Cultura Cerny

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàCultura Cerny

El neolític mitjà europeu. Modifica el valor a Wikidata
Tipuscultura arqueològica Modifica el valor a Wikidata
Part deneolític mitjà Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Originari deConca de París (França) Modifica el valor a Wikidata
Inicisegle XLVII aC Modifica el valor a Wikidata
Fisegle XLII aC Modifica el valor a Wikidata

La cultura Cerny o grup Cerny és una cultura arqueològica del Neolític mitjà I. Es va estendre per gran part del nord de França i més concretament a la conca de París (segona meitat del V mil·lenni aC). Va desaparèixer progressivament a favor de la cultura Chasséen al Neolític mitjà II.

Característiques[modifica]

Deu el seu nom al jaciment del "Parc aux Bœufs" de Cerny, al departament d'Essonne, el qual en va permetre la descripció. S'estén especialment per la conca de París on hi succeeix la cultura Villeneuve-Saint-Germain. L'antiga fàcies de la cultura Cerny s'anomena Cerny-Videlles.

Aquest grup cultural es caracteritza per la construcció de recintes (campaments neolítics)[1] i necròpolis monumentals, per la cria de bestiar (boví) i també per la seva producció ceràmica (tests de forma rodona, decorats amb pinta i punxó, i amb motius solars).

Els llargs túmuls de la cultura de Cerny són les primeres manifestacions de les estructures funeràries monumentals anomenades megàlits, que es desenvoluparan al llarg de la costa atlàntica a partir d'aquell moment.[2]

Jaciments destacats[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Reconstrucció dels monuments Long Barrows de la cultura Passy a Fleury-sur-Orne, França». thehistoryblog.com. [Consulta: 12 abril 2023].
  2. VVAA, 2022.
  3. L'Étoile Neolithic Camp, Ghislain Lancel (francès)
  4. «Le camp néolithique de L'Etoile» (en francès). http://g.lancel.free.fr/,+26-06-2006.+[Consulta: 12 abril 2023].
  5. «L'enceinte néolithique de l'Étoile» (en francès). Departament de Cultura de França. [Consulta: 12 abril 2023].
  6. Mordant, 1997, p. 449-479.
  7. Duhamel, 1997, p. 397-448.

Bibliografia[modifica]

  • Duhamel, Pierre. «La nécropole monumentale de Passy (Yonne): description d'ensemble et problème d'interprétation». A: La Culture de Cerny, nouvelle économie, nouvelle société au Néolithique (en francès). C. Constantin, D. Mordant, D. Simonin (ed.), 1997. 
  • Mordant, Daniel. «Le complexe des Réaudins à Balloy enceinte et nécropole monumentale». A: La Culture de Cerny, nouvelle économie, nouvelle société au Néolithique (en francès). C. Constantin, D. Mordant, D. Simonin (ed.), 1997. 
  • VVAA «Ancient DNA gives new insights into a Norman Neolithic monumental cemetery dedicated to male elites». PNAS, 119, 18. DOI: doi.org/10.1073/pnas.2120786119.