Ioruba

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Ioruba
èdèe Yorùbá
Parlat a: Nigèria, Benín i Togo
Regió:
Parlants: Més de 25 milions
Classificació genètica: Nígero-congolesa

  Atlàntic-congolesa
   Volta-congolesa
    Llengües Benué-Congo
     Defoide
      Ioruboide
       Edekiri
        Ioruba

estatus oficial
Llengua oficial de: Nigèria
Regulat per: sense regulació oficial
codis de la llengua
ISO 639-1 yo
ISO 639-2 yor
ISO 639-3 yor
Globe of letters.svg Visiteu el Portal:Llengües Globe of letters.svg

El ioruba és una de les llengües nigerocongoleses més parlades, amb més de 22 milions d'usuaris nadius repartits entre Nigèria (on és oficial), el Benín i Togo. Segons alguns autors pertany al grup lingüístic kwa i segons altres al bènue-congolès.

Característiques[modifica | modifica el codi]

Sintàcticament, és una llengua tonal i l'ordre prototípic de la frase és subjecte, verb i objecte (tipologia VSO). El ioruba usa l'alfabet llatí, amb signes diacrítics per marcar els tons, per influència dels missioners cristians. Té unes oclusives labials i velars alhora com a tret fonètic distintiu. Morfològicament, destaca la reduplicació per formar mots compostos, un tret de molts idiomes africans i orientals. El lèxic té molts manlleus de l'hausa. La primera gramàtica va ser escrita el 1850 i va fixar les regles bàsiques de la varietat estàndard que s'ensenya a les escoles i s'usa als mitjans de comunicació.

Varietats geogràfiques[modifica | modifica el codi]

Com en moltes llengües tradicionals, cal parlar de contínuum i no de blocs dialectals diferents, de manera que les variacions geogràfiques són progressives i mútuament comprensibles. Actualment s'hi distingeixen tres grans zones: la central, la del nord-oest i la del sud-est.

Literatura[modifica | modifica el codi]

La seva literatura inclou sobretot mites orals, cançons i petites peces teatrals. Tot i que hi ha testimonis per assegurar que es parla des del segle XVI, fins al 1819 no apareix el primer document escrit, una data tardana per un idioma que ocupa una àrea tan àmplia.

Viquipèdia
Hi ha una edició en ioruba de la Viquipèdia