Aspàlat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAspàlat
Anthyllis hystrix Modifica el valor a Wikidata

Anthyllis hystrix al Jardí Botànic de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN162144 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFabales
FamíliaFabaceae
TribuLoteae
GènereAnthyllis
EspècieAnthyllis hystrix Modifica el valor a Wikidata
(Barcelo) Cardona et al.

L'aspàlat (Anthyllis hystrix),[1] és una planta amb flors de la família de les fabàcies.[2]

Addicionalment pot rebre els noms de socarrell apiculat, socarrell de Hermann i socarrell gros.[1]

Descripció[modifica]

És un matoll espinós que pot arribar a mesurar més d'un metre d'alçada. Les seves fulles són lanceolades, petites i es troben aïllades. Les flors són de color groc, quan no està en flor es pot confondre amb Dorycnium fulgurans, ja que aquest té una forma semblant i viu als mateixos ambients, però, en canvi, les seves fulles són espatulades i es troben reunides en fascicles.[3] Les seves branques llenyoses creixen molt juntes i atapeïdes, sovint entrellaçant-se formant una xarxa impenetrable.

Distribució i hàbitat[modifica]

Aquesta planta que creix exclusivament a la costa nord de Menorca.[1] Sembla que està emparentat amb altres plantes de la Mediterrània central i oriental, com és l'espècie Anthyllis hermanniae, distribuïda a Còrsega, Sardenya, el nord de la Mediterrània oriental i Anatòlia.

Creix sobre els penya-segats de la costa nord de l'illa, fins als 100 m d'altitud respecte al nivell del mar. Forma un coixinet arrodonit, però l'impacte de l'aerosol salí durant les fortes tramuntanades que a l'hivern pateix l'illa (episodis de fort vent del nord que davalla del golf de Lleó) provoca la mort dels teixits foliars per deshidratació pel costat més exposat al vent, de manera que el socarrell es manté viu a redossa del vent.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Anthyllis hystrix». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 23 abril 2022].
  2. «Anthyllis hystrix» (en anglès). Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 23 abril 2022].
  3. «Anthyllis hystrix (Willk.) Cardona, Contandriopoulos & Sierra». Herbari virtual del Mediterrani Occidental. Universitat de les Illes Balears.