Gneu Flavi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Gneu Flavi (Cnaeus Flavius) fou el fill d'un llibert de nom incert (Tit Livi l'anomena com Cneius, Gneu Gel·li i Plini el Vell l'anomenen Annius) i de naixement humil, que esdevingué un jurista i magistrat d'anomenada.

Va esdevenir secretari d'Appi Claudi Cec i va obtenir diversos honors. Va divulgar certs tecnicismes en els procediments judicial que anteriorment eren secret i patrimoni dels pontífexs i patricis. Entre les normes jurídiques de coneixement limitat estaven els actus legitimi i les actiones legis, els primers els tecnicismes de la transaccions legals privades i els segons les cerimònies de procediment judicial. Una cosa molt amagada era el calendari (fasti) i part de les formulae. Les normes del calendari determinaven quin actes podien ser fets i quin no en determinats dies; les formulae eren inicialment les sol·licituds o la manera en què es podia fer una demanda, però també hi havia formulae per altres actes com mancipatio, sponsio, adoptio i altres.

La col·lecció de normes legals publicada per Flavi fou coneguda com a Ius Flavianum; i proper al Ius Civile Papirianum, fou el primer treball privat en llei romana. Els juristes patricis es van indignar en veure que la seva intervenció esdevenia innecessària per aquesta publicació i per recuperar els privilegis van establir noves normes de legis actiones, i per mantenir-les en secret van establir un codi xifrat (notae). Cent anys després igualment aquestes normes foren revelades (any 200 aC per Sext Eli Cat, al Ius Aelianum).

La popularitat que li va produir aquesta publicació el va fer ser escollit per les magistratures de triumvir nocturn, triumvir coloniae deducendae i edil curul (303 aC). Appi Claudi el va fer senador. També fou probablement tribú de la plebs (ho diuen Licini Macer, esmentat per Tit Livi i també Plini el Vell). Valeri Màxim diu que també fou pretor.