Artzi

Plantilla:Infotaula geografia políticaArtzi
Artzibar (eu)
Valle de Arce (es) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 42° 53′ 22″ N, 1° 20′ 17″ O / 42.889555°N,1.337955°O / 42.889555; -1.337955
EstatEspanya
Comunitat foralNavarra Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població296 (2023) Modifica el valor a Wikidata (2,04 hab./km²)
Zona lingüísticamixta
Geografia
Part de
Superfície145,34 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud589 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
MerindadMerindad de Sangüesa
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataCarlos Oroz Torrea Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal31438 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Codi INE31028 Modifica el valor a Wikidata

Artzi (en basc, cooficialment en castellà Arce) és un municipi de Navarra, a la comarca d'Auñamendi, dins la merindad de Sangüesa. Està dividit en concejos: Arrieta, Artozqui, Azparren, Lacabe, Nagore (Capital), Saragüeta, Uriz i Villanueva de Arce.

Topònim[modifica]

La vall d'Artzi és una de les valls en què històricament s'ha dividit la Muntanya de Navarra. Apareix en els registres escrits com comunitat de pobles des del segle xii. L'actual municipi d'Artzi comprèn la major part de la vall històrica, faltant-li tan sols Oroz-Betelu, que es desagregà en el segle xix. El fet que Arce sigui un cognom espanyol relativament estès i que existeixi com topònim en altres llocs, fa relacionar el nom de la vall, en primer lloc, amb el que sembla més evident: la família d'arbres i arbustos del mateix nom, els aurons.

No obstant això, a causa del fet que la vall s'enclava dins la zona històricament bascòfona de Navarra, els filòlegs han tractat de buscar l'origen etimològic del nom de la vall en el basc, en comptes de fer-ho en el castellà. Una de les etimologies més esteses és la qual fa derivar el nom de la vall de la paraula basca harritze que significa 'pedregar'. D'aquesta paraula s'obté Arce de forma quasi immediata: harritze(h)arr(i)tze. El so tz, l'antiga ç medieval, va evolucionar en castellà a la c, mentre que en basc es va quedar amb el so tz. Aquesta explicació, molt consistent en opinió dels filòlegs[cal citació], xoca no obstant això, tal com comenta Mikel Belasko en el seu Glossari etimològic de Navarra, amb l'obstacle que el nom antic de la vall va ser Arci (així figura en les cròniques medievals), el que desbarataria aquesta teoria. Altres paraules basques amb les quals s'ha relacionat el nom de la vall són hartz (ós), artzai (pastor), artze (garbella) o art (alzina). El nom formal en llengua basca de la vall és Artzi, que recupera el nom antic de la vall, sent cooficial des de fa alguns anys. En eusquera s'ha solgut escriure també Artze i també com Artzibar (literalment Vall d'Arce). Cal tenir en compte que dintre de la vall existeix un despoblat dit Arce, pel que el nom de la vall es podria haver originat en aquest llogaret i haver-se transmès al conjunt de la vall.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Artzi