Geocerca

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca


La geocerca és una activitat lúdica que es pot jugar tan a la ciutat com a la natura i que consisteix en buscar “tresors” amagats per altres jugadors per mitjà de pistes i utilitzant un aparell GPS.


Descripció[modifica | modifica el codi]

Aquest joc el practiquen persones de totes les edats, entre ells nens petits, per la qual cosa els jugadors acostumen a anar amb molta cura a l'hora d'escollir els objectes d'intercanvi que deixen dins els recipients. No s'hi poden deixar armes, drogues, alcohol ni menjar. El motiu de no deixar-hi menjar és perquè els animals al tenir més bon olfacte que les persones poden mossegar i fer malbé els contenidors amb la intenció d'extreure'l. A més a més aquest pot passar molt temps a dins fins que algú el trobi i es pot posar en mal estat.

Els elements amagats poden tenir mides i formes molt variades, des de carmanyoles de plàstic fins a recipients especials comercialitzats per aquest joc. Han de ser recipients impermeables que protegeixin el llibre de visites i els objectes d'intercanvi de les condicions meteorològiques i han d'estar identificats amb el logotip del joc.

Segons la mida els recipients es poden classificar com a:

Exemple d'un catxé en un geoamagatall
Un altre exemple de catxé
Catxé mitjà amb objectes d'intercanvi

Micro: Menys de 100ml.

Exemples: un pot de carret de fotografies o una caixa petita que conté típicament només el llibre o un full de registre. Un geoamagatall nano és un subtipus freqüent de micro que té menys de 10ml i pot contenir només un petit full de registre.

Petit: 100 ml o més, però menys d'1 litre.

Exemple: Un recipient de plàstic de mida sandvitx o similar.

Mitjà: 1 litre o més, però menys de 20 litres.

Exemples: un recipient de plàstic de mida semblant a una caixa de sabates.

Gran: 20 litres o més.

Exemple: Un cubell gran.

Als contenidors petits, mitjans i grans hi ha normalment objectes d'intercanvi.

Regles del joc[modifica | modifica el codi]

Tot el que cal per començar a jugar és un GPS ja sigui de muntanya o un smartphone amb GPS, uns quants coneixements d'orientació i estar registrat a la web www.geocaching.com o alguna altra plataforma similar com terracaching.com, opencaching.com, etc.

Avui dia existeixen multitud d'aplicacions (Apps) per a telèfon mòbil especialitzades en aquest joc que faciliten molt la feina a l'hora de buscar un geoamagatall i ofereixen la possibilitat de publicar la troballa i fins i tot penjar fotos a la web in situ. La App gratuïta més popular entre els usuaris és c-geo i es pot descarregar directament des del google play. Tot i que n'existeixen més, tant de gratuïtes com de pagament.

Quan un jugador crea un geoamagatall, és a dir, amaga un tresor o catxé, n'ha de publicar les seves coordenades i característiques a la web, acompanyat d'una explicació del lloc on es troba, perquè posteriorment els altres jugadors puguin anar a “caçar el tresor” amb els seus GPS, seguint les pistes i indicacions publicades a la web.

Un cop trobat el catxé, les normes són senzilles:

  1. Si preneu alguna cosa del contenidor, deixeu alguna altra cosa de valor igual o superior.
  2. Anoteu els vostres comentaris al llibre de registre.
  3. Registreu la vostra experiència a la web.
  4. Deixeu el recipient al mateix lloc on l'heu trobat, amb molt de compte de no ser vistos per persones alienes al joc (geomuggles).

Actualment hi ha aproximadament una dotzena de "tipus d'amagatalls", diferents variants del joc. Les podeu trobar totes ben detallades a la pàgina geocaching.com, però aquí podeu veure una breu descripció de cadascun:

Tradicional[modifica | modifica el codi]

Aquest és el tipus original d'amagatall i el més simple. Trobareu un contenidor a les coordenades indicades. La mida pot variar. però com a mínim hi ha d'haver un llibre de registre. Als contenidors més grans pot haver-hi ojectes d'intercanvi i traçables.

Misteri o Puzle[modifica | modifica el codi]

El "calaix de sastre" dels geoamagatalls, aquest tipus pot requerir haver de resoldre puzles complexes per determinar les coordenades correctes. Els geoamagatalls Misteri/Puzles sovint són el camp de proves de geoamagatalls únics i innovadors que no encaixen en altres categories.

Multi[modifica | modifica el codi]

Aquests geoamagatalls inclouen dues o més ubicacions, amb un contenidor físic al punt final amb un llibre de registre. Hi ha ple de variants, però típicament, una vegada a la primera etapa, es troba una pista per arribar a la segona. La segona tindrà una pista per la tercera, i així fins a la final.

EarthCache[modifica | modifica el codi]

Un EarthCache és una ubicació geològica especial que es pot visitar per aprendre alguna característica única a la Terra. Les pàgines dels EarthCaches inclouen un conjunt de notes educatives junt amb les coordenades. Els visitants poden observar com el nostre planeta s'ha format pels processos geològics, com gestionem els seus recursos i com els científics recullen dades. Típicament, per registrar-los cal proporcionar respostes a algunes preguntes observant la ubicació geològica. Per a més informació visiteuhttp://www.earthcache.org/.

Híbrid bústia[modifica | modifica el codi]

Un amagatall de tipus letterbox és una altra forma de cerca del tresor emprant pistes i no les coordenades. En alguns casos, però, el propietari ha fet que sigui tant una bústia com un geoamagatall i ha publicat les coordenades a geocaching.com. Si hi ha un segell a l'interior d'una bústia híbrida, no es tracta d'un ítem per intercanviar. El segell ha de romandre a la caixa de manera que els visitants puguin emprar-lo per registrar la seva visita. Per saber-ne més, visiteu la pàgina de Letterboxing North America.

