de la Denominació d'Origen Costers del Segre, amb el celler Vallcorb de Verdú, on elaboren dos vins del mateix nom, el Vallcorb blanc, un macabeu jove i el Vallcorb negre, un ull de llebre amb 6 mesos de criança en bóta hongaresa. L'oli d'oliva (amb Denominació d'Origen Protegida les Garrigues). També són típics els embotits, el formatge (com el d'Albió), el pa, la coca de recapte (amb diverses variants) i la pastisseria.

Associacions i entitats de la vall del Corb

[modifica]

Vegeu també

[modifica]

Bibliografia

[modifica]
  • Duch, Joan; Gonzalvo, Gener; Foix, Lluis (2003). La Vall del Corb. Vallbona de les Monges: March Editor.
  • Ribas, M. Assumpció (1983). L'aventura de la vall del corb. Abadia de Montserrat
  • Vallverdú, Josep; Piquer, Josep Joan, et al. (1986). La Vall del Corb.Publicacions de L'Institut d'Estudis Ilerdencs.

Enllaços externs

[modifica]