Zoë Bell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaZoë Bell

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement17 novembre 1978 Modifica el valor a Wikidata (45 anys)
Waiheke Island (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióAuckland Girls' Grammar School (en) Tradueix
Selwyn College (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu, actriu de cinema, lluitadora de taekwondo, especialista de cinema Modifica el valor a Wikidata
Activitat1995 Modifica el valor a Wikidata –
Esporttaekwondo Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm1057928 Allocine: 147891 Allmovie: p383719 TV.com: people/zoe-bell TMDB.org: 20494
Twitter (X): TheRealZoeBell Instagram: therealzoebell Musicbrainz: 40e9a1f7-c40c-4252-afcd-a7cc004904da Modifica el valor a Wikidata

Zoë E. Bell (nascuda el 17 de novembre de 1978) és una acròbata i actriu de Nova Zelanda. Alguns dels seus treballs d'acrobàcies més notables inclouen el doblament per a Lucy Lawless a Xena: Warrior Princess i per a Uma Thurman a Kill Bill.

Com a actriu, Bell ha aparegut a la televisió i en llargmetratges; va protagonitzar la sèrie web Angel of Death. És probablement més reconeguda per interpretar-se a ella mateixa a la pel·lícula de Quentin Tarantino Death Proof. El 2015, va aparèixer en un paper d'actuació a la pel·lícula de Tarantino The Hateful Eight, i el 2019 va aparèixer en un paper d'actriu a Once Upon a Time in Hollywood a més al seu paper de coordinadora d'acrobàcies i doblea.

Va ser la doble acrobàtica de Cate Blanchett al llançament del 2017 Thor: Ragnarok.[1]

Primers anys[modifica]

Bell va néixer a l'Illa Waiheke, Nova Zelanda, de Tish, una infermera, i d'Andrew Bell, un metge.[2] Té un germà petit anomenat Jake i un germà adoptiu anomenat Leonhard, que viu a la seva antiga ciutat natal. a Alemanya.[3] Va créixer a l'illa de Waiheke a Auckland.

A una edat primerenca, Bell va participar en gimnàstica competitiva i als 15 anys va començar a estudiar taekwon-do. També va participar en activitats de dansa, submarinisme, submarinisme i atletisme. Bell va assistir a l'Auckland Girls' Grammar School i al Selwyn College.

Carrera[modifica]

Bell va començar la seva carrera l'any 1992 quan el seu pare va tractar un doble per una ferida al cap i va tornar a casa amb un número de telèfon perquè ella truqués. El seu primer treball d'acrobàcia va ser saltar d'un cotxe a Shortland Street, una telenovel·la de Nova Zelanda.

Va realitzar acrobàcies per Hercules: The Legendary Journeys i Xena: Warrior Princess, ambdues rodades a Nova Zelanda; a la quarta temporada de Xena, era la doble acrobàtic de Lucy Lawless. Es va fracturar vèrtebres a l'esquena fent acrobàcies de treball de filferro a l'espectacle, però va continuar treballant durant una setmana fins que una altra acrobàcia, en la qual li va trencar una cadira a l'esquena, la va incapacitar.

Després de Xena, va actuar en petites pel·lícules i a la televisió, inclosa la coordinació d'acrobàcies i interpretant un petit paper en un curtmetratge, Reflections, amb Adrienne Wilkinson (amb qui havia estat prèviament). va treballar a Xena). Va passar a doblar a Uma Thurman a Kill Bill de Quentin Tarantino.

Tot i que inicialment va ser contractada com a doble de Thurman,[4]l'equip d'acrobàcia es va adonar que Bell també faria un doble ideal per a escenes de baralla i va ser entrenada en conseqüència. Bell va haver d'aprendre a lluitar a l'estil wushu.[5] A prop del final del rodatge de Kill Bill: Volum 2, es va lesionar les costelles i els lligaments del seu canell mentre simulava ser llançada cap enrere per un cop d'escopeta. Bell va requerir cirurgia i va passar diversos mesos recuperant-se.[6] Un cop finalitzada la producció a Kill Bill, va rebre el cartell "The Bells" que penjava fora de la casa del personatge Vernita Green. Més tard la va donar als seus pares. Després de les dues pel·lícules de "Kill Bill", va fer un treball d'acrobàcies per a la pel·lícula "Catwoman, en la qual va fer caigudes altes i va actuar com a doble per a Sharon Stone .

