Charles de Rochefort

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCharles de Rochefort

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(fr) Charles d'Authier de Rochefort Modifica el valor a Wikidata
7 juliol 1887 Modifica el valor a Wikidata
Portvendres (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
Mort31 gener 1952 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
8è districte de París (França) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, actor de cinema Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0211191 Allocine: 30385 TMDB.org: 1064557 Modifica el valor a Wikidata
cartell de Shadows of Paris amb Pola Negri i Charles de Rochefort

Charles d'Authier de Rochefort, més conegut com a Charles de Rochefort (Portvendres, Rosselló, 7 de juliol de 1887[1]- 8è districte de París, 31 de gener de 1952) fou un actor i realitzador francès que va ser una estrella del cinema mut.

Cartell de The Law of the Lawless (1923)

Biografia[modifica]

Charles de Rochefort era fill de Paul-Charles-Dominique d'Authier de Rochefort (Mostaganem 1848 - Niça 1911), agent de la Compagnie Générale Transatlantique, i de Camille-Caroline-Rose-Félicité Guelfucci, domiciliats a Portvendres al moment del seu naixement.[1]

Va estudiar a Orà en 1907, i aleshores va restar exempt del servei militar.[2] La seva carrera com a actor va quedar interrompuda per la Primera Guerra Mundial. Classificat com a apte pel servei actiu pel Consell de Revisió del departament del Sena, en novembre de 1914, es va incorporar a la infanteria en març de 1915. Adscrit al 166è Regiment d'Infanteria,aviat fou nomenat caporal i poc després sergent. Fou citat a l'ordre de la brigada i condecorat amb la Creu de guerra per la seva actitud a l'inici de la batalla de Verdun, Charles de Rochefort est promu sotstinent en març de 1916. Desaparegut durant l'atc de Vermandovillers el 5 de setembre següent durant la Batalla del Somme, fou fet presoner de guerra i internat al camp de Gütersloh. Repatriat sanitari via Suïssa en 1918, fou desmobilitzat en març de 1919.[2]

Estrella del cinema mut, va treballar a França, als Estats Units i a Itàlia en una trentena de pel·lícules com a actor i en una dotzena d'altres com a realitzador. Treballà habitualment amb Max Linder, però també sota la direcció d'Abel Gance, Léonce Perret i Victor Fleming.

El seu paper més conegut fou el del faraó Ramsès II a la versió muda de The Ten Commandments realitzada oer Cecil B. DeMille en 1923.És acreditat sota el nom abreujat de Charles de Roche,[3] sota el qual també apareix en diverses pel·lícules rodades entre 1923 i 1925.

El 1936 va deixar el cinema per passar al teatre, prenent la direcció del teatre Albert I a París, que es troba al 64 rue du Rocher, i canvia el nom del seu nom, théâtre Charles-de-Rochefort. Hi va representar nombrosos peces policíaques i de suspens com Allô, Police-secours escrita sota el pseudònim de Chas D. Strongstone.

De nou mobilitzat l'any 1939 i ascendit a la reserva del capità,[2] fou ferit en 1940 ; la seva esposa Mary Grant pren aleshores la direcció de la sala, que es mantindrà fins a 1972 amb el seu fill Jean Dejoux.

Sota l'Ocupació, Charles de Rochefort va publicar amb l'ajut del periodista Pierre Andrieu un recull de records titulat Le Film de mes souvenirs, secrets de vedettes (Paris, Société parisienne d'édition, 1943, 239 p).

Filmografia parcial[modifica]

Com a actor[modifica]

Com a realitzador[modifica]

Teatre[modifica]

Com a actor[modifica]

  • 1936: Allô, Police-secours de Chas D. Strongstone, posada en escena Charles de Rochefort, théâtre Charles-de-Rochefort
  • 1937: L'Étrange Croisière d'Anne Mariel, posada en escena Charles de Rochefort, théâtre Charles-de-Rochefort
  • 1942: La Tornade de Pierre Maudru, posada en escena Charles de Rochefort, théâtre Charles-de-Rochefort

Com a realitzador[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]