Bart Simpson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeBart Simpson
Tipuspersonatge humà de ficció
personatge animat
animated television character (en) Tradueix
nin de ficció
personatge cinematogràfic Modifica el valor a Wikidata
Creat perMatt Groening Modifica el valor a Wikidata
Interpretat perNancy Cartwright, Nathalie Bienaimé i Claudia Motta Modifica el valor a Wikidata
Actor de veuMònica Padrós
Context
Present a l'obraEls Simpson, Simpsons Comics (en) Tradueix i Bart Simpson Comics (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
UniversUnivers Simpson Modifica el valor a Wikidata
Primera aparició"Bona nit"
Dades
PseudònimEl Barto Modifica el valor a Wikidata
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
OcupacióEstudiant
Condició mèdicatrastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat Modifica el valor a Wikidata
NacionalitatEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
ResidènciaSpringfield Modifica el valor a Wikidata
Edat10 (23 febrer)
NaixementSpringfield Modifica el valor a Wikidata, 23 febrer 1979 Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaFamilia Simpson Modifica el valor a Wikidata
MareMarge Simpson Modifica el valor a Wikidata
PareHomer Simpson i Montgomery Burns Modifica el valor a Wikidata
GermansLisa Simpson i Maggie Simpson Modifica el valor a Wikidata
ParentsAbraham Simpson, Mona Simpson, Clancy Bouvier (en) Tradueix, Jacqueline Bouvier (en) Tradueix, Herbert Powell, Abbie Simpson (en) Tradueix, Selma Bouvier, Patty Bouvier, Bill Simpson (en) Tradueix, Cyrus Simpson (en) Tradueix, Orville Simpson (en) Tradueix, Yuma Hickman (en) Tradueix, Pépé Bouvier (en) Tradueix, Bambi Bouvier (en) Tradueix, Gladys Gurney (en) Tradueix i Alvarine Gurney (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
Habilitatselasticitat Modifica el valor a Wikidata
Propietari dePetit Ajudant de Santa Claus Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: e8f5ae74-9a78-49c9-9004-b8a5ceb34c8e Discogs: 1010823 Goodreads character: 33678 Modifica el valor a Wikidata

Bartholomew "Bart" Simpson és un personatge fictici de la sèrie animada Els Simpson, la veu original del qual en anglès és de Nancy Cartwright. A Espanya és doblat per Sara Vivas. A Hispanoamèrica la veu va ser posada primerament fins a la novena temporada (inclosa) per Marina Huerta, després va ser reemplaçada fins a la quinzena temporada (inclosa) per Claudia Mota, per tornar a ser reprès per Marina Huerta. La veu de la sèrie en català és de Mònica Padrós.

Bart és fill de Homer i Marge, i germà de Lisa i Maggie. Té 10 anys, és un mal estudiant i bastant bromista. El seu nom és un anagrama de "brat", que en anglès significa "mocós malcriat". La seva ideologia és "jo no ho vaig fer, ningú em va veure, no poden demostrar-lo".

Bart és decididament el més rebel de la família. És un noi simpàtic i també molt enxampo, que fa moltes bromes amb el seu millor amic Milhouse. Estudia a l'escola de Springfield, encara que no li va molt bé; sempre és castigat per les seves bromes, amb la qual cosa es queda sempre en classe a escriure en la pissarra el que no ha de fer. Segueix els programes del seu ídol Krusty el Pallasso. És desobedient i fa tot el que li passa pel cap. Però als ulls de la seva mare és un nen bo que mereix totes les oportunitats i desitjos del món, i Bart sap aprofitar-se d'això; convertint-lo en un "nen de mamà". Bart discuteix sempre amb la seva germana Lisa per raó de la diferència totalment oposada de caràcters.

Bart Simpson va heretar del seu pare el gen de l'estupidesa, un gen que es troba en el cromosoma Y, sent els homes Simpson els únics que hereten el gen. En un episodi es contradiu aquesta versió, fet que es considera part de la ironia de la sèrie.

En el transcurs de la sèrie es pot veure que en les primeres temporades era indiscutiblement el personatge principal d'aquesta, però passant les temporades queda relegat a un paper secundari, atès que el seu pare Homer assumeix el rol de personatge principal. Això ocorre perquè Homer fa més fàcil l'autoidentificació amb el teleespectador mitjà dels Simpson, a més que un guió cenyit al personatge adult fa més accessible la crítica social que realitza la sèrie.

Encara que Bart sempre és creador de trapellades, de vegades aquestes li juguen males passades, com la vegada que per trobar en el carrer un bitllet de $20 dòlars, va anar amb Milhouse a comprar una beguda excessivament carregada de sucre i ambdós es "droguen" amb la beguda (irònicament demostrada en l'episodi) i apareix l'endemà dormint amb l'uniforme dels Escoltes, on el professor és Ned Flanders.

