Victòria Combalia i Dexeus
Biografia | |
---|---|
Naixement | 1952 ![]() Barcelona ![]() |
Dades personals | |
Formació | Universitat de Barcelona ![]() |
Activitat | |
Ocupació | historiadora de l'art, professora d'universitat, comissària d'exposicions, crítica d'art, historiadora, professora ![]() |
Ocupador | Universitat de Barcelona (1974–2013) ![]() |
Lloc web | victoriacombalia.net… ![]() |
Victòria Combalia Dexeus (Barcelona, 1952) és una crítica, assessora d'art i comissària d'exposicions catalana. És una especialista en l'obra de Dora Maar i Joan Miró. Fou nomenada Chevalière des Arts et des Lettres pel Ministeri de Cultura de la República Francesa.
Té una dilatada experiència en diferents àmbits relacionats amb l'art modern i contemporani. El fet d'haver conegut diferents membres del grup surrealista (Elisa Breton, Aube Breton, Dorothea Tanning, Dora Maar, Jean-Jacques Lebel…) li permet donar al projecte expositiu un enfocament «des de dins» que altrament no hauria estat possible. Professora d'art modern a la Universitat de Barcelona, ha exercit la crítica en prestigiosos mitjans tant nacionals com internacionals. És especialista en l'obra de Joan Miró —sobre el qual ha escrit El descubrimiento de Miró ; Miró y sus críticos i Picasso-Miró: miradas cruzadas–, en Antoni Tàpies (Tàpies y Tàpies, los años ochenta), en art conceptual (La poética de lo neutro) i en Dora Maar (Dora Maar, la fotografía, Picasso y los surrealistas), de la qual és una experta internacionalment reconeguda. El 2004 va publicar El primer Eros. Àfrica, Amèrica, Oceania.[1]
Entre les nombroses exposicions que ha comissariat, cal destacar «Art i Modernitat en els Països Catalans» (Kunsthalle de Berlín, 1978), «Barcelona-París-Nova York» (1985), «Tàpies, els anys vuitanta» (1988), «Joan Brossa, 1941-1991» (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, 1991), «Veure Miró. La irradiació de Miró en l'art espanyol» (Madrid, Barcelona i Palma, Fundació "la Caixa", i Las Palmas, CAAM, 1993), «Kandisky. La revolució del llenguatge pictòric» (MACBA, 1996), «Com ens veiem. Imatges i arquetips femenins» (l'Hospitalet, Centre Cultural Tecla Sala, i Madrid, Círculo de Bellas Artes, 1998), «Jardí d'Eros», (Palau de la Virreina, Barcelona 1999), «Dora Maar, la fotografia, Picasso i els surrealistes» (Munic, Haus der Kunst; Marsella, Vieille Charité, i l'Hospitalet, Centre Cultural Tecla Sala, 2002).[2]
Biografia[modifica]
Va estudiar Història de l'Art a la Universitat Autònoma de Barcelona. Posteriorment va completar els seus estudis a París, on va estudiar amb Tzvetan Todorov, Julia Kristeva i Michel Foucault.
Va tornar a Barcelona i des de 1974 és professora d'art contemporani a la Universitat de Barcelona. Ha col·laborat amb institucions de renom internacional, com l'Institute of Fine Arts de la Universitat de Nova York, i amb diaris com El País. A començament dels anys 1980 va col·laborar en la fundació de dues revistes, Artilugi, i ampit.
És una de les fundadores de l'Associació Catalana de Crítics d'Art i membre de l'Associació Espanyola de Crítics d'Art i de Associació Internacional de Crítics d'Art (AICA). Col·laborà habitualment amb el programa Millenium del Canal 33.
El juliol de 2017 diposità temporalment a la Col·lecció MACBA diverses pintures, objectes, escultures, fotografies, collage, serigrafies i obres sobre paper.
Obra escrita[modifica]
- La poética de lo neutro. Análisis y crítica del arte conceptual. Barcelona, Editorial Anagrama. 1975
- Estudios sobre Picasso. Barcelona, Editorial Gustavo Gili. 1981
- Antoni Tàpies. Barcelona, Ediciones Polígrafa. 1984. ISBN 84-343-0387-6.
- Ràfols-Casamada. Barcelona, Ediciones Polígrafa. 1988
- El descubrimiento de Miró. Miró y sus críticos Barcelona, Editorial Destino. 1990
- Picasso-Miró, miradas cruzadas.Barcelona, Editorial Electa. 1998
- Comprender el arte moderno. Artistas. Barcelona, Random House Mondadori. 2003
- Comprender el arte moderno. Movimientos. Barcelona, Random House Mondadori. 2003
- Amazonas con pincel. Barcelona, Ediciones Destino. 2006
- Oiseaux de cage. (amn Àngel Bofarull Viladás), Madrid, Fernando Villaverde Ediciones. 2007
- Serás quien yo quiera. Madrid, Fernando Villaverde Ediciones. 2008
Enllaços externs[modifica]
- (castellà) Victoriacombalia.net web oficial Arxivat 2007-02-28 a Wayback Machine.
Referències[modifica]
- ↑ El primer Eros : África, América, Oceanía. Barcelona: Lunewerg, 2004, p. 284. ISBN 84-9785-096-3.
- ↑ «Victòria Combalia i Dexeus». web. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CC-BY-SA via OTRS). [Consulta: 17 febrer 2016].