Can Serra i Pedró

Plantilla:Infotaula geografia políticaCan Serra i Pedró
Imatge

Localització
Map
 41° 39′ 05″ N, 1° 51′ 36″ E / 41.65137°N,1.85995°E / 41.65137; 1.85995
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Provínciaprovíncia de Barcelona
ComarcaBages
MunicipiCastellbell i el Vilar Modifica el valor a Wikidata

Can Serra i Pedró és un nucli de població del municipi de Castellbell i el Vilar, a la comarca del Bages, format per l'antiga colònia tèxtil de Can Serra (també coneguda per colònia Serramalera) i la caseria de Can Pedró. És situat al nord del terme, al pla de Sant Vicenç.

La colònia de Can Serra, la més petita de tot el municipi de Castellbell i el Vilar, és al marge esquerre del Llobregat, al nord del pont que connecta la carretera C-55 i l'autopista C-16 per damunt del riu. Can Pedró se situa al nord-est de Can Serra, a la dreta del torrent de Can Pedró, encaixonat entre l'autopista i la via de la RENFE.

És a mig camí de Sant Vicenç de Castellet i del Burés, a 1 km aproximadament de cadascuna d'aquestes localitats.

Descripció[modifica]

La colònia Serramalera era una colònia de petites dimensions, formada per una fàbrica de pisos amb parets de pedra, un bloc d'habitatges plurifamiliars per als obrers -una mica apartats de la fàbrica-, i una gran torre per als propietaris. El nom de can Serra prové de l'escurçament del nom del fundador de la colònia, Joan Serramalera.[1]

Història[modifica]

El 1871, Marià Calsina va rebre l'autorització del Govern Civil per fer ús de 3.800 l/s d'aigua del Llobregat per moure una fàbrica tèxtil. Poc després, Marià Calsina i la seva esposa van vendre els terrenys per edificar la fàbrica segons les condicions de la concessió a l'industrial Joan Serramalera. Aquest va comprar la maquinària tèxtil necessària per fer funcionar la fàbrica a una societat anglesa, John Summer and Company, de Manchester, a través de John Massey Summer, un anglès empadronat a Barcelona. El cost d'aquesta maquinària fou de 42.813 duros, però Joan Serramalera no va poder satisfer la totalitat del deute, per la qual cosa va hipotecar la fàbrica i va buscar uns socis inversors, que van ser els germans Oller. Superats aquests entrebancs industrials, la fàbrica va desenvolupar una activitat industrial important fins a finals del segle xx. L'origen de la colònia cal situar-lo el 1883, quan va obtenir l'estatut de Colònia Agrícola i Industrial. En aquell moment també el van obtenir les colònies veïnes del Borràs i el Burés, i aquestes van ser les úniques colònies tèxtils del Bages que van poder beneficiar-se dels privilegis d'aquesta llei. L'any 1934 va patir un gran incendi. La fàbrica va contenir activitat industrial fins al 1992.[1]

El 2006, a Can Serra i Pedró no hi havia cap resident fix censat.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Serra, Rosa; Casals, Lluís (fotografies). Colònies Tèxtils de Catalunya. Barcelona: Angle Editorial i Caixa de Manresa, 2000, p. 203 i 296. ISBN 8488811594.