El 2004, es va estrenar el documental Double Dare. Es va centrar principalment en Bell i la veterana doble Jeannie Epper, seguint-les durant els seus viatges a Hollywood. La pel·lícula presentava una visió d'extrems oposats de l'espectre de les dobles, amb l'envellida Epper continuant la seva recerca de feina en una indústria on l'edat no es considera necessàriament un actiu i Bell, aleshores nouvinguda a Hollywood, intentant fer-s’hi un lloc. El rodatge de Double Dare va cobrir la carrera de Bell des del final de Xena fins a l'inici del seu treball a Kill Bill: Volum 1.

El 2004, Bell i Angela Meryl (doble d’acrobàcies de Vivica A. Fox) van ser nominades als Taurus World Stunt Awards en les categories "Millor acrobàcia general d'una dona" i "Millor lluita" per la seva doblatge de la baralla de ganivets entre els personatges Beatrix Kiddo i Vernita Green a Kill Bill: Volum 1.[7] El 2005, Bell va ser nominada a un Taurus en les categories "Millor acrobàcia general". d'una dona", "Millor lluita" i "Millor obra alta". Ella i Monica Staggs (doble de Daryl Hannah) van guanyar Millor acrobàcia general i Millor lluita per la seva lluita al tràiler de Budd a "Kill Bill: Volum 2". La seva nominació a la millor obra alta va ser per una caiguda de més de 200 peus a la pel·lícula Catwoman.

Després de Catwoman, Bell va fer acrobàcies al thriller d'acció L'ombra del regne i una altra pel·lícula de Tarantino, Maleïts malparits.

Tarantino la va oferir un paper principal a la seva següent pel·lícula, Death Proof (2007), en la qual s'interpretava a si mateixa i realitzava les seves pròpies acrobàcies, la més notable de les quals es va produir quan es va aferrar a la caputxa de un Dodge Challenger de 1970.[8]

L'agost de 2007, Bell va dir que havia signat per interpretar el paper principal en una pel·lícula sobre un soldat estatunidenc que, en tornar als Estats Units d'un període de servei a l'Iraq, ajuda a una noia en problemes.[9] Va dir que faria les seves pròpies acrobàcies a la pel·lícula i que l'accent americà era "un gran repte".

Bell va aparèixer a l'episodi setè de la quarta temporada de Lost, interpretant el paper del contacte de ràdio de l'equip de càrrega, Regina. Va dir que el paper requeria una mica d'actuació i una mica de treball d'acrobàcies.

El 2008, Bell va protagonitzar al costat de la seva antiga col·lega de Xena Lucy Lawless la sèrie web de Sony (Crackle) Angel of Death que va debutar en línia a principis de 2009.[10]

Bell també va interpretar un tècnic mèdic que interpreta a la llum de la lluna com "Bloody Holly", una estrella del roller derby, al debut com a director de Drew Barrymore el 2009, Noies sense frens.[11]

Va aparèixer al costat de Wesley Snipes al thriller del 2010 del director italià Giorgio Serafini Game of Death.[12] També es pot veure al vídeo musical del senzill de Noel Gallagher's High Flying Birds' del 2012 "Dream On]".[13]

Bell va signar amb CAA l'agost de 2020.[14]

Filmografia[modifica]

Any Títol Actriu Doblat Peper Notes
1992–2005 Shortland Street No
1995–1999 Hercules: The Legendary Journeys No
1998 The Chosen No
Young Hercules
1998–2001 Xena: Warrior Princess No Xena Actriu principal: Lucy Lawless
1999 Jacksons Wharf
Amazon High No
2000 Jack of All Trades
Cleopatra 2525 No Dona traïdora
2002 The Bunker Murders
2003 Riverworld No
The Extreme Team (a.k.a. The X-Team) No
Kill Bill: Volum 1 No La núvia Actriu principal: Uma Thurman
2004 Kill Bill: Volum 2 No
Catwoman No Patience Phillips / Catwoman Actriu principal: Sharon Stone
Double Dare No Ella mateixa
2005 Alias No Kelly Peyton Actriu principal: Amy Acker
2006 Devil's Den No
Poseidon No
Penny Dreadful No
2007 Grindhouse Sicko Eating Paramedic #2 Segment: Planet Terror
Ella mateixa Segment: Death Proof
L'ombra del regne No
2008 Lost Regina 4 episodis
Reflections Dona al mairall coordinador de dobles
2009 The Chronicles of Nerm No veu
The Collector No
Bitch Slap Rawhide Coordinador de dobles; coreògraf de lluita
Angel of Death No Eve
Gamer No Sandra
Noies sense frens No Bloody Holly
Maleïts malparits No Shosanna Actriu principal: Mélanie Laurent
No Bridget von Hammersmark Actriu principal: Diane Kruger
La proposta No Margaret Actriu principal: Sandra Bullock
The Final Destination No
2010 Fallout: New Vegas No Melissa / Diane / Linda Schuler / Alice Hostetler Videojoc veu
Game of Death No Floria
2011 Gossip Girl No

