Viquipèdia Discussió:Proposta de distinció d'alta qualitat d'un article/Franquisme a Catalunya

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

== Possibles copyvios ==

L'usuari Josep Xicota té problemes amb els copyvios, tant aquí com a Commons, cosa amb la que diu que no hi està d'acord. Comprovant les referències d'aquest article i hi ha paràgrafs copiats literalment:

  • "La dictadura va imposar un estat autoritari el qual va anul·lar les institucions d'autogovern de Catalunya i els partits polítics catalans, va reprimir la llengua i la cultura catalana i qualsevol manifestació d'identitat nacional. Fet Fet! --Josep Xicota (disc.) 10:17, 15 gen 2011 (CET)[3]"
  • "Per a Catalunya, a nivell polític, el franquisme representà la més absoluta negació de l'aspiració d'autogovern del poble català. Fet Fet!--Josep Xicota (disc.) 10:17, 15 gen 2011 (CET) [4]"
  • "Entre 1939 i 1953, els primers vint anys del règim franquista es van caracteritzar per una intencionada repressió vers els derrotats. Aquesta situació es va manifestar clarament amb l'assassinat, entre el 1939 i el 1953, de 3.585 persones, els milers d’empresonaments o condemnes a treballs forçats, la depuració de funcionaris, la persecució de la llengua catalana i l'eliminació de totes les institucions polítiques i culturals catalanes. Fet Fet!--Josep Xicota (disc.) 10:17, 15 gen 2011 (CET) [7]"
  • "El desplegament del nou règim es va produir per mitjà d'una política antidemocràtica i centralista que va tenir la màxima representació en el governador civil i el Capità General. Els governadors civils eren els representants del govern a les províncies i els caps de l'administració central, amb la comesa de controlar els ajuntaments i les diputacions, de dirigir l'ordre públic -amb àmplies facultats sancionadores i el comandament de la policia- i d'organitzar el suport polític al règim [8]"
  • "Li fou aplicada l'extradició i el dugueren a Espanya. Després d'un consell de guerra sumaríssim, fou afusellat, el 15 d'octubre de 1940, al castell de Montjuïc. Des del 1985, les seves despulles reposen en un mausoleu, al Fossar de la Pedrera.[9]"

Es poden solucionar fàcilment, però vist això em queda el dubte sobre la referència principal: Autors diversos (editor: Josep Maria Solé i Sabaté). El franquisme a Catalunya (1939-1977). Barcelona: Edicions 62, 2007. ISBN 978-84-297-5985-3.

Per altra banda, algunes referències no justifiquen el text referenciat:

  • "A més, el tarannà anticatalà del règim va constituir un tret específic, però no va ser un obstacle decisiu perquè creixés un franquisme català que s'havia anat forjant durant la guerra i s'havia alimentat amb la victòria.[5]"
  • "Per extensió, i atenent a aquest significat de resistència, el terme maquis[25]"
  • "En Quico Sabaté,[26]"

--V.Riullop (parlem-ne) 11:21, 14 gen 2011 (CET)

Això només demostra que el llibre "Franquisme a Catalunya, 1939 1977, ha servit de referència per a fer una quantitat important d'articles i webs. Absolutament recomanable!!! --Josep Xicota (disc.) 11:50, 14 gen 2011 (CET)
Com que més avall dius: "Vaig agafar la proposta d'un wiquipedista que va fer els primers paràgrafs sense cap referència. En cercar d'on cony havia surtit aquella informació em vaig trobar que havia estat extreta d'altres articles, webs..." Comprovant l'historial, dels 5 paràgrafs apuntats, 4 són de Catalaalatac (dif ref 3, dif ref 4, dif ref 7 i dif ref 8) i 1 teu (dif ref 9). Les contribucions de Catalaalatac són posteriors al seu bloqueig per copyvios. Per tant, en aplicació del que diu a Viquipèdia:Infraccions de drets d'autor "Si resulta que els col·laboradors tenen un llarg historial d'infraccions de drets d'autor, es pot suposar sense més evidències que totes les seves contribucions substancials són infraccions de drets d'autor i es poden eliminar indiscriminadament":
  1. Bloquejo l'article provisionalment per poder eliminar las aportacions amb infracció o sospitoses (durada estimada 1 o 2 dies, la necessària). Lamento que possiblement s'haurà de reconstruir en part.
  2. Bloquejo l'usuari Catalaalatac per reincidència. Les seves aportacions no referenciades poden ser eliminades.
  3. Queda advertit Josep Xicota que col·laborar en infraccions de drets d'autor el pot convertir en coresponsable.
  4. Informo de la situació al taulell d'administradors.
Per últim, haig de dir que m'he limitat a comprovar les referències aportades, cosa que se suposa que s'hauria d'haver fet en l'avaluació. Recomano que si algú hi té accés que comprovi les referències que no són en línia.
--V.Riullop (parlem-ne) 10:25, 15 gen 2011 (CET)
Ja has vist que estic documentant i referenciant l'article. Eliminant els copyvios... etc. Com vols que ho faci si en Pau Cabot m'ha blocat editar-la? No té cap sentit, no creus? Hi estic posant tota la meva voluntat però no puc lluitar contra desicions arbitraries com aquesta.
Salut. --Josep Xicota (disc.) 11:40, 15 gen 2011 (CET)

