Cultura Cernavodă

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàCultura Cernavodă

Modifica el valor a Wikidata
Tipuscultura arqueològica Modifica el valor a Wikidata
Part deeneolític Modifica el valor a Wikidata
EpònimCernavodă Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Originari deEuropa de l'Est Modifica el valor a Wikidata
Inicidècada del 4000 aC Modifica el valor a Wikidata
Fidècada del 3200 aC Modifica el valor a Wikidata
Precedit perCultura Gumelniţa–Karanovo Modifica el valor a Wikidata
Seguit percultura de Baden Modifica el valor a Wikidata

La cultura Cernavodă (c. 4000–3200 aC) va ser una cultura arqueològica tardana de l'Edat del Coure. La seva àrea d'influència s'estenia per la part baixa del riu Bug oriental i el Danubi i al llarg de la costa del mar Negre i una mica cap a l'interior, vers l'actual Romania i Bulgària.[1] Porta el nom de la ciutat romanesa de Cernavodă.

Àrea de distribució de la cultura Cernavoda a Romania.

Aquesta cultura succeeix i ocupa pràcticament la mateixa àrea que l'anterior cultura Karanovo i la cultura Gumelnița, per a les quals sembla evident un horitzó de destrucció. Forma part del "complex balcànic-danubià" que s'estén per tota la longitud del riu i fins al nord d'Alemanya a través de l'Elba i la cultura de Baden. Es creu que la seva part nord-est és ancestral de la cultura Usatove.

Es caracteritza per assentaments defensius al cim de turons. La ceràmica comparteix trets amb la que es troba més a l'est, a la cultura Sredny Stog de l'estepa eurasiàtica del sud-oest; els enterraments també tenen una semblança amb els de més a l'est.

S'ha teoritzat que la cultura Cernadova, juntament amb la cultura Sredny Stog, va ser la font de les llengües anatòliques.[2][3]

Referències[modifica]

  1. «Cultura Cernavoda I» (en romanès). Ministeri de Cultura de França. Arxivat de l'original el 2014-02-21. [Consulta: 7 març 2023].
  2. «Краткая история освоения индоевропейцами Европы.» (en rus). randevu-zip.narod.ru. [Consulta: 7 març 2023].
  3. Anthony, 2007.

Bibliografia[modifica]

  • Anthony, David W. The Horse, the Wheel, and Language: How Bronze-Age Riders from the Eurasian Steppes Shaped the Modern World (en anglès). Princeton University Press, 2007. ISBN 978-0691058870. 
  • Mallory, J. P.. «Cernavoda culture». A: Encyclopedia of Indo-European Culture (en anglès). Fitzroy Dearborn, 1997.