GeoEvent[modifica | modifica el codi]

Un GeoEvent és una reunió d'organitzacions o geocercadors locals. La pàgina especifica l'hora de l'esdeveniment i les coordenades on es realitza. Una vegada ha acabat, s'arxiva.

Event Cache In Trash Out (CITO)[modifica | modifica el codi]

Cache In Trash Out és la iniciativa mediambiental suportada per la comunitat de geocaching (geocerca). L'objectiu principal d'aquest programa és netejar i mantenir àrees naturals que gaudim mentre cerquem. Aquests esdeveniments són grans trobades de geocercadors focalitzades en netejar brossa, eliminació d'espècies invasores, plantar arbres i vegetació i recuperació de camins.

Mega GeoEvent[modifica | modifica el codi]

Un Mega-GeoEvent és un GeoEvent on hi han assistit més de 500 persones. Molts ofereixen un dia sencer d'activitats planificades. Hi ha sovint diversos dies d'activitats addicionals al voltant del Mega-GeoEvent. Aquestes grans trobades atreuen geocercadors de tot el món i sovint es realitzen cada any.

Wherigo™[modifica | modifica el codi]

Wherigo és una eina per crear i jugar aventures amb GPS al món real. Integrant l'experiència Wherigo, anomenada cartutx, amb trobar un geoamagatall, la cerca s'enriqueix encara més. Entre d'altres, Wherigo permet als geocercadors interaccionar amb el món físic i amb elements virtuals com objectes o personatges mentre es cerca el contenidor físic. Cal un dispositiu GPS amb capacitats Wherigo per visionar el cartutx. Per saber-ne més consulteu wherigo.com.

HQ Geocaching[modifica | modifica el codi]

El geoamagatall Geocaching HQ és a les oficines de Groundspeak a Seattle, Washington. Els geocercadors interessats en visitar les oficines per registrar el geoamagatall han de concertar visita amb un mínim de 48h d'antelació via hqvisits@geocaching.com. Agendar-ho ens ajuda a mantenir les oficines centrals funcionant amb normalitat. Es pot visitar de dimarts a divendres, de 2 a 3PM. Per una experiència completa, us recomanem planificar la visita en divendres.

Exhibició d'aventures GPS (GPS Adventures Maze Exhibit)[modifica | modifica el codi]

Trobar-ne un d'aquest tipus significa haver assistit a una exhibició d'aventures GPS o varietat local. Les exhibicions d'aventures GPS estan orientades a ensenyar gent de totes les edats la tecnologia GPS i el geocaching (geocerca) emprant experiments científics interactius.

Lab[modifica | modifica el codi]

Un geoamagatall Lab és un tipus experimental i extremadament rar. És una manera que té el Departament d'Investigació i Desenvolupament de Geocaching.com d'innovar i testejar idees noves per millorar encara més el geocaching (geocerca). Trobant-ne un, esteu ajudant a dissenyar el futur del geocaching (geocerca).

Història[modifica | modifica el codi]

La geocerca va tenir el seu origen en el grup de notícies sci.geo.satellite-nav, dedicat als Sistemes Globals de Navegació per Satèl·lit (GNSS).

David Ulmer, assidu d'aquest grup, va decidir celebrar el fet que el govern nord-americà suprimís la disponibilitat selectiva (SA) del GPS l'1 de maig del 2000, la qual degradava intencionadament el senyal dels satèl·lits per evitar que els receptors comercials fossin massa precisos. Va proposar un joc a la resta de membres del grup amagant el 3 de maig un «cofre del tresor» als voltants de la ciutat de Portland, a Oregon (Estats Units) i enviant al grup de notícies les coordenades exactes de la seva ubicació. El 6 de maig, aquell tresor ja havia estat visitat dues vegades, quedant-hi registrat en el seu llibre de visites.

Actualment existeixen més de dos milions de tresors actius amagats en més de 200 països (tres mil i escatx dels quals es troben a Catalunya) i més de sis milions de jugadors (geocercadors o geocachers).

El primer emplaçament d'un tresor a Catalunya va ser instal·lat fa 10 anys a la muntanya de Montserrat. Segons la persona que el va ubicar, el català Francesc Comelles, la intenció va ser que les persones que el cerquessin gaudissin del paisatge.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

  • Bookcrossing: En aquest cas la idea és alliberar llibres deixant-los en llocs públics perquè siguin recollits per altres lectors, que després faran el mateix. El propietari original del llibre en pot fer un seguiment per internet a través de la pàgina www.bookcrossing.com.
  • BikeCrossing: És la pràctica d'arreglar bicicletes usades i deixar-les en llocs cèntrics perquè altres usuaris les recullin i les utilitzin. No es fa un seguiment específic del vehicle però a través del web hi ha participació en el procés.
  • PhotoTag: S'utilitza una càmera d'un sol ús la qual és passada a amics o estranys i una vegada usada torna a l'amo original. Les fotos són després pujades a la web de PhotoTag.
  • Eurobilltracker: L'objectiu és seguir bitllets d'euro per tot el món. Per a això cada usuari introdueix els números de sèrie i la informació de la localització de cada bitllet que obté.
  • Wikiloc: És un lloc per descobrir i compartir rutes GPS a l'aire

lliure a peu, en BTT i de moltes més activitats.

  • Degree Confluence Project: És un projecte internacional que consisteix a visitar, amb l'ajuda d'un receptor GPS, tots els punts d'intersecció entre meridians i paral·lels amb un nombre enter de graus de longitud i latitud.

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Geocerca Modifica l'enllaç a Wikidata