Confirm el que comentava en Vicenç sobre les referències que no són referències: n'he revisat la primera meitat, i, a part de la número 5 (ja citada), tenen el mateix problema la 8, la 9, la 10, la 14 i la 24. Pau Cabot · Discussió 11:31, 15 gen 2011 (CET)

Nota. Els números de referències que he indicat són de la versió de data 17:01, 14 gen 2011. --V.Riullop (parlem-ne) 11:45, 15 gen 2011 (CET)
Els meus són d'aquesta. Pau Cabot · Discussió 11:49, 15 gen 2011 (CET)

El tema ja està revisat i per la meva part ho dono per tancat en quant a copyvios. --V.Riullop (parlem-ne) 19:59, 15 gen 2011 (CET)

Sobre el llibre offline, està revisat? --Jo ++ 20:26, 15 gen 2011 (CET)
No és al catàleg de la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona. --V.Riullop (parlem-ne) 21:01, 15 gen 2011 (CET)

He rebut un correu privat d'un dels autors del llibre El franquisme a Catalunya on posa de manifest l'apropiació de la propietat intel·lectual, tant seva com d'altres autors del llibre. Si fes falta el puc enviar a OTRS per a verificació per part dels usuaris autoritzats. Copio només un extracte:

"Pel que fa a l'estructura de l'article coincideix força amb la del llibre, fins i tot en alguns casos els títols. Els escrits n'hi ha que són reelaborats, però en d'altres hi ha trossos literals o només amb alguna paraula canviada. Posant en una nota al peu el nom de l'autor i la pàgina d'on s'ha extret, sense posar cometes i la lletra en cursiva, no queda clar que la major part del text està copiat."

A continuació indica una sèrie d'apartats i paràgrafs que són còpies literals.

L'usuari ja va ser informat i advertit dels problemes d'infracció dels drets d'autor. A pesar dels dubtes plantejats aquí mateix, ha estat dient i repetint que tot estava revisat i solucionat, desviant la responsabilitat a un altre usuari. Ho considero una falta de col·laboració, una actuació en la que no es pot pressuposar bona fe intentant fer passar com a propi un treball copiat substancialment per qualificar-lo com article de qualitat.--V.Riullop (parlem-ne) 14:21, 24 gen 2011 (CET)

Si hi ha una infracció en paragrafs la forma ràpida de surtir-ne de dubtes es penjant un escanejat de les pàgines en qüestió. No crec que fos tan díficil reelaborar un text.--Cameta (disc.) 19:32, 24 gen 2011 (CET)
El més important es descobrir i marcar els paragrafs que són copies literals amb la plantilla copyvio. A continuació reelaborar-los. --Cameta (disc.) 21:16, 24 gen 2011 (CET)
Pots veure el comentari que he deixat a Discussió:Franquisme a Catalunya#Neteja substancial. --V.Riullop (parlem-ne) 22:27, 24 gen 2011 (CET)
Ara ho miraré. --Cameta (disc.) 23:57, 24 gen 2011 (CET)
Ja he començat amb la persecució del català. --Cameta (disc.) 00:55, 25 gen 2011 (CET)

