Can Serra (Calders)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Serra
Imatge
Imatge amb anotacions
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XVIII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud551 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCalders (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Manresa, 46 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 47′ 19″ N, 1° 59′ 26″ E / 41.78861°N,1.99062°E / 41.78861; 1.99062
Bé cultural d'interès local
Data16 març 2012
Id. IPAC16297 Modifica el valor a Wikidata

Can Serra és una masia del poble de Calders, a la comarca catalana del Moianès. Està inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Està situada a la carena d'una serra, a 550 metres d'altitud. Antigament era una masia aïllada de la parròquia de Sant Vicenç de Calders i actualment està englobada en el nucli urbà del poble, a prop i al sud de la Casa de la Vila, entre el carrer de les Monges i el de Manresa, pel qual té l'entrada.

Aquesta masia és hereva de la de Serramelera, del mateix terme municipal, però de la parròquia de Sant Pere de Viladecavalls, molt a prop del riu Calders, a la seva riba dreta.

Arquitectura[modifica]

És una masia de quatre plantes. A llevant hi ha la porta d'entrada adovellada en forma de punt rodó. L'entrada és enllosada; una porta condueix a l'estable. Altres dependències de la planta baixa són les tines i l'antic celler. Al primer pis hi ha la sala típica de masia catalana, amb habitacions col·laterals, i una galeria a migdia. El segon pis, també habitatge, conté dues saletes[1] amb les corresponents habitacions, a més del farinal i la cambra de la mel (no en va la masia originària era Serramelera). En el tercer pis hi ha les golfes.

La coberta és de doble vessant, amb el carener perpendicular a la façana. Té uns cossos adossats, magatzem, corts, molí..., de finals del segle xix. El barri i la casa són tancats per uns murs. El material constructiu és de pedra ben escairada en les cantonades i portals; la resta[1] és reble. Les construccions noves són de maó.

Història[modifica]

La masia és citada el 1329 en la documentació del fons de Sant Benet de Bages.[1] Can Serra és una de les masies amb més antiguitat del poble de Calders. Va ser fundada pels Serramelera,[2] procedents de Serramelera, masia ara en ruïnes de la parròquia de Sant Pere de Viladecavalls. S'hi ha conservat el cognom original, si bé escurçat a Serra.

La veu popular diu que hi va estatjar, en època de les carlinades, Blanca de Borbó, de la família del pretendent carlí, i de la que es guarda una cambra que en manté el nom: "el quarto de Donya Blanca".[1]

La construcció de la casa és feta en diverses etapes. La primera construcció sembla que tenia la seva entrada per un altre indret. La fisonomia actual li dona un acusat caràcter setcentista. Al segle xix i principi del XX s'hi van fer noves ampliacions.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Serra
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «Mas Cal Serra». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 27 agost 2014].
  2. Serra i Coma, Roser. «Toponímia del terme municipal de Calders». A: Miscel·lània d'Estudis Bagencs, 4. Manresa: Centre d'Estudis del Bages, 1985.