Al-Mútamid (abbàssida)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Abu-l-Abbàs Àhmad al-Mútamid ala-L·lah, més conegut per la primera part del seu làqab, Al-Mútamid (en àrab أبو العباس أحمد المعتمد على الله, Abū l-ʿAbbās Aḥmad al-Muʿtamid alà-Llāh) (844-893), fou califa abbàssida de Bagdad (870-892). Era fill del califa al-Mutawàkkil (847-861) i d'una esclava de Kufa de nom Fityan.

A la mort (executat) del seu nebot al-Muhtadí (21 de juny del 870) fou posat al tron tot i que mancava de tota experiència de govern. Va residir a Samarra, al palau Djawsak, i mai va tenir el poder efectiu que va exercir el seu germà al-Muwaffak, ben relacionat amb l'exèrcit i l'únic que podia imposar l'autoritat als militars turcs i que podia dirigir la lluita contra els zandjs i altres rebels. Va designar com a visir a Ubayd Allah ibn Yahya ibn Khakan que ja havia servit al seu pare.

El juliol 875 va dictaminar oficialment sobre la seva successió designant com hereu al seu fill Djafar al-Mufawwad pels territoris occidentals i al seu germà al-Muwaffak com hereu pels territoris d'orient. No obstant el seu fill mai va exercir una autoritat efectiva tot i que va tenir el govern titular de Síria i Egipte.

El visir Ibn Khakan va morir el 877 i el va succeir Sulayman ibn Wahb i després Ismail ibn Bulbul.

El 882 el governador efectiu d'Egipte i Síria, Ahmad ibn Tulun, va convidar al califa a anar a Egipte i refugiar-se a la seva cort per, des de allí, recuperar el poder efectiu que exercia el seu germà. Àhmad va anar a Síria per recollir a al-Mutamid però aquest no va aconseguir arribar a Rakka, doncs Said ibn Makhlad, lloctinent d'al-Muwàffaq, va alertar al governador de Mossul, Ishaq ibn Kundadj, que el va arrestar pel camí. Els seus partidaris foren capturats i les seves propietats confiscades, i el califa retornat a Samarra sota escorta. Al-Muwàffaq va nomenar llavors a Ishak ben Kundadj com a nou governador d'Egipte i Síria (que no va fer cap pas per reconquerir el territori), i Àhmad va respondre reunint una assemblea de notables juristes a Damasc que va declarar la manca de dret d'Al-Muwàffaq a la successió; aquest al seu torn va respondre obligant al seu germà, el califa al-Mútamid, a fer maleir a Àhmad a totes les mesquites, i en revenja Àhmad va fer el mateix amb el príncep regent a totes les mesquites que controlava a Síria i Egipte.

El maig/juny de 883 el seu germà el va fer anar a Wasit, on el podia controlar de més a prop, però el març de l'any següent va ser retornat a Samarra. L'abril del 891 va anar a Bagdad amb el seu fill al-Mufawwad al sentir la notícia de que el seu germà estava malalt. Efectivament al-Muwàffaq va morir el juny del 891 però llavors el poder efectiu va passar al seu fill al-Mútadid. El visir Ubayd Allah ibn Sulayman ibn Wahb, així com el general Badr, després anomenat Badr al-Mutadidi van passar del costat del nou home fort.

Al-Mútamid va morir a Bagdad el mes d'octubre del 892 quan tenia uns 50 anys, després d'un gran banquet on va fer excessos. El seu nebot al-Mútadid va ser proclamat califa i Djafar al-Mufawwad ràpidament eliminat.

Referència[modifica | modifica el codi]

  • Guy Le Strange Baghdad during the Abbasid Caliphate from contemporary Arabic and Persian Sources, text complet a l'enllaç

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Al-Mútamid (abbàssida)

Z. M. Hassan , Les Tulunides, Étude de l'Égypte Musulmane a la fin di IXè siècle (868-905), París 1936Precedit per:
Al-Muhtadí
califa de Bagdad
870-893
Succeït per:
Al-Mútadid