Ceará

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaCeará
Imatge

HimneHimne de Ceará (1903) Modifica el valor a Wikidata

EpònimAratinga Modifica el valor a Wikidata
Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 5° 12′ S, 39° 18′ O / 5.2°S,39.3°O / -5.2; -39.3
EstatBrasil Modifica el valor a Wikidata
CapitalFortaleza Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Abaiara
Acarape
Acaraú Modifica el valor a Wikidata../... 181+
Població humana
Població9.020.460 (2017) Modifica el valor a Wikidata (61,64 hab./km²)
Llengua utilitzadaTremembé (en) Tradueix
Tapeba (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície146.348,3 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud279 m Modifica el valor a Wikidata
Punt més altPico Alto (en) Tradueix (1.114 m) Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Anterior
Creació1891 Modifica el valor a Wikidata
PatrociniJosep de Natzaret Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Òrgan executiucabinet of the governor of the state of Ceara (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
• Governor of Ceará (en) Tradueix Modifica el valor a WikidataElmano de Freitas (2023–) Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiuLegislative Assembly of Ceará (en) Tradueix , (Escó: 46) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
ISO 3166-2BR-CE Modifica el valor a Wikidata

Lloc webceara.gov.br Modifica el valor a Wikidata

Ceará és un estat del Brasil situat a la Regió Nord-est. Té com a límits: l'oceà Atlàntic al Nord i al Nord-est, Rio Grande do Norte i Paraíba a l'Est, Pernambuco al Sud i Piauí a l'Oest.

Posseeix una superfície total de 146.348,30 km², o 9,37% de l'àrea del Nord-est i 1,7% de la superfície del Brasil. La capital és Fortaleza.

Història[modifica]

Tradicionalment, Ceará es va formar per la barreja de colonitzadors europeus, indígenes catequitzats i aculturats després de gran resistència a la colonització i negres i mulats que vivien com treballadors lliures o com esclaus.

Era una societat rural basada sobretot en la ramaderia, així com a l'agricultura, especialment en les valls i serras. L'elit latifundiària, a través del seu poder econòmic i de complexes relacions de parentesc i adopció, posseïa control de gairebé tots els aspectes de la vida social. Els "coronels" mantenien en les seves propietats molts treballadors que els prestaven serveis o lliuraven part de la seva producció en paga de la possessió d'un lot de terra, en règim pràcticament semi-feudal, a més de treballadors assalariats.

El desenvolupament independent de Ceará començaria només després de la seva separació de Pernambuco el 1799, i la seva història va ser sempre marcada per lluites polítiques i moviments armats. Aquesta inestabilitat es va perllongar durant l'Imperi i la Primera República, normalitzant-s'hi després de la reconstitucionalizació del País, el 1945.

Geografia[modifica]

L'estat està envoltat per serres ("serra" en portuguès) i chapadas, aquestes últimes són relleus plans d'arenisca: el seu límit Oest és la Serra de Ibiapaba, a l'Est la Chapada do Apodi, al Sud la Chapada do Araripe i al Nord l'oceà Atlàntic. Aquesta és la raó per la qual es coneix la regió central de l'estat pel nom de Depressió Sertaneja. Les serres i inselbergs (muntis illes), que s'eleven de la Depressió Sertaneja són formacions de muntanya d'origen sedimentari i roques cristal·lines, respectivament.

Vegetació[modifica]

A Ceará predomina la caatinga, un bioma semiàrid exclusivament brasiler, caracteritzat per tenir el seu període de pluges restringit en 3 a 4 mesos de l'any i una considerable biodiversitat. Donades les característiques del bioma, existeix flora i fauna adaptada a les seves condicions ambientals.

Al peu de les muntanyes hi ha més humitat i la vegetació és més densa. Poden existir allí, per exemple, boscos de palmeres de carnauba.

Clima i temperatures[modifica]

El clima predominant de Ceará és semiàrid. Almenys durant 9 mesos de l'any no es registren pluges, i la temperatura mitjana és de 29 °C a la region de Crateús. Algunes vegades les sequeras poden durar més d'un any. En els mesos de pluja, que ocorren normalment de febrer a maig, les temperatures disminueixen una mica, ronden una mitjana de 25 °C. Les regions més elevades i el litoral gaudeixen d'un clima més amè, amb una temperatura i humitat més favorable a la vegetació.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ceará