Temes pendents de l'avaluació no resolts

Vegeu Viquipèdia:Avaluació d'articles/Franquisme a Catalunya
  • Un apartat sobre l'evolució dels moviments antifranquistes. Deu n'hi dó de la quantitat de "moviments antifranquistes" que s'esmenten a l'article. --Josep Xicota (disc.) 13:59, 17 gen 2011 (CET)
  • La taula dels empresonats dels anys 40 és una dada massa concreta per un article general del Franquisme a Catalunya. Crec que sóm molts els que pensem que la taula reflecteix de manera molt fidel la repressió franquista a Catalunya un any després de la "victoria franquiste". --Josep Xicota (disc.) 14:02, 17 gen 2011 (CET)
  • Estructurar l'article per períodes (dècades) i deixar els fets concrets com a subseccions.
  • Els títols segueixen sense ser ser enciclopèdics: Els llibres en català perseguits -> La persecució dels llibres en català. Fet Fet! --Josep Xicota (disc.) 13:47, 17 gen 2011 (CET)
  • Vaig demanar una secció sobre la persecució del català en tots els àmbits, no només en el cas dels llibres.
  • Les dues darreres seccions del text Primeres eleccions democràtiques i L'amnistia de 1977 segueixen sense fer cap referència a Catalunya. Tractant-se l'article del Franquisme a Catalunya, s'haurien de "localitzar". Fet Fet!... et sembla poc aquesta aportació a l'apartat de l'Amnistia?: A Catalunya Lluís Maria Xirinacs, s'instal·là davant la presó Model de Barcelona amb la promesa de no retirar-se fins que no s'aconseguís l'amnistia total dels presos. --Josep Xicota (disc.) 14:30, 17 gen 2011 (CET)
  • Es va demanar (almenys) citar alguns fets significatius com Vaga de Manresa de 1946, Afer Galinsoga i Fets del Paranimf. Fet Fet! Si que es van recollir els teus suggeriments pel que fa a la Caputxinada i a la Marxa de la Llibertat. Esmentar, com fas, això d'aquesta manera és del tot demagògic. --Josep Xicota (disc.) 13:57, 17 gen 2011 (CET)
  • Hi segueix havent unes quantes referències a fonts no fiables: pàgines personals de la XTEC, Rincón del Vago, blocs de blogspot, una pàgina personal de fortunecity.com, un article de la pròpia Viquipèdia en català, un article de la CNT d'Olot... Pau Cabot · Discussió 17:22, 14 gen 2011 (CET) Fet Fet! --Josep Xicota (disc.) 13:49, 17 gen 2011 (CET)
S'han eliminat la majoria d'aquestes referències. A hores d'ara queden encara almenys [1] i [2] que s'haurien de substituir. Pau Cabot · Discussió 08:06, 16 gen 2011 (CET) Fet Fet! --Josep Xicota (disc.) 13:50, 17 gen 2011 (CET)
Josep, si no està fet, no posis Fet Fet!, per favor ... Pau Cabot · Discussió 17:06, 17 gen 2011 (CET)
Millor així? Ja que, ara per ara, ja no hi han copyvios tú també podries esmenar la teva objecció --Josep Xicota (disc.) 18:49, 17 gen 2011 (CET)
Josep, encara hi ha dues referències a fonts no fiables. Encara són allà ... Pau Cabot · Discussió 18:57, 17 gen 2011 (CET)
No les ser veure, quines són? --Josep Xicota (disc.) 19:43, 17 gen 2011 (CET)
Actualment són les referències 20 i 22. Pau Cabot · Discussió 19:52, 17 gen 2011 (CET)
Eliminades, a més no eren rellevants ni s'en traigué d'elles cap mena d'aportació al text de l'article. --Josep Xicota (disc.) 19:58, 17 gen 2011 (CET)

S'em acaba l'espai!!! Bé, ja posats perquè no revises els "documentals"? Pensa que només a Records i oblits, vaig visionar el video dues vegades i vaig omplir tres fulls de llibreta amb apunts. Com vols documentar alguna cosa si no és així? --Josep Xicota (disc.) 20:04, 17 gen 2011 (CET)

Taula d'empressonats

La taula d'empressonats és absolutament vital, precissament es el que dona una idea de la gran repressió que es va patir a Catalunya durant el Franquisme. Considero que és precisament un dels punts més forts de l'article. --Cameta (disc.) 21:55, 14 gen 2011 (CET)

La secció Els presoners a Catalunya comença i acaba a principis del 1940. No es podria allargar fins a 1977? Clar que, si s'ha d'explicar tot, potser no es pot fer el recompte de cada any tan exhaustiu com el de 1940 ... Aquesta taula tendria sentit en un article específic de la repressió post-guerra civil a Catalunya, crec jo. Pau Cabot · Discussió 22:04, 14 gen 2011 (CET)
La taula és un reflex perfecte de la represió a Catalunya l'any 1940. Un autèntic manifest de com van ser tractats els derrotats. Es tracta d'un tema innegociable. Digues la veritat si us plau. Demanes coses impossibles que saps, molt bé, que es no poden resoldre sense carregar-se l'article sencer. Els votants han donat, de manera democràtica, el seu suport a l'article, tal i com està ara. Del tema copyvios és possible que es pugui arrenjar. Vaig agafar la proposta d'un wiquipedista que va fer els primers paràgrafs sense cap referència. En cercar d'on cony havia surtit aquella informació em vaig trobar que havia estat extreta d'altres articles, webs...
És l'única cosa que faré. La wiqui i la seva estructura l'he fet com m'ha semblat a mi. No tinc perquè fer-la com tú vols. Abans de censurar potser caldria que fecis una reflexió interna o, ves a saber, aportesis quelcom de positiu. Franquisme a Catalunya és, per a mi, una excel·lent aportació a aquests periòde, tan gris i fosc de la nostra trista història sota la Dictadura franquiste a casa nostra. --Josep Xicota (disc.) 22:37, 14 gen 2011 (CET)
Això és un viqui. Evidentment, no has de fer res si no vols, però tant dret té a editar l'article i opinar sobre l'estructura de l'article un usuari que ja hi ha escrit com qualsevol altre, el que mana és el consens i les referències. Suposo que per això segons qui prefereix escriure blocs individuals en comptes d'enciclopèdies col·lectives.--Pere prlpz (disc.) 22:08, 15 gen 2011 (CET)

