Michel Foucault

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaMichel Foucault
Michel Foucault.jpg
Retrat de Michel Foucault
Biografia
Naixement (fr) Paul-Michel Foucault
15 d'octubre de 1926
Poitiers
Mort 26 de juny de 1984(1984-06-26) (als 57 anys)
París
Causa de mort Sida
Religió Ateu
Educació Lycée Henri-IV
École Normale Supérieure
Universitat de París
Activitat
Camp de treball Filosofia, història i sociologia
Ocupació Filòsof i catedràtic
Ocupador Collège de France (1970–1984)
Universitat de Califòrnia a Berkeley
Universitat de Buffalo
Universitat Lilla 3
Universitat de París 8
Moviment Ateisme i postestructuralisme
Professors Jean Hyppolite, Daniel Lagache, Maurice Merleau-Ponty, Georges Canguilhem i Louis Althusser
Alumnes Jacques Derrida
Influències Immanuel Kant, Friedrich Wilhelm Nietzsche, Gaston Bachelard, Martin Heidegger, Georges Bataille, Georges Canguilhem, Karl Marx, Maurice Blanchot, Jean-Toussaint Desanti, Louis Althusser, Pierre Hadot, Sigmund Freud, Claude Lévi-Strauss i Gayle Rubin
Obra
Obres destacables Les paraules i les coses (1966)
The Archaeology of Knowledge Tradueix (1969)
Discipline and Punish Tradueix (1975)
Q21190281 Tradueix (1984)
Família
Parella Daniel Defert

IMDB: nm0288223 iTunes: 364656729Last.fm: Michel+FoucaultMusicbrainz: 6108a775-99df-4be6-b497-9d77bc24a495
Modifica les dades a Wikidata

Michel Foucault (Poitiers, 15 d'octubre de 1926 - París, 26 de juny de 1984) va ser un filòsof francès i titular d'una càtedra al Collège de France, a la qual va donar el títol d'Història dels sistemes de pensament.

Biografia[modifica]

Paul-Michel Focault va néixer al si d'una família burgesa acomodada. El seu pare era cirurgià i ensenyava a l'escola de medicina local i la seva mare s'encarregava de les finances familiars.[1] Va fer estudis de filosofia i psicologia a l'École Normale Supérieur. Després d'acabar-los, ensenya filosofia en llocs tan diversos com Lilla, Uppsala, Varsòvia, Hamburg, Sao Paulo i Tunis, entre d'altres. Doctorat en Filosofia per la universitat de la Sorbona, finalment es convertí en professor del prestigiós Collège de France, el 1970. Precisament des d'eixa època, tot just després de maig del 68, començà a participar en diferents grups marginals i alternatius de lluita política i social, sense adscriure's, però, mai als grans partits ni als grans sindicats. Així, fundà en el 71, amb Naquet i amb Domenach, el GIP (Grup d'Information sur les Prisons), lluita que s'englobava dins dels moviments de reforma penitenciària de l'època. El 1975, va ser expulsat de l'estat espanyol quan acudí, junt amb altres intel·lectuals, a protestar per la condemna a mort de 5 militants d'ETA i del FRAP (darrers ajusticiats amb la pena de mort del franquisme). El 1978, va ser un dels signataris de les peticions franceses contra l'edat de consentiment, en defensa de la legalització de les relacions sexuals consentides entre adults i menors. El 1979, va col·laborar en la creació de la primera revista francesa de difusió pública de temàtica homosexual Le Gai Pied, de la qual va proposar el títol.[2] Donà suport a la Revolució islàmica de l'Iran. El 1984, va morir de sida.

