Verb atributiu

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El verb atributiu és un verb que uneix el subjecte amb el predicat que concorda amb ell, actuant únicament com a unió o còpula. Els verbs atributius o copulatius catalans són ser, estar i semblar.[1] No totes les llengües tenen un equivalent a aquests verbs (per exemple, l'àrab clàssic no té un verb traduïble per "ser"), ja que es pot adjuntar el complement directament al subjecte. Així, es pot dir "La taula és vermella" o "la taula vermella" sense que s'alteri substancialment el significat. Els verbs atributius sovint, però, afegeixen un matís existencial que no hi és a la simple juxtaposició.

De vegades els verbs atributius poden perdre aquest caràcter, com per exemple a la frase "sembla que plourà", on el verb és impersonal però predicatiu.

Exemples[modifica]

Ser[modifica]

  • En Joan és molt alt.

El verb ser no afegeix cap significat a l'oració, ja que l'únic que fa és posar-nos en contacte el subjecte: En Joan amb el seu complement alt.

Estar[modifica]

  • La Maria està tipa després de dinar.

El verb estar tampoc ens afegeix res més a la frase, ens torna a unir el subjecte amb el seu complement.

Semblar o parèixer[modifica]

  • Ell sembla (o pareix) cansat.

Aparentar[modifica]

  • La brusa aparenta cara.

El verb aparentar ens aporta el mateix significat que els verbs ser, estar i semblar o parèixer en les frases anteriors.

Referències[modifica]

  1. «Tipus de verbs». [Consulta: 15 desembre 2016].