Cavall de Troia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Una de les representacions més antigues del Cavall de Troia trobat a Míkonos (Museu Arqueològic de Míkonos, Inv. 2240).

Segons l'Eneida de Virgili, les forces gregues no podien entrar a Troia a causa de les altes muralles i els sistemes de defensa que la protegien des de feia 10 anys. Però els habitants de Troia, grans creients dels déus, havien de ser vençuts amb una trampa, creada per Ulisses, que consistia a construir un enorme cavall de fusta a l'interior del qual s'hi amagaren els soldats grecs. Els habitants de Troia, en veure'l, van pensar que era un regal dels déus i el van acceptar, sense posar-lo en dubte. Un cop els habitants de Troia van haver introduït el cavall dins la ciutat, els soldats ocults varen sortir i van obrir-ne les portes, permetent que la força invasora pogués entrar, donant per finalitzada la Guerra de Troia.

Aquests fets succeeixen després del que explica la Ilíada d'Homer i abans que el que succeeix a L'Odissea, del mateix Homer, ambdós escrits al segle VIII aC. Entre el 29 aC i el 19 aC, Virgili va escriure l'Eneida inspirant-se en les dues obres homèriques.

El cavall de Troia surt mencionat dues vegades a L'Odissea:

Ah, veureu què va fer i a què va arriscar-se l'estrenu
dins el cavall polit, on sèiem tots els més nobles
dels argius, als troians portant la destrossa i la parca! (cap IV,271-273) (trad. Carles Riba)
Mes a veure, passa aquest punt i cantan's l'endreça
del cavall de fusta, que Epeos va fer amb Atena,
com dins la ciutadella, amb engany, Ulisses va entrar-lo,
el divinal, emplenat dels guerrers que Ilion barrejaren. (cap VIII, 487-490) (trad. Carles Riba)

Si bé és al segon llibre de l'Eneida de Virgili on hi ha la versió més extensa i familiar, hi ha la confusió popular de pensar que és a la Ilíada d'Homer on apareix el cavall de Troia, segurament pel fet que tracta de la guerra de Troia, però d'episodis anteriors a la gesta d'Ulisses i el cavall.

La tradició ha establert que dins del cavall hi havia quaranta guerrers i que un d'ells, Anticle, gairebé esguerra el pla en contestar a preguntes de fora.

El "cavall de Troia" en el llenguatge[modifica | modifica el codi]

En l'ús modern del llenguatge, un "cavall de Troia" ha esdevingut qualsevol truc o estratagema que permet introduir l'enemic dins d'un recinte protegit i teòricament segur. Molt més freqüentment, en informàtica, s'empra l'expressió "troià" per designar (impròpiament, però, perquè el cavall originari no és troià, sinó l'enemic dels troians, de fet) un programa que es presenta com a útil o inofensiu per induir l'usuari a instal·lar-lo i fer-lo treballar, sovint amb conseqüències nefastes.