Blue eyed soul

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de gènere musicalBlue eyed soul
Orígens estilísticsSoul, R&B, Soft rock
Orígens culturalsA mitjans dels anys '60
Instruments típicsGuitarra, veu, baix, piano, sintetitzadors, bateria
Popularitat al MainstreamEn tot el món des de finals del '60, amb especial intensitat als EUA i Anglaterra
Creació1965 Modifica el valor a Wikidata
Part desoul i pop Modifica el valor a Wikidata
Gèneres de fusió
Brill Building Pop

Blue eyed soul (o white soul)[1] és un terme genèric utilitzat per a referir-se a la música soul interpretada per blancs.[2] D'altra banda, tampoc es tracta d'un estil concret de música, ja que s'ha aplicat este terme per a referir-se a distints grups d'artistes i grups des de la dècada de 1960:[3]

No obstant això, el "white soul", com se li anomenava als ´60 i principis dels ´70, s'aplicava a cantants blancs l'estil dels quals estava molt influenciat pel R&B de l'època. S'aplicava a artistes com Eric Burdon, Dusty Springfield i Van Morrison al principi, per a evolucionar més tard a través d'altres com The Box Tops, Robert Palmer o Joe Cocker. En alguns casos (destacant The Flaming Ember i The Young Rascals) els artistes passaven per membres de raça negra en la ràdio (moltes vegades de forma deliberada per a no perdre a l'audiència de raça negra que rebutjava, sovint, aquests artistes).

En menor grau aquesta etiqueta se li pot aplicar a altres gèneres musicals derivats del verdader soul (com el dirty pop, l'urban o el hip-hop soul) així com a artistes inspirats pel soul i les composicions del qual entren i eixen del gènere, com Justin Timberlake, Kelly Clarkson i JoJo, entre altres.

Referències[modifica]

  1. Jahn, Mike. Rock: From Elvis Presley to the Rolling Stones. Quadrangle, 1973, p. 173. 
  2. «Blue-Eyed Soul». Allmusic.com. [Consulta: 16 novembre 2014].
  3. «Blue-Eyed Soul Artists Herald Musical Integration on Airways». Billboard, 22-10-1966, pàg. 26, 38.
  4. Hughes, Zondra «'Are Whites Stealing Rhythm & Blues? – conflicting opinions about the 'blue-eyed' influence in rhythm and blues music». Ebony Magazine [Consulta: 14 juliol 2008].

Enllaços externs[modifica]