Antarsya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióAntarsya
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuscoalició política Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticacomunisme
ecosocialisme
trotskisme
euroescepticisme Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticaextrema esquerra Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació22 març 2009

Lloc webantarsya.gr Modifica el valor a Wikidata

El Front de l'Esquerra Anticapitalista Grega (Antarsya) (en grec: Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) és una coalició d'organitzacions polítiques d'extrema esquerra a Grècia. La paraula grega ανταρσία antarsia (que es pronuncia igual que el retroacrònim Antarsya) significa «motí».[1]

La força d'Antarsya radica en assemblees locals de militants a nivell de barri o de ciutat amb un comitè de coordinació central a Atenes. També es realitzen periòdicament assemblees nacionals d'Antarsya.

Història[modifica]

Antarsya va ser fundada el 22 de març de 2009 a Atenes per 10 organitzacions i militants independents implicats en el Front d'Esquerra Radical (MERA) i l'Esquerra Unida Anticapitalista (ENANTIA), amb l'excepció del Partit Revolucionari dels Treballadors (ΕΕΚ).[2] Aquestes organitzacions provenen de diferents corrents d'esquerra que van des d'exmembres del Partit Comunista de Grècia (KKE) i del Partit Comunista de Grècia (Interior) fins al maoisme i el trotskisme.

Actualment, les 6 organitzacions que són membres d'Antarsya són:

Ideologia[modifica]

Antarsya reclama la sortida de Grècia de la Unió Europea i l'abandonament de l'euro, l'abolició del deute extern i la nacionalització sense compensació de les principals indústries.[3] El partit també demana la prohibició dels acomiadaments, un sou mínim equivalent a 1.400 euros, la reducció de la jornada setmanal a 35 hores sense reducció de salaris, el desarmament de la policia, els drets polítics i socials plens dels immigrants, i una resposta ecosocialista a la crisi ecològica.[4]

Antarsya es va presentar per primera vegada a les eleccions al Parlament Europeu de 2009. Va obtenir 21.951 vots (0,43%). També va participar a les eleccions legislatives gregues de 2009 i va aconseguir 24.737 vots (0,36%).[5] A les eleccions legislatives gregues de setembre de 2015 va fer campanya conjunta amb el Partit Revolucionari dels Treballadors (EEK).[6][7]

Referències[modifica]

  1. «Panagiotis Sotiris: «Necesitamos partidos que busquen una recomposición de la izquierda anticapitalista»» (en castellà). Naiz, 11-10-2022. [Consulta: 11 abril 2023].
  2. Tassos Anastassiadis. «On January 31, the Greek anti-capitalist left will launch the perspective of its convergence!». International Viewpoint No. 408 - January 2009. [Consulta: 4 octubre 2009].
  3. Hardy, S & Cooper, L (2002) Beyond Capitalism?: The Future of Radical Politics
  4. «Antarsya» (en castellà). La Izquierda Diario. [Consulta: 11 abril 2023].
  5. Andreas Sartzekis. «Greece:The Right is routed in the legislative elections». International Viewpoint No. 417 - October 2009. [Consulta: 5 octubre 2009].
  6. «Grecia: EEK y Antarsya unen sus fuerzas en las elecciones anticipadas», 09-09-2015. [Consulta: 11 abril 2023].
  7. «EEK and ANTARSYA join forces for snap elections in Greece».