Obra[modifica]

Michel Foucault ha estat catalogat dins l'estructuralisme i, més darrerament, dins de la postmodernitat. La primera etiqueta va ser rebutjada pel mateix Foucault. En qualsevol cas, la seua filosofia té prou de relleu per no requerir etiquetatges. Molt influenciat pel Friedrich Nietzsche (havia nascut el 15 d'octubre igual que el filòsof alemany) i per Martin Heidegger, segons ell mateix reconeixia, i també per Kant i pel seu contemporani i amic Gilles Deleuze, el seu pensament es troba centrat sobretot al voltant de dos temes: a) repensar la història per tal de comprendre el present (fer una "ontologia del present", segons paraules seues) i b) deixar al descobert les classificacions que sobre el saber, i, sobretot, allò que s'ha anomenat "ésser humà" s'han fet, especialment, des del segle XVII fins ara. Amb aquesta finalitat, Foucault va reflexionar problematitzant sobre conceptes com el discurs, el poder, el coneixement i la subjectivitat. Foucault entén el discurs com una forma institucionalitzada de construir coneixement i subjectivitat en els individus. Mitjançant els significats produïts per aquest discurs, el poder estableix en la població com pensar i com entendre l’entorn que els rodeja, a l'hora de fixar límits sobre quines posicions i missatges són o no acceptables dins la societat. El filòsof parla de múltiples poders socials, definint el seu paper com a accions sobre altres accions amb la finalitat d'interferir en aquestes, no únicament mitjançant la força, sinó també mitjançant el discurs i el coneixement que aquest aporta. Detecta una relació recíproca entre poder i coneixement, en tant que l’exercici del poder genera un coneixement, que permetrà a la vegada consolidar aquest poder. Es crea una intersubjectivitat amb una particular manera de veure el món, i es troba normalitzat per un estil de vida associat a aquesta realitat. Foucault ho exemplificava amb les aules escolars i universitàries, on es proposa un camí a seguir acceptat socialment, fent que les noves generacions s’adaptin al discurs distribuït pel poder, de manera que l’acceptaran i, conseqüentment, es veurà enfortit. Al respecte, es podrien distingir tres etapes.

Primera etapa[modifica]

La primera seria l'arqueològica (1960-1970); període del qual són Història de la follia en l'època clàssica, L'arqueologia del saber i Les paraules i les coses. Allò que és característic d'aquesta època és un qüestionament i repensament del saber relatiu a allò humà. Foucault arriba a afirmar que l'ésser humà és un invent recent. Aquesta etapa podria haver estat influïda pel seu amic "historiador de la filosofia", François Châtelet.

Segona etapa[modifica]

La segona etapa seria la genealògica (1970-1980). D'aquesta època, són Vigilar i castigar (1975) i el primer volum de la Història de la sexualitat (1976). Foucault, inspirant-se en Nietzsche, utilitza un nou mètode de fer història. Aquest es caracteritza per intentar eliminar tota metafísica de la història. Una premissa fonamental és no intentar reconèixer en el passat el nostre present, imaginant una mena de continuïtat històrica (un exemple, no foucaultià, però comprensible per a tots seria: no identificar als regnes ibèrics del segle XV amb Espanya, o no considerar Ramon Llull un filòsof espanyol). La genealogia aspira, més aviat, a evidenciar la dispersió dels elements històrics, la seua diversitat i heterogeneïtat sovint irreconciliables. A diferència de la història tradicional, la genealogia no construeix identitats, sinó que evidencia la ficció d'aquestes. La genealogia, a la manera de Nietzsche i Heràclit, concep el passat com canviant i en permanent lluita. La tasca de la genealogia és evidenciar els bàndols en lluita, però no com a parts amb certa continuïtat a la manera hegeliana (amo i esclau) o marxista (burgès i proletari) que caminen cap a una reconciliació o síntesi, sinó com a faccions que poden mutar, desaparèixer o canviar-se els papers. L'esdevenir pot ser entès, aleshores, com una mena de carnestoltes. A aquesta prolífica època de Focault, pertanyen les seues investigacions sobre l'hermafrodita Herculine Barbin (Herculine Barbin anomenat Alexina B., 1978), sobre el criminal Pierre Rivière (Jo, Pierre Rivière, havent estrangulat a ma mare, la meua germana i el meu germà... (1977), així com sobre Jeremy Bentham i el seu panòptic, concepció tecnològica per a la vigilància i el control de grans masses sobre la qual es basen les societats desenvolupades, i sobre la qual fou Foucault el primer a cridar l'atenció.

