Al-Ahram

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Al-Ahram (en àrab: الأهرام, literalment "Les Piràmides") és el diari de més circulació a Egipte. Fundat el 1875, és el segon més antic després de Al-Waqae'a Al-Masreya ("Els esdeveniments egipcis", fundat el 1828). El Govern egipci és el major accionista del diari.

Donada l'àmplia varietat de dialectes en l'idioma àrab, Al-Ahram se li considera com una font influent d'estil d'escriptura en àrab. El 1950, el Middle East Institute descriure a Al-Ahram com l'equivalent per al públic àrab dins la seva àrea de distribució al "que és The Times per als anglesos i The New York Times per als estatunidencs."

Al-Ahram es va fundar el 1875 per dos germans libanesos, Beshara i Saleem Taqla, qui en aquest llavors vivien a Alexandria. Va començar com un setmanari publicat cada dissabte, però dos mesos després de la seva fundació, els germans Taqla el van convertir en un diari. El diari es distribuïa a Egipte i en el Llevant mediterrani. Al novembre de 1899, la seu d'Al-Ahram es va traslladar al Caire. Els teòlegs Muhàmmad Àbduh i Djamal al-Din al-Afgani van estar entre els primers escriptors del diari.

Al-Ahram és el símbol de l'actual casa editora Al-Ahram, la més gran d'Egipte. El seu contingut és controlat pel Ministeri d'Informació d'Egipte. A més de l'edició principal publicada a Egipte, Al-Ahram publica dues edicions en àrab. Una d'elles, anomenada Al-Ahram Al-Arabia està destinada al món àrab i als egipcis expatriats en països àrabs. Es publica diàriament a Bahrain, Aràbia Saudita, Kuwait, Emirats Àrabs Units i és distribuïda a Egipte i el golf Pèrsic. L'altra edició en àrab, anomenada Al-Ahram al Duwali, està destinada a una audiència internacional i es publica diàriament a Londres i París des de 1984 i es distribueix al llarg d'Europa, Estats Units, Canadà i Egipte. També s'editen dues edicions en altres idiomes: Al-Ahram Weekly en anglès (des de 1991) i Al-Ahram Hebdo en francès.

Al-Ahram és propietat de la Fundació Al-Ahram i és un dels diaris de major circulació en el món. El Govern egipci té una part considerable de les accions del diari que li permet mantenir el control i nomenar als seus editors. Atès que són posat nomenats per l'Estat, s'exerceix poca censura sobre ells, ja que s'entenen que són lleials al règim. Al-Ahram ha ignorat i trivialitzat en gran mesura als partits polítics opositors al Partit Nacional Democràtic oficialista i no ha publicat crítiques directes al Govern de Hosni Mubarak.

En una ressenya dels diaris àrabs el 2005, la Lliga Antidifamació va escriure que Al-Ahram té "un marge substancial" per part del govern sempre que eviti "certs tabús". Reporters Sense Fronteres, en el seu informe de 2005 sobre la llibertat de premsa a Egipte, va informar que els editorials en molts periòdics, incloent Al-Ahram, s'han tornat cada vegada més crítics al control del govern del Partit Nacional Democràtic i la corrupció del règim de Mubarak. En una entrevista amb Reporters Sense Fronteres, Abdel Halim Qandil, editor del setmanari al-Arabi, va afirmar que el Govern interfereix amb l'operació independent d'Al-Ahram mitjançant el control de les rotatives i la designació de editores.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]