Virus del mosaic del tabac

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Virus del mosaic del tabac
Unitat monomèrica del Tobacco Mosaic Virus
Unitat monomèrica del Tobacco Mosaic Virus
Classificació científica
Grup: iv
Gènere: Tobamovirus
Espècie: Virus del mosaic del tabac

El virus satèl·lit del mosaic del tabac és un virus ARN vegetal que infecta a la planta del tabac produint en la mateixa una malaltia anomenada mosaic, per l'aspecte motejat que presenten les fulles infectades. S'ha detectat en infeccions naturals mixtes en les plantes del tabac i diverses hortalisses coinfectades amb el virus com tomàquet, pebrot, entre altres.

Els símptomes del virus, com el seu propi nom indica, forma un mosaic verd clar i verd fosc en les fulles apicals. A part d'aquests signes poden haver signes de ratllat necròtic, pètals deformes, nanisme i clorosis.

En cultius d'hivernacle la incidència pot arribar a ser molt elevada com a conseqüència d'una transmissió mecànica i que les plantes són manipulades (poda, recollida, etc.). El TMV és comú també en les plantes ornamentals i molt infecciós al manejar les plantes.

Història[modifica | modifica el codi]

En 1883, Adolf Mayer va fer la descripció inicial de la malaltia, indicant que es podia transferir entre plantes de manera similar a les infeccions bacterials. Però, en 1889, Martinus Beijerinck va demostrar que un medi de cultius filtrat i lliure de bacteris seguia contenint l'agent infecciós.

Dimitri Ivanowski va donar la primera evidència concreta de la seva existència en 1892. En 1935, Wendell Meredith Stanley va cristal·litzar el virus i va demostrar que continua actiu després de la cristal·lització. Per aquest treball, va compartir un quart del premi Nobel de Química en 1946, encara que després es va demostrar que algunes de les seves conclusions (en particular, que els cristalls eren proteïnes pures, que s'unien per autocatàlisi) eren incorrectes.

Les primeres imatges de microscopi electrònic del VMT van ser realitzades en 1939 per Gustav Kausche, Edgar Pfankuch y Helmut Ruska (germà del guanyador del Nobel Ernst Ruska). En 1955, heinz Fraenkel-Conrat i Robley Williams van demostrar que l'ARN del VMT i la proteïna de la seva càpsida uneixen per si mateixes el virus funcional, indicant que aquesta és l'estructura més estable (la que està amb energia lliure més baixa), i probablement el mecanisme natural d'unió sigui dins de la cèl·lula hoste.

El cristalòfag Rosalind Franklin va treballar per Stanley quasi un mes en Berkeley, i després va dissenyar i va construir un mòdel del VMT per l'Exposició General de primera categoria de Brussel·les (1958). En 1958, ella va especular que el virus era buit, no sòlid, i va hipotetitzar que l’ARN del VMT era de trenat simple. Aquesta conjetura es va comprovar després de la seva mort, i ara es sap que és la més trenada.

Morfologia[modifica | modifica el codi]

TMV coat protein, top view.

El virus del mosaic del tabac (TMV) presenta forma cilíndrica, amb uns 3000 angstrom de longitud i uns 180 de diàmetre. Presenta una coberta proteica amb entre 2100 i 2300 subunitats idèntiques estretament empaquetades en una disposició helicoïdal, al voltant d'una molècula d’ARN d'una sola cadena. El genoma consta d'uns 6400 nucleòtids i està tancat profundament en la proteïna, lo que la fa invulnerable a l'atac per les ribonucleases i fa que el TMV intacte romangui inefectiu durant dècades.

La coberta està formada per successius discs de dos capes cadascuna amb 17 subunitats per capa, fent un total de 34 subunitats per disc. Les subunitats dels discs poden desplaçar-se una sobre l'altre per formar una hèlix de dues voltes. La unió de l’ARN entre els discs proteics comença a partir d'una seqüència de bases especifica que te l’ARN del virus i que el disc de la proteïna reconeix com a lloc d'iniciació de la unió. La regió d'iniciació de l’ARN forma un llaç que interacciona amb el forat central del disc de la proteïna i el transformen en la forma helicoïdal (arandela de tancament) quedant així iniciada l'hèlix del virus; en aquest d’ARN doblegat en llaç es van afegint nous discos i després de l'addició de cada disc es forma un nou llaç d'ARN, fins que la totalitat de la cadena d'ARN queda folrada de discs proteics y així la unió de l'àcid nucleic en la càpsida proteica queda terminada. En el genoma del virus TMV hi ha 6 gens.

Símptomes[modifica | modifica el codi]

La seva transmissió és facilitada simplement per contacte. La infecció es realitza per contacte de les arrels amb el virus i amb les esquitxades de l'aigua de reg.

Prevenció[modifica | modifica el codi]

El millor mètode per prevenir el virus en explotacions és mantenir la higiene per evitar que el virus es propagui al llarg de tota l'explotació. Això vol dir eliminar les plantes infectades, i les males herbes pròximes a aquests vegetals malalts. Una altra mesura de prevenció és plantar cepes resistents els virus. I per últim mantenir una higiene en els estris de podar.

No hi ha cap remei per eliminar el virus un cop ha infectat a la planta, per això les hem d'eliminar.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Virus del mosaic del tabac Modifica l'enllaç a Wikidata