Guerres de religió a França

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 12:25, 24 maig 2016 amb l'última edició de Xamil (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de conflicte militarGuerres de religió a França
guerres de religió a Europa Modifica el valor a Wikidata
Representació de la Massacre del dia de Sant Bartomeu de François Dubois
Tipusconflicte Modifica el valor a Wikidata
Data1560 - 1598
LlocFrança
CausaHugonot Modifica el valor a Wikidata
ResultatVictòria Política. L'Edicte de Nantes de 1598 va concedir als hugonots, certs drets,[1] no obstant, va ser un acord que no va satisfer a cap dels interessats.
ConseqüènciaEnric IV de França i edicte de Nantes Modifica el valor a Wikidata
Bàndols
Protestant i aristocràtic (Hugonots) Ultracatòlic i monàrquic

Les Guerres de religió a França[2] varen abraçar un període i un territori molt ampli, però per antonomàsia, fan referència als anys 1560 a 1598, on es varen produir fins a vuit guerres de religió, amb alternança de períodes de violència i de pau. Això no obstant, cal tenir present, que entre el 1610 i el 1620, aquestes guerres es varen reprendre a França, coincidint amb l'assassinat polític del rei Enric IV de França a mans d'un catòlic exaltat.

El factor religiós d'aquestes guerres va aportar un element molt característic, diferent de la resta de conflictes: l'element de la violència religiosa. Després de la Pau d'Augsburg de 1555,[3] teòricament a Europa s'havia produït un cert equilibri pel que feia a la conflictivitat religiosa, però a la pràctica, estaven prenent força dues formes contraposades: el bàndol catòlic i monàrquic, format per clergues, jesuïtes i ultracatòlics, i el bàndol protestant i aristocràtic, format pels hugonots francesos.

Ambdós bàndols es varen organitzar militarment, trencant amb l'essència de la Reforma protestant, que afirmava ser un moviment purament religiós i espiritual. Aquesta organització era deguda a la persecució contrareformista, que va provocar una millor organització en les files del calvinisme, però també, gràcies a la propaganda, que instava a la resistència.

Referències

  1. Knecht, Robert J. The French Religious Wars 1562-1598 (en anglès). Osprey Publishing, 2002, p. 86. ISBN 1841763950. 
  2. «Guerres de religió a França». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Bettenson, Henry; Maunder, Chris. Documents of the Christian Church (en anglès). Oxford University Press, 2011, p. 229. ISBN 0191501514. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Guerres de religió a França