El Vilet

(S'ha redirigit des de: El Vilet (Sant Martí de Riucorb))
Aquest article tracta sobre el poble de Sant Martí de Riucorb. Si cerqueu la masia de Castellterçol, vegeu «el Vilet (Castellterçol)».
Plantilla:Infotaula geografia políticaEl Vilet
Imatge
Església parroquial de Santa Maria

Localització
Map
 41° 33′ 24″ N, 1° 04′ 13″ E / 41.5568°N,1.0702°E / 41.5568; 1.0702
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Provínciaprovíncia de Lleida
Àmbit funcional territorialPonent
ComarcaUrgell
MunicipiSant Martí de Riucorb Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població27 (2018) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Altitud408 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal25343 Modifica el valor a Wikidata

El Vilet és una entitat de població del municipi de Sant Martí de Riucorb, a la comarca de l'Urgell. El poble se situa a l'esquerra del riu Corb, al centre del terme municipal. La via principal de comunicació és la carretera LV-2017, branc de la L-201, entre Sant Martí de Maldà i l'enllaç amb la C-14, al coll de la Portella.

És l'únic poble de la vall del Corb assentat a la mateixa plana del riu, situació que l'ha fet víctima de diverses rubinades.

Història[modifica]

Els primers vestigis d'activitat humana es remunten a l'època romana, ja que s'hi han trobat restes de mosaics del segle iv que actualment es conserven al Museu Arqueològic de Barcelona.[1]

Originàriament el nom del poble fou Vilamanyanor, probablement degut a una contracció del llatí Vila Magnis Honoris, denominació es va mantenir mentre el Vilet va pertànyer al domini feudal.

La primera notícia coneguda data de l'any 1084, quan Ramon Folc I de Cardona fa donació a favor de Guillem Miró de Boixadors d'una quadra existent al poble. Un descendent d'aquest darrer, Bernat de Boixadors,[2] el dona, juntament amb els seus delmes l'any, 1157, tot i que probablement només la castlania, donat que el terme segueix en poder dels vescomtes de Cardona.

Aquesta relació amb el vescomtat de Cardona, a través de diverses donacions, uneix el Vilet amb el monestir de Vallbona de les Monges. L'any 1174 Berenguer de Cardona cedeix a Vallbona i a l'ermità Ramon els drets dominicals del poble a canvi de 500 sous barcelonesos.

Al segle xiii Berenguera d'Aguda fa donació del domini, la castlania i els drets que té en el castell i el terme a favor de l'abadessa. També la família de Ramon Maldà l'any 1328 té relació amb el Vilet i el monestir de Vallbona. Al mateix segle XIV, els Anglesola i l'abadessa tenen diversos plets sobre la castlania del poble i des del 1380 el Vilet passa a formar part de la baronia de Vallbona, de la qual en depèn la jurisdicció civil i criminal.

Forma part del municipi propi de Rocafort de Vallbona, juntament amb Llorenç de Rocafort, fins a l'any 1972, en què fusionen amb Sant Martí de Maldà, donant lloc a l'actual municipi de Sant Martí de Riucorb.

Santa Maria del Vilet[modifica]

És una església de dimensions reduïdes. L'exterior posa en relleu la rosassa de la façana i el campanar. A l'interior es venera la imatge gòtica policromada de la verge, obra de Guillem Seguer, escultor del segle xiv, i la imatge de Santa Anna, amb la Mare de Déu. També ornen l'església uns murals al fresc, obra del pintor Jaume Minguell.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 La Web de l'Urgell Arxivat 2010-09-26 a Wayback Machine., del Consell Comarcal de l'Urgell
  2. No confondre amb Bernat de Boixadors i d'Erill

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: El Vilet