Viquiprojecte:Tipografia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Viquiprojecte: Tipografia
Viquiprojecte
Què fer
Bibliografia i fonts
Viquiprojectes docents
Gràfics
Terminologia

Aquest Viquiprojecte té com a propòsit crear o millorar els articles sobre Tipografia a la Viquipèdia seguint els criteris de qualitat que aquesta marca.


Un article de qualitat ha d'estar correctament redactat, ser complet, entenedor, concret i exposar les possibles divergències sobre un tema des d'un punt de vista neutral. La informació que s'hi exposa ha de ser verificable i s'han de citar adequadament les fonts que la recolzen. Les fonts han de ser fiables i actualitzades.

Formalment ha d'estar ben estructurat, fer servir les plantilles i formats de Viquipèdia pertinents, ser correcte quant a gramàtica, redacció i ortografia. Ha de cobrir tots els aspectes del tema d'una forma enciclopèdica, però sense detalls innecessaris. Ha de tenir enllaços a altres articles de Viquipèdia que hi estiguin relacionats. +

Pautes per fer articles de tipografia




Tenir present...
Referents...
Viquiprojectes afins

Imatges

Recursos

Ajuda

Normes i pautes

Propostes i discussions relacionades

Per fer[modifica]

Articles a millorar[modifica]

7 articles a millorar destacats entre els que hi ha per fer. No afegir-ne més de 7 sense treure'n.

  1. Tipografia
  2. Classe tipogràfica

Articles a crear[modifica]

7 articles a crear destacats entre els que hi ha per fer. No afegir-ne més de 7 sense treure'n.

  1. Classificació Novarese
  2. Classificació BS 2961:1967

Imatges que falten[modifica]


Categories[modifica]

Categories existents o noves a les que es poden afegir els articles creats. Abans de fer-les servir llegiu: Ajuda:Categoria i Viquipèdia:Categorització.


Categoria per identificar les pàgines que són objecte d'atenció del projecte (veure més avall la plantilla per incloure l'article dins aquesta categoria):

Categories existents i possibles categories a crear, a les que es podrien afegir alguns dels articles del projecte:

Plantilles[modifica]

Plantilles per fer servir en aquest Viquiprojecte.

Codi Insertar en Descripció
{{Viquiprojecte Tipografia}}

Si és una articles creat des del projecte posar:
{{Viquiprojecte Tipografia|creat}}
Si és una articles editat/millorat des del projecte posar:
{{Viquiprojecte Tipografia|editat}}
Si només volem identificar que és un articles sobre tipografia al que cal parar atenció però no l'hem editat deixem simplement:
{{Viquiprojecte Tipografia}}

Pàgina de Discussió dels articles que s'estan editant Plantilla del Viquiprojecte que identifica les pàgines on s'està treballant. No la poseu directament a l'article sinó a la seva pàgina de discussió. Un cop l'article ha estat creat i des de la seva pàgina clica la pestanya "Discussió" i un cop hi ets copia aquest codi i enganxa'l a la pàgina de discussió de l'article.
{{Traduït de}}
Per exemple: {{Traduït de|fr|Modèle:Traduit_de|15-10-2007|21191702}}
Pàgina de Discussió dels articles que s'estan editant Identifica que l'article es basa en la traducció d'un article d'una altra Wikipèdia. A través dels paràmetres de la plantilla s'indica la llengua original, la font, la llicència original compatible, etc... Consulteu abans com utilitzar-la. Tothom que ha fet traduccions hauria de posar-la.
{{Estudiant UOC}}
{{Estudiant UOC|a}}
A la teva pàgina d'usuari Opció per a qui vulgui posar a la seva pàgina d'usuari que és estudiant de la UOC. ATENCIÓ: NO posar a les pàgines dels articles.
{{Participant Viquiprojecte Tipografia}} A la teva pàgina d'usuari Opció per a qui vulgui posar a la seva pàgina d'usuari que és participant d'aquest Viquiprojecte. ATENCIÓ: NO posar a les pàgines dels articles.
{{CN}} A dins d'un article, just després d'una afirmció no avalada. Aquesta plantilla es fa servir per a requerir fonts que avalin determinades frases o paràgrafs de veracitat compromesa.
{{Citació|Text de la cita|Autor|Obra o font}} A l'incloure una cita literal dins el text Aquesta plantilla es fa servir quan es vol incloure una cita literal d'un autor dins del text. Mireu com fer-la servir perquè es poden posar o no diversos paràmetres
{{VP-Nominat|Article|Estat}} S'ha de posar el títol de l'article i si s'ha arxivat el procés de votació posar-ho a 'estat', si està en procés no cal Per aquest Viquiprojecte - i pot servir per altres- per donar visibilitat als articles nominats i en procés de votació dins la llista d'articles
{{VP-Per revisió|Article}} S'ha de posar el títol de l'article Per aquest Viquiprojecte - i pot servir per altres- per donar visibilitat als articles que han demanat ser revisats
{{Vegeu}} veure opcions a la pàgina de la plantilla Desambiguació quan hi ha una altra entrada a Viquipèdia amb un títol semblant o que es pot confondre. Veure també les variants d'aquesta plantilla.
{{Infotaula persona}} omplir-ne els paràmetres Per les entrades de Viquipèdia que són biografies o tracten sobre una persona. Veure-la aplicada a: Tim Berners-Lee.
{{Infobox artista}} omplir-ne els paràmetres Alternativa a la caixa anterior per les entrades de Viquipèdia que són biografies o tracten sobre una persona que treballa en el camp creatiu. Veure-la aplicada a: Xavier Mariscal.
{{Infotaula lletra tipogràfica}} omplir-ne els paràmetres (vegeu informació d'ús) Per donar informació estructurada sobre una lletra tipogràfica] (creador, foneria, any de publicació, classificació, etc...)
{{ref-llibre}} Per a les referències bibliogràfiques
{{Citar publicació}} Per a les referències a articles i altres textos

Origen del Viquiprojecte:Tipografia[modifica]

El projecte es va iniciar el setembre de 2010 com una contribució a Viquipedia en la qual participaven els estudiants de l'assignatura d'Imatge i Llenguatge Visual del Grau en Multimèdia de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) durant el primer semestre del curs 2010-2011. La participació en el projecte formava part d'una activitat d'aprenentatge i avaluació.

Es partia de l'experiència prèvia del Viquiprojecte:ILV i va prendre com a referent l'experiència del Wikiprojecte Murder Madness and Mayhem que el professor Jon Beasley-Murray de la University of British Columbia va impulsar a la Wikipedia anglesa la primavera de 2008.

Durada acadèmica del Viquiprojecte: 21 de setembre a 6 de desembre de 2010.

Hi van participar uns 70 estudiants i van crear més de 80 articles nous i uns 190 gràfics.

Conegueu el plantejament acadèmic i els resultats aconseguits (a gener 2011).

El Viquiprojecte tal com l'havíem plantejat, vinculat al curs acadèmic, ja ha conclòs. De tota manera aquesta pàgina segueix disponible per qui vulgui treballar en aquest camp i aprofitar per coordinar-se o deixar constància dels articles en que es treballa.