Charles Martinet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCharles Martinet

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Charles Andre Martinet Modifica el valor a Wikidata
17 setembre 1955 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
San José (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióDrama Studio London Modifica el valor a Wikidata
Alçada1,92 m Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor de veu, actor de televisió, escriptor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1986 Modifica el valor a Wikidata –
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcharlesmartinet.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0553409 Allocine: 116898 Rottentomatoes: celebrity/charles_martinet Allmovie: p145584 TMDB.org: 176340
Facebook: Charles.Martinet.Fan.Page Twitter (X): CharlesMartinet Instagram: charlesmartinetitsame Musicbrainz: 7412d4e1-7f1a-4608-9088-e6d0e09c6319 Discogs: 238065 Modifica el valor a Wikidata

Charles Andre Martinet (17 de setembre de 1955) és un actor de veu Americà, conegut principalment pel seu paper en la veu del famós personatge de Nintendo, Mario. També ha estat doblant altres personatges de Nintendo des dels anys 1990 fins al 2023,[1] personatges com Luigi, Baby Luigi, Baby Mario, Waluigi, Wario i Toadsworth.

Biografia[modifica]

Quan Martinet tenia 12 anys, ell i la seva família es van mudar a Barcelona i anys més tard a París, França. Va entrar a l'Escola Americana de París. Finalment es va graduar l'any 1974. Les llengües que parla amb fluïdesa són el Francès i el Castellà.

Martinet va anar a la Universitat de Califòrnia a Berkeley on tenia la intenció d'estudiar Llei Internacional. L'últim any d'universitat, un amic el va recomanar que s'apuntés a classes d'actuació i teatre, ja que Martinet tenia pànic escènic. La seva primera feina com a actor va ser un monòleg de Spoon River Anthology. Finalment, va estudiar i aprendre al Berkeley Repertory Theatre. Després d'aprendre i practicar a Berkeley durant molts anys, Charles Martinet marxa a Londres, al Drama Studio London, on va millorar la seva tècnica i va descobrir el seu talent pels accents i dialectes.

Quan Martinet va tornar a Califòrnia, va entrar al Berkeley Repertory Theatre. En acabar, va convertir-se en membre fundador del San Jose Repertory Theatre durant quatre anys.[2]

Carrera Professional[modifica]

Charles Martinet va començar a treballar amb la companyia Nintendo l'any 1990 doblant al personatge Mario. Tant en els videojocs com en programes de televisió infantils temàtics d'aquest personatge.

Quan en Mario va començar a ser doblat per Martinet, Nintendo va utilitzar una tècnica revolucionària en aquells temps. El que van fer va ser gravar a Charles amb una càmera especial quan doblava la veu de Mario i després quan en Mario era recreat en 3D utilitzaven els moviments de la cara de Martinet.

El començament de la seva carrera

Però la història de Martinet amb Nintendo comença molt abans. Martinet es va guanyar la feina quan un amic seu li va dir que aniria a fer una audició en una fira perquè necessitaven gent que “parlés com un lampista”. Martinet va fer l'audició pràcticament a l'últim minut, ja que els directors del càsting ja estaven tancant la jornada.

Els del càsting li van dir: “ets un lampista italià de Brooklyn”.

Martinet tenia la idea de parlar com un estereotipat Itàlia nord-americà amb una veu profunda i robusta (que és la veu que va sonar als dibuixos de Super Mario Bros, Super Show, Super Mario Bros 3 i Super Mario World (els dibuixos animats).

Va pensar que la veu que faria sonava molt ronca i que als nens petits no els i agradaria i va improvisar una veu més agradable i més suau, que és la veu que té actualment en Mario.

El seu pas a Nintendo

El debut de la veu de Martinet en un videojoc va ser l'any 1955 en una interfície d'un videojoc però oficialment va ser l'any 1996 en el videojoc Super Mario 64.

Durant el desenvolupament d'aquest mateix joc, Charles Martinet va presentar una idea als creadors i dissenyadors del joc. Va proposar que quan en Mario es posés a dormir somiés amb pasta. Als responsables del joc els va agradar i en Mario, en el joc, quan somia diu: “spaghetti, ravioli, mamma mia”.

Al llarg de la seva carrera com a actor de veu ha doblat molts  personatges com: Mario, Luigi, Wario, Waluigi, Toadsworth, Metal Mario, Shadow Mario, Piantas (Mascle), Mini-Mario Toys, Baby Mario, Baby Luigi i Baby Wario, entre molts altres.

L'any 2018 Martinet va formar part dels World Record Guinness, obtenint el títol de la persona que més vegades ha doblat a un sol personatge (100), doblant al personatge Mario en el joc Super Smash Bros Ultimate per Nintendo Switch, tret al mercat el 7 de Desembre d‘aquell mateix any.[3]

La seva veu ha estat utilitzada en els jocs en versió anglesa i japonesa.

Per completar la seva carrera ha actuat en diversos xous televisius, fires i altres esdeveniments importants relacionats amb els videojocs i altres.

Aparences públiques[modifica]

Gràcies a ser la veu de Mario, Martinet s'ha anat fent conegut al llarg dels anys. A  poc a poc ha anat fent aparences públiques a esdeveniments relacionats amb videojocs on coneixia admiradors seus, es feia fotografies, i signava autògrafs.

Ha fet també aparences a esdeveniments com Electronic Entertainment Expo, Gamescom i a Eurogamer Expo. També ha estat a esdeveniments de llançament de jocs al mercat com Super Mario Galaxy i Super Mario Galaxy 2.

Filmografia[modifica]

A continuació les series i pel·lícules en les que Martinet ha actuat.

Videojocs[modifica]

Videojocs, la següent llista mostra els videojocs en que Charles Martinet ha participat, l'any i els personatges a qui posa veu.

Referències[modifica]

  1. Lau, Evelyn. «Charles Martinet on 30 years of voicing Nintendo's beloved Mario: 'It's such an honour'», 10-03-2022. [Consulta: 3 octubre 2022].
  2. «Charles Martinet». [Consulta: 5 novembre 2019].
  3. «Charles Martinet, la voz de Super Mario, rompió un Récord Guinness» (en espanyol de Mèxic), 17-12-2018. [Consulta: 5 novembre 2019].

Enllaços externs[modifica]