Donatas Malinauskas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDonatas Malinauskas

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 març 1869 Modifica el valor a Wikidata
Krāslava (Letònia) Modifica el valor a Wikidata
Mort30 novembre 1942 Modifica el valor a Wikidata (73 anys)
Biïsk (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaChurch of St. Philip and St. Jacob, Onuškis (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióVOŠ a Střední zemědělská škola (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódiplomàtic, polític Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Donatas Malinauskas pronunciació pronunciació (pàg.) (n. 1877 a Letònia, m. 30 novembre 1942 a Biïsk, Krai de l'Altai, Rússia[1]) fou un polític i diplomàtic lituà i un dels 20 signants de la Declaració d'Independència de Lituània el 16 de febrer de 1918.

Malinauskas va néixer en una família de la noblesa lituana i es va educar a Vílnius. Més tard es va traslladar a estudiar a l'Acadèmia Agrícola de Tabor, Bohèmia, on va donar suport als moviments nacionalistes txecs entre l'alumnat.

Després de graduar-se, va tornar a la finca de la família prop de Trakai, i es va involucrar amb diverses causes polítiques i de caritat. Va formar part d'un grup conegut com un dels "Dotze Apòstols". Els seus objectius incloïen una campanya per permetre l'ús del lituà als serveis de l'Església Catòlica Romana a Lituània, que en aquella època requeria l'ús del llatí o del polonès, i l'establiment del Comitè Central de Socors Lituà. El seu treball en aquesta Comissió va portar a la seva elecció al Consell de Lituània i la signatura de la Declaració d'Independència el 1918.

Durant el període d'entreguerres Malinauskas va servir com a enviat diplomàtic a Txecoslovàquia i Estònia. Va conduir una recerca de les restes de Vytautas el Gran, i va arribar tan lluny com per tenir un taüt de plata construït a Txecoslovàquia que podria contenir aquests, sempre que el trobessin. La recerca es va centrar en la Catedral de Vílnius, que les fonts més històriques han assenyalat com el lloc més probable.

Malinauskas va ser deportat a Rússia el 14 de juny de 1941. Les seves restes van ser retornades a Lituània el 1993 .[1]

Notes[modifica]

  1. 1,0 1,1 (lituà)«Donatas Malinauskas (1869–1942)». Museu Nacional de Lituània. Arxivat de l'original el 2011-05-17. [Consulta: 10 novembre 2012].

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Donatas Malinauskas
  • "Malinauskas, Donatas". Encyclopedia Lituanica III: 459-460. (1970-1978). Ed. Simas Sužiedėlis. Boston, Massachusetts: Juozas Kapočius. LCC 74-114275.