Referències

Hi ha almenys 13 referències que no usen les plantilles adequades per fer citacions: {{Citar publicació}}, {{Citar web}}, etc. Les que sí usen plantilla, usen la plantilla en anglès {{Cite web}}, que es podria substituir per la nostra {{Citar web}}. Pau Cabot · Discussió 16:03, 15 gen 2011 (CET)

Continguts perduts

Aquests són els continguts que s'han perdut en l'eliminació dels copyvios. No han estat reemplaçats ni s'ha contextualitzat el que ha quedat. Per exemple, Lluís Companys fou detingut però no executat. Pau Cabot · Discussió 21:38, 15 gen 2011 (CET) Fet Fet! --Josep Xicota (disc.) 23:09, 15 gen 2011 (CET)

Resum de tot plegat

En fi, per a mi el debat sobre Franquisme a Catalunya el dono per tancat. El tema més greu era el dels copyvios. Els que heu seguit les discusions i debats sabeu que aquest article no el vaig començar jo i que qui ho va fer em va deixar una "patata calenta" a les mans. Jo mateix ja havia eliminat algún que altre copyvio i, finalment, es parlava de cinc, dels quals només un era meu. Resolt aquest tema emcara hi ha qui opina que el tema no està tancat. Totes les apreciacions són respectables. Però aquest article va ser votat de manera democràtica, per un 8-0, amb el contingut que té ara, no pas amb el que proposa en Pau Cabot, qui, per cert, oblida que de la primera avaluació ja s'havien solventat alguns dels temes que ara planteja com la Caputxinada o la Marxa de la Llibertat. Segurament algún més que ara no recordo. L'article porta el meu segell, i cadasqú redacta o distribueix els apartats o l'estructura a la seva manera. Recordo la frase aquella que diu: "si vols la feina al teu gust fes-la tu mateix". Nois i noies, la taula és un punt fort de l'article, com diu en Cameta. En Pau Cabot ja va canviar "La vaga de tranvies..." per "La vaga de tranvies a Barcelona", amb molt bon criteri per cert (ja ho havia fet jo, sorry). Per tant no ser a que bé ara parlar "d'enunciats no enciclopèdics". També, entre moltes coses, s'esmenta la repressió dels llibres en català o l'Amnistia. De la repressió de la llengua i la cultura a Catalunya ja s'en parla extensament a la resta de l'article. Pel que fa a l'Amnistia i els catalans, és evident que a manca d'un Estatut els Decrets d'amnistia tenien que venir de Madrid, és obvi que, de per si, aquesta amnistia també afectà als catalans empressonats. Les referències actuals són del tot fiables i va ser de vital importància l'ajut d'en Vicenç en la resolució de tot l'enrenou. --Josep Xicota (disc.) 10:10, 17 gen 2011 (CET)

Per cert, no es pot dir "Temes pendents de l'avaluació no resolts". En tot cas el mot escaient seria el de "propostes". Com bé sabeu aquestes propostes no són d'obligat compliment. Com he dit abans algunes ja les vaig incloure en considerar-les interessants.--Josep Xicota (disc.) 11:54, 17 gen 2011 (CET)
En aquest moment hi han tres objeccions que, al meu entendre, no tenen raó de ser. Els temes de copyvio (la part més important) estan solventats. Per tant crec que es podia ratllar perfectament aquestes objeccions i, si algú ho desitja, passar-les a comentaris. Jo segueixo pendent de la millora de l'article. La darrera aportació ha estat, a l'àpartat de Filmografia de la pel·lícula "Pa negre". Però la votació en si crec que s'hauria de revisar, básicament aquestes tres objeccions. Gràcies per endavant. --Josep Xicota (disc.) 12:33, 24 gen 2011 (CET)

Arxivant la proposta

Crec que ha estat una votació molt atípica i caldria valorar l'article de nou sense el tema de les irregularitats amb el "copiviu". Quan són canvis menors (com correcció lingüística, enllaços, etc.) la votació no queda especialment alterada. No ha estat aquest el cas. Arxivo la proposta i un cop tancat el tema del "copiviu", si cal, es torna a presentar amb l'article ben revisat.--Peer (disc.) 09:48, 29 gen 2011 (CET)