Help! (pel·lícula)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaHelp!

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióRichard Lester Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióWalter Shenson Modifica el valor a Wikidata
GuióMarc Behm Modifica el valor a Wikidata
MúsicaThe Beatles i George Martin Modifica el valor a Wikidata
FotografiaDavid Watkin Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJohn Victor Smith Modifica el valor a Wikidata
ProductoraUnited Artists Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorUnited Artists i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenRegne Unit Modifica el valor a Wikidata
Estrena29 juliol 1965 Modifica el valor a Wikidata
Durada90 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeBahames i Àustria Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecomèdia i cinema musical Modifica el valor a Wikidata
TemaAlps Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióLondres Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0059260 Filmaffinity: 610187 Allocine: 40163 Rottentomatoes: m/beatles_the_help Letterboxd: help Allmovie: v22130 TCM: 77759 TV.com: movies/help-1965 TMDB.org: 14831 Modifica el valor a Wikidata

Help! és una pel·lícula musical britànica de 1965 dirigida per Richard Lester, protagonitzada per The Beatles, amb figurants com Leo McKern, Eleanor Bron, Victor Spinetti, John Bluthal, Roy Kinnear i Patrick Cargill. La segona pel·lícula protagonitzada per The Beatles després de A Hard Day's Night, Help! veu la lluita del grup per protegir Ringo Starr d'un sinistre culte oriental i un parell de científics bojos, els quals estan tots obsessionats a obtenir un anell de sacrifici que li envia una fan.[1] La banda sonora va sortir al mercat com el cinquè àlbum d'estudi de la banda sota el mateix nom.

Help! va tenir la seva estrena al London Pavilion Theatre al West End de Londres el 29 de juliol de 1965, en presència de la princesa Margarida, comtessa de Snowdonia i el comte de Snowdonia. Tot i que no es va rebuda en aquell moment amb el mateix nivell d'admiració que la seva primera pel·lícula, a Help! ara se li atribueix la influència en el desenvolupament de vídeos musicals.

Argument[modifica]

Un culte oriental (una paròdia del culte Thuggee) està a punt de sacrificar una dona a la seva deessa, Kaili. S'adonen que no porta l'anell de sacrifici, doncs, el Ringo Starr, bateria dels Beatles, té l'anell, enviat a ell per la mateixa víctima a punt de ser sacrificada, que és un fan dels Beatles. Decidit a recuperar l'anell i sacrificar la dona, el cap sacerdot, en Clang, diversos membres de culte i la gran sacerdotessa Ahme marxen a Londres. Després d'intents fallits de robar l'anell sense que en Ringo s'adonés, s'enfronten a ell en un restaurant indi. En Ringo s'assabenta que serà el següent sacrifici si no abandona l'anell. No obstant això, l'anell està encaixat al dit i no pot treure-se'l.

Els Beatles són perseguits per Londres per membres del culte. Després que un joier no pugui treure-li l'anell del dit, la banda recorre als esforços desconcertants d'un científic boig i el seu assistent; quan el seu equip no en pot fer res respecte a l'anell, el científic decideix que d'alguna manera l'ha d'adquirir. L'Amhe arriba al rescat dels Beatles, i intenta encongir el dit d'en Ringo per treure l'anell amb facilitat, però el culte i els científics arriben a la casa de la banda, fent que l'Ahme deixi caure la xeringa en xoc, encongint a en Paul en el seu lloc.

La banda corre cap als Alps austríacs i escapa per poc d'una trampa, gràcies a l'Ahme, que està ajudant secretament als Beatles. Per mantenir-se fora de perill, demanen protecció de Scotland Yard. Estan amagats al palau de Buckingham, evitant per poc ser capturats pel científic. Més tard, en un pub, en Clang posa una trampa per a en Ringo que implica una trapa i un tigre.

Després fugen cap a les Bahames, seguits pels agents de policia, el científic i els membres de culte. Després que en Ringo estigui a punt de ser capturat, la policia que els altres Beatles es facin passar per ell per tal d'atrapar els membres de culte. Malgrat els seus esforços, el científic agafa a en Ringo i l'amaga a bord d'un vaixell on té la intenció de tallar-li el dit per aconseguir l'anell. L'Ahme rescata al Ringo donant al científic una solució de reducció a canvi. Els dos es capbussen a l'oceà per escapar, però en Ringo no pot nedar i són capturats per en Clang i els seus seguidors.

