Coos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàCoos
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Població total374 (2000)[1]
LlenguaCoos (hanis, miluk) (†),[2]
anglès
ReligióGhostdance, cultes tradicionals.
Grups relacionatsSiuslaws, umpqua, Coquille
Regions amb poblacions significatives
EUA (Oregon Oregon)

Els coos són uns amerindis de l'altiplà del Nord-oest que viuen a Oregon. Viuen a la costa del Pacífic del sud-oest d'Oregon. Avui els coos estan registrats en les següents tribus reconegudes federalment:

Llengua[modifica]

El coos és latent. Pertany a la família de les llengües coos,[2] i es divideix en dos dialectes: hanis i miluk.[4] Les Tribus Confederades d'indis Coos, Lower Umpqua i Siuslaw tenen un programa lingüístic per a revitalitzar la llengua.[2]

Història[modifica]

Llurs veïns eren les tribus siuslaus, kalapuya, i umpqua. El 8 de febrer de 1806 els coos van ser esmentats per primera vegada pels euroamericans. William Clark, hivernant a Fort Clatsop prop del Columbia amb Meriwether Lewis i el Cos de Descobriment, va informar de l'existència de la "nació Cook-koo-oose". La seva entrada al diari deia: "Vaig veure diversos presoners d'aquesta nació amb el clatsops i kilamox, són molt més amables que els indis comuns d'aquesta zona, i no s'aplanen els caps." Els coos s'uniren a les tribus umpqua i siuslaw i esdevingueren una confederació quan signaren un tractat l'agost de 1855. En 1857 el govern dels Estats Units traslladà els indis coos a Port Umpqua. Quatre anys més tard foren traslladats novament a la sub-agència ALsea a la reserva Yachats, on hi van romandre fins al 1876. En 1876, la subagència va ser lliurada a la colonització blanca i els indis van ser traslladats a la reserva Siletz, la qual cosa provocà una divisió important entre els membres de la tribu.

Cultura[modifica]

Hi havia 40-50 poblats de les tribus coos (vivien al voltant de la badia de Coos i l'àrea de North Bend). La majoria d'ells eren caçadors, pescadors i recol·lectors. Per a l'entreteniment feien carreres a peu, carreres de canoes, jos amb pals i una mena d'hoquei sobre herba)[5]

Toponímia[modifica]

Diversos indrets d'Oregon porten el nom de la tribu, incloses la badia de Coos, la ciutat de Coos Bay, i el comtat de Coos.

Notables coos[modifica]

Referències[modifica]

  1. Cens d'amerindis per Estats
  2. 2,0 2,1 2,2 "Coos." Ethnologue. Retrieved 8 Sept 2013.
  3. Pritzker 174
  4. Pritzker 172
  5. «Traditional Culture of the Coos, Lower Umpqua, and Siuslaw». Culture and History. Confederated Tribes of the Coos, Lower Umpqua, and Siuslaw Indians. Arxivat de l'original el 2006-09-06. [Consulta: 7 octubre 2006].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]