Per a complicar encara més si pot ser la trama dels Simpson, Bart té en l'actor secundari Bob Terwilliger el seu enemic mortal des que va destapar un complot contra el Pallasso Krusty, acusat d'un atracament, que realment havia estat simulat per Bob disfressat de Krusty. Els motius segons Bob haurien estat que, a banda que Krutsy ho relegava a ser el secundari, no oferia continguts culturals en el programa infantil en el qual els dos treballaven. A partir d'aquest episodi, la meta de Bob consisteix a matar a Bart, intentant-lo en multitud d'episodis repartits per la sèrie; en una altra ocasió, Bart va ser enviat a una Escola Militar on va demostrar increïble maneig amb les armes, prova d'això és que va aconseguir disparar un míssil contra el vehicle estacionat del director Skinner tot i trobar-se a una distància considerable.

Edat[modifica]

Bart té 10 anys. El llibre "L'Àlbum Familiar dels Simpson sense Censura" diu que Bart va néixer l'1 d'abril, Dia dels Innocents als Estats Units. La cronologia del xou declara que Bart va néixer el 1983 i és dos anys i 31 dies més gran que Lisa, que va néixer mentre se celebraven les Olimpíades d'Estiu de 1984. Però en l'episodi Em vaig casar amb Marge, es revela que Bart va ser concebut al juny de 1980, passant el seu natalici l'1 d'abril de 1981. L'any és probablement no coherent, ja que Bart és sempre descrit tenint 10 anys.

Bartman[modifica]

Bartman és un títol de revista d'historietes i l'àlter ego de Bart Simpson. Essencialment, i en adhesió a les seves robes normals, Bart usa una màscara púrpura i una capa per a convertir-se en Bartman. El nom, quan és escrit, duu una clar referència al nom de Batman, i Bartman és efectivament un superheroi d'aquest tipus.

No obstant això Bartman apareix en un capítol de la sèrie quan Lisa i Bart assisteixen a la convenció de còmics de Springfield. A l'adonar-se que si arriben disfressats els donarien un descompte especial, Bart li diu a sa germana "Aquest és un treball per a... Bartman!", apareixent llavors amb el mantell púrpura i la caputxa. A l'arribar a la taquilla el taquiller li pregunta "i tu qui ets?", "jo sóc, Bartman"; llavors el dependent li diu "no ho conec, paga complet". Durant aquesta part del capítol Bart apareix caracteritzat durant tota la convenció fins que el seu pare va per ells.

Aquest àlter ego és la base de la sèrie de poca durada de Bongo Comics (1993-1995), en la qual es va veure al jove Bart adoptar el mantell de la lluita contra el crim. Era ajudat per Milhouse, com una espècie de Robin, anomenat Houseboy. Com la roba de Bart, la de Milhouse era simple, incloent només una màscara verda i capa en adhesió a la seva roba comuna.

Bartman, al pur estil de Batman té la seua Bart-cova, la qual es troba localitzada sota l'arbre que existeix en la seva casa, també té la seva Bart-computadora (la qual va manllevar de Lisa). Per a accedir a la cova ha d'entrar per una porta oculta en el pis de la seva casa de l'arbre.

Bart també va tenir altres deures de superheroi com Noi Elàstic, Noi Cafè i el Noi Pastisset (quan Homer pren el rol de l'Home Peu).

Influència cultural del personatge[modifica]

El 1998, la revista americana Time va seleccionar a Bart Simpson com una de les 100 persones més influents del segle xx, en el lloc 46 de la llista, tot sent l'únic fictici de la tria. Anys abans, el 1990, ja va aparèixer a la portada de la prestigiosa revista. A més a més, juntament amb Lisa Simpson, va ocupar l'11é lloc de l'escalafó TV Guide's "Top 50 Greatest Cartoon Characters of All Time"

Les frases de Bart, com Ay, caramba, Don't have a cow, man!, Eay my shorts!, així com Multiplica't per zero, ha servit com a lema per a productes, com ara samarretes, des de l'inici de la sèrie.

En canvi,I didn't do it (Jo no ho he fet), ha estat la frase que explica quin és el tipus d'humor i de personalitat que desenvolupa en Bart. En els primers anys de la sèrie, va ser rebel i normalment escapava dels embolics sense càstig, amb la qual cosa va ser marcat com un pobre model per als xiquets per part d'associacions de pares i mares i per grups conservadors. Quan George H. W. Bush va assenyalar We're going to keep trying to strengthen the American family. To make them more like the Waltons and less like the Simpsons, pels col·legis americans van sortir samarretes amb la inscripció Underachiever ('And proud of it, man!'), per la qual cosa en molts centres van ser prohibides.