Herritarren Zerrenda

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Herritarren Zerrenda (HZ) (basc Llista de Ciutadans) va ser una agrupació d'electors nacionalista basca presentada per l'esquerra abertzale per participar en les eleccions al Parlament Europeu del 13 de juny de 2004 a Espanya i França. Les eleccions europees se celebren de forma paral·lela a tots els països de la Unió Europea. Al contrari que les restants eleccions que es realitzen a Espanya, les eleccions europees se celebren en circumscripció única, que abasta tot el país. En el cas francès existeixen set circumscripcions en la França continental. Iparralde, com a part del departament de Pirineus Atlàntics, forma part de la circumscripció Sud-Oest.

HZ aspirava a ser una candidatura que agrupés a l'esquerra abertzale tant a França com a Espanya. Finalment va ser il·legalitzada a Espanya (de la mateixa manera que havia succeït amb Autodeterminaziorako Bilgunea el 2003) pel Tribunal Suprem en considerar-se provat que era una continuació de Batasuna, partit il·legalitzat per la seva suposada dependència de ETA. La sentència posteriorment fou ratificada pel Tribunal Constitucional.

A França, la llista d'HZ va poder presentar-se amb normalitat. L'encapçalava Mirentxu Laco.[1][2] A Espanya, HZ explicava el precedent que en anteriors ocasions Herri Batasuna (el 1987 i 1989) i Euskal Herritarrok (el 1999) havien aconseguit un eurodiputat. A França no existien aquestes possibilitats a causa de l'escàs suport de Batasuna, i l'escàs pes demogràfic d'Iparralde al conjunt de França.

A França, HZ va obtenir 5.139 vots en l'únic departament en el qual va concórrer, el de Pirineus Atlàntics (que constituïen el 2,55% dels vots vàlids al departament).[3]HZ va fer a Espanya una crida al vot nul, ja que va demanar als seus votants que votessin amb paperetes de les candidatures franceses. Aquest vot va ascendir al País Basc i Navarra a 113.933 sufragis (per 13.033 nuls en les eleccions anteriors, en les quals va haver-hi un 44% més de participació). Després de les eleccions es va dissoldre.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]