Al final, quan en Ringo està a punt de ser sacrificat a la platja, l'anell de sobte surt. Posa l'anell al dit d'en Clang, que és perseguit pel seu propi culte mentre sona la cançó "Help!".

Protagonistes[modifica]

Producció[modifica]

D'acord amb les entrevistes realitzades amb en Paul McCartney, el George Harrison i en Ringo Starr per The Beatles Anthology, el director Richard Lester va rebre un pressupost més gran per a aquesta pel·lícula que el que tenia per A Hard Day's Night, gràcies a l'èxit comercial d'aquest últim. Per tant, aquesta pel·lícula era en color i es va rodar en diverses localitzacions d'ultramar. També se li va donar una partitura musical més extensa que a A Hard Day's Night, proporcionada per una orquestra completa, i que inclogué peces de música clàssica ben coneguda: Lohengrin d'en Wagner, Preludi de l'acte III, Obertura d'en Tchaikovsky de 1812, Novena Simfonia de Beethoven ("Oda a l'alegria"), i, durant els crèdits finals i amb la seva pròpia interpretació vocal còmica, l'obertura de Il barbiere di Siviglia.

Help! es va rodar a Londres, Salisbury Plain, els Alps austríacs, Nova Providència i les Illes Paradies a les Bahames, i Twickenham Film Studios, començant a les Bahames el 23 de febrer de 1965. En Ringo Starr va comentar a The Beatles Anthology que estaven a les Bahames per a les escenes del clima càlid, i per tant havien de portar roba lleugera tot i feia bastant de fred.

Les escenes d'esquí es van rodar a Obertauern, un petit poble d'Àustria. Una de les raons per les quals es va escollir aquesta ubicació va ser que les estrelles de la pel·lícula tenien menys probabilitats de ser reconegudes allà que en un dels resorts d'esquí més grans amb molts turistes britànics. Els Beatles van estar a Obertauern durant unes dues setmanes al març de 1965, juntament amb un equip de pel·lícules d'unes 60 persones.

Els Beatles no van gaudir particularment filmant Help!,[2] ni estaven satisfets amb el producte final. El 1970, John Lennonva dir que se sentien extres en la seva pròpia pel·lícula:

« La pel·lícula estava fora del nostre control. Amb A Hard Day's Night, vam fer moltes aportacions, i va ser semirealista. Però amb Help!, Dick Lester no ens va dir de què es tractava. »

Deu anys més tard, Lennon era més caritatiu: [3]

« M'adono, mirant enrere, que avançat era. Va ser un precursor del Batman "Pow! A la televisió, aquest tipus de coses. Però [Lester] mai ens ho va explicar. En part, potser, perquè no havíem passat molt de temps junts entre la nit d'un dia dur i l'ajuda! i en part perquè estàvem fumant marihuana per esmorzar durant aquest període. Ningú podia comunicar-se amb nosaltres, tots eren ulls esmaltats i riure tot el temps. En el nostre propi món. És com no fer res la major part del temps, però encara havent de pujar a les 7 del matí, així que ens avorrim. »

Cançons[modifica]

Les cançons que sonen al llarg de la pel·lícula són:

  • "Help!"
  • "You're Going to Lose That Girl"
  • "You've Got to Hide Your Love Away"
  • "Ticket to Ride"
  • "I Need You"
  • "The Night Before" (intercalada amb fragments de "She's A Woman", amb una explosió al final no escoltada en els enregistraments comercials dels Beatles. També tocat com a instrumental)
  • "Another Girl"
  • "She's a Woman" (escoltat al fons, en una màquina de cinta, i sota terra a l'escena de Salisbury Plain)
  • "A Hard Day's Night" titulat a l'àlbum de la banda sonora dels Estats Units com "Another Hard Day's Night" (interpretat per músics indis i com un musical instrumental que comprèn "A Hard Day's Night", "Can't Buy Me Love" i "I Should Have Known Better")
  • "I'm Happy Just to Dance with You"
  • "You Can't Do That"
  • "From Me to You" titulat a l'àlbum de la banda sonora dels Estats Units com "From Me to You Fantasy"

Referències[modifica]

  1. «Help! | The Beatles».
  2. «The Beatles on Film : Analysis of Movies, Documentaries, Spoofs and Cartoons | WorldCat.org» (en anglès).
  3. Sheff, David. All We Are Saying.. 2000, St Martin's Griffin, p. 176. ISBN ISBN 0-312-25464-4.