Tercera etapa[modifica]

La darrera etapa (1980-1984) seria la de la cura de si o les tecnologies del jo, a la qual pertanyen els dos darrers volums de la Història de la sexualitat (1984). En aquesta, Foucault, després de dues etapes caracteritzades per pensar les categories, les tecnologies i les narracions amb les quals s'ha subjectat el "jo", recupera el concepte de cura de si, de Sòcrates, revers del frontispici dèlfic "coneix-te a tu mateix" i, seguint la pregunta kantiana es planteja les tècniques de subjectivització que al llarg de la història han conformat el "jo", amb l'objectiu de prendre'n consciència amb finalitats emancipadores.

Crítiques[modifica]

La filosofia de Foucault ha estat durament criticada per una sèrie de motius, entre els quals s'addueixen: el caràcter irracionalista, antihumanista, especulatiu, ultrarelativista i subjectivista fins al caprici; l'acientifisme egocèntric i la manca de rigor intel·lectual; la renúncia a encarar la realitat tot substituint-la per jocs lingüístics; la profunda ignorància —demostrada— de ciències de què pretenia pouar dades, i fins i tot pontificar, com la història i la lingüística;[3] la negativitat radical, que no dóna eixides a la llibertat humana i tendeix a provocar impotència davant el poder; l'amoralisme extrem;[4] la foscor pretenciosa, que per a alguns intenta camuflar la buidor, confusió o pobresa de pensament... Per a força pensadors marxistes, o simplement demoprogressistes, el pensament de Foucault s'integra objectivament en la línia de l'extrema dreta irracionalista, independentment de la voluntat de l'autor; no debades Foucault beu en els clàssics de l'antiil·lustració i en pensadors ultrareaccionaris i antihumanistes com Nietzsche i Heidegger. Aqueixos crítics marxistes o demoprogressites consideren que Foucault no té res a aportar a l'emancipació humana, sinó tot el contrari, i que la seua obra contribuí decisivament a minar l'hegemonia intel·lectual de l'esquerra.[5]

Bibliografia bàsica[modifica]

  • Michel Foucault, L'ordre del discurs i altres escrits, Laia, Barcelona, 1982.
  • Michel Foucault, Foucault vist per Foucault, Bromera, Alzira, 2003.

Referències[modifica]

  1. Strathern, Paul. Focault en 90 minutos (en espanyol). Siglo XXI, octubre de 2002, p. 11-20. ISBN 9788432311031. 
  2. James E. Miller, La Pasión de Michel Foucault (castellà), Buenos Aires, Editorial Andres Bello, 1996, pàgina 348, ISBN 9788489691032 (en català: La passió de Michel Foucault)
  3. Vegeu, per exemple: Tallis, Raymond «Sokal and Bricmont: is this the beginning of the end of the dark ages in the humanities?» (en anglès). PN Review, 128, juny 1999.
  4. Vegeu, per exemple, la valoració de Noam Chomsky, citada en Miller, Jim. The passion of Michel Foucault. Harvard University Press, 1993, p. 201-203: «Em trastornà com a completament amoral; no havia conegut ningú que fos amoral de forma tan total (...). Personalment m'agradava; és tan sols que no hi havia manera de trobar-li sentit. És com si fos d'una altra espècie, o alguna cosa així.»
  5. Vegeu, per exemple: Wolin, Richard. La seducció de la desraó: l'idil·li intel·lectual amb el feixisme, de Nietzsche a la postmodernitat

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Michel Foucault Modifica l'enllaç a Wikidata