Ella mateixa

2012 The Baytown Outlaws No Rose
Django desencadenat No Tracker
2013 Hansel and Gretel: Witch Hunters No Bruixa alta
Oblivion No Kara
Iron Man 3 No
Raze No Sabrina
Hawaii Five-0 Dr. Shannon Morgan (Sugar Sticks)
2014 Mercenaries No Cassandra Clay
2015 The Hateful Eight No Six-Horse Judy
2016 Camino[15] No Avery Taggert
Paradox Gale
Freshwater Brenda Grey
2017 Thor: Ragnarok No Hela Actriu principal: Cate Blanchett
2019 Once Upon a Time in Hollywood Janet Lloyd Coordinador de cobles
QT8: The First Eight No Ella mateixa Documental[16]
2021 Malignant Scorpion

Premis i nominacions[modifica]

Any Esdeveniment Pel·lícula Premi Resultat
2009 Maverick Movie Awards Reflections Millors dobles Guanyador
2008 Premi del Sindicat d'Actors de Cinema L'ombra del regne Interpretació excepcional d'un conjunt d'acrobàcies en una pel·lícula Nominat
2008 World Stunt Awards Grindhouse Millor acrobàcia general d'una dona acrobàtica Guanyador
2008 World Stunt Awards Grindhouse Millor treball amb un vehicle Nominat
2005 World Stunt Awards Kill Bill: Volum 2 Millor acrobàcia general d'una dona acrobàtica Guanyador
2005 World Stunt Awards Kill Bill: Volume 2 Millor lluita Guanyador
2005 Women in Film and Television New Zealand Awards Assoliment en cinema Guanyador
2005 World Stunt Awards Catwoman Millor treball alt Nominat
2004 World Stunt Awards Kill Bill: Volum 1 Millor acrobàcia general d'una dona acrobàtica Nominat
2004 World Stunt Awards Kill Bill: Volum 1 Millor lluita Nominat

Referències[modifica]

  1. «Zoë Bell». IMDb. [Consulta: 24 gener 2019].
  2. «Article: Zoe Bell is on fire: with Grindhouse opening this month, the butt-kicking... | AccessMyLibrary – Promoting library advocacy». AccessMyLibrary, 01-04-2007.
  3. «Double Dare: A Film by Amanda Micheli». Doubledarethemovie.com. [Consulta: 12 maig 2010].
  4. «Kiwi stunt woman dares to be dangerous». NZ Herald, 25-06-2005.
  5. «Films – Zoë Bell». BBC. [Consulta: 12 maig 2010].
  6. A Conversation with Zoe Bell Arxivat 8 April 2010 a Wayback Machine.
  7. «Taurus World Stunt Awards». Worldstuntawards.com. [Consulta: 12 maig 2010].
  8. Zoe Bell: Death Proof Arxivat 27 September 2007 a Wayback Machine.
  9. «Zoe Bell, Movie Star?». Justpressplay.net, 16-08-2007. [Consulta: 12 maig 2010].
  10. Hustvedt, Marc. «Behind the Scenes with Crackle’s ‘Angel of Death’ Zoe Bell». Tubefilter News, 21-10-2008. Arxivat de l'original el 6 December 2008. [Consulta: 21 octubre 2008].
  11. "Stuntwoman Zoe Bell Talks Whip It, Tarantino’s Genius Mind", Wired.com, 10 January 2009
  12. «Zoe Bell Talks Game of Death». Dreadcentral.com, 17-02-2010. [Consulta: 12 maig 2010].
  13. Jimmy Brown, "Noel Gallagher's High Flying Birds 'Dream On' by Mike Bruce", Promo News, 20 February 2012
  14. «Zoe Bell, Stuntwoman and Actress, Signs with CAA (Exclusive)» (en anglès). The Hollywood Reporter. [Consulta: 8 agost 2020].
  15. Camino (2016) a Rotten Tomatoes (anglès)
  16. McNary, Dave. «Director Reclaims Rights to Documentary '21 Years: Quentin Tarantino' (EXCLUSIVE)». Variety, February 13, 2019. [Consulta: January 14, 2020].