Ferran d'Aragó Montcada i de Montcada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFerran d'Aragó Montcada i de Montcada
Nom original(es) Ferdinando Moncada Aragona Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) Fernando de Aragón y Moncada Modifica el valor a Wikidata
30 octubre 1644 Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mort11 novembre 1713 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Activitat1659 Modifica el valor a Wikidata –  1713 Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarExèrcit de Terra espanyol Modifica el valor a Wikidata
Rang militarCapità General Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuc
Duc de Montalto Modifica el valor a Wikidata
FamíliaHouse of Moncada di Paternò (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CònjugeMaría Teresa Fajardo y Álvarez de Toledo (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsTeresa Catalina Moncada de Aragón y Fajardo Modifica el valor a Wikidata
ParesLluís Guillem de Montcada Modifica el valor a Wikidata  i Caterina de Montcada Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Ferran d'Aragó Montcada i de Montcada[1] (Madrid, 30 d'octubre de 1644 - ibídem, 11 de novembre de 1713) fou el VIII duc de Montalto, duc de Bivona i VI príncep de Paterna, Gran d'Espanya. Va ser un noble, militar i home d'estat a la cort de la Monarquia d'Espanya. Fill de Lluís Guillem de Montcada i de la Cerda,[2] virrei de Sardenya i de València, de qui va heretar en 1672 els títols de duc de Montalto, de Bivona i príncep de Paterna, i de Caterina de Montcada i d'Alagó-Espés-Castre-Cervelló, filla al seu torn de Francesc de Montcada, III marquès d'Aitona. Pel seu matrimoni amb María Teresa Fajardo y Álvarez de Toledo, VII marquesa de Los Vélez va unir a la seva noblesa la Grandesa d'Espanya; el matrimoni va tenir una única filla, Caterina de Montcada i Fajardo. Va ser comanador de Silla i Benassal en l'orde de Montesa, lluità a Flandes amb Guillem III de Nassau-Orange (1673-74), fou capità general de cavalleria de Nàpols, gentilhome de cambra de Carles II de Castella, conseller d'estat i de guerra, president del Consell de Flandes, del Consell d'Índies (1693) i del Consell d'Aragó (1695-1698), sent rellevat pel comte de Frigliana per desavinences amb la reina. A la mort de Carles II (1700) retornà a la cort i fou membre de la junta de regència. A la mort del rei va ser un dels integrants de la junta de govern del regne fins a l'arribada de Felip V, que després de prendre possessió del tron espanyol. Va mantenir-se sota l'obediència de Felip V i formà part del Despacho (1704-1705).

Referències[modifica]

  1. En realitat Ferran de Montcada i de Montcada; va alterar els seus cognoms en observança de les capitulacions matrimonials dels seus besavis
  2. García Calvo, Margarita «CORRESPONDENCIA ENTRE FERNANDO DE ARAGÓN (1644-1713), 8º DUQUE DE MONTALTO, Y SU AGENTE EN BRUSELAS SOBRE LA REALIZACIÓN DE LA TAPICERÍA DE LA “HISTORIA DE LA CASA DE LOS MONCADA”» (en castellà). Arch. esp. arte, vol. LXXXIV, n.335, juliol-setembre 2011, pàg. 283-294. ISSN: 0004-0428 [Consulta: 8 desembre 2013].

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]