Iphigénie en Aulide (Gluck)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de composicióIphigénie en Aulide

Pàgina de títol d'una vella edició de la partitura (probablement 1811)
Forma musicalòpera Modifica el valor a Wikidata
CompositorChristoph Willibald Gluck
LlibretistaMarie-François-Louis Gand-Leblanc du Roullet
Llengua del terme, de l'obra o del nomfrancès
Basat enIphigénie en Aulide de Jean Racine
EpònimIfigenia Modifica el valor a Wikidata
Data de publicaciósegle XVIII Modifica el valor a Wikidata
Gèneretragédie lyrique
Partstres
PersonatgesAgamèmnon, Clitemnestra, Ifigenia, Aquil·les, Pàtrocle i Diana Modifica el valor a Wikidata
Estrena
Estrena19 d'abril de 1774
EscenariOpéra National de Paris,
Estrena als Països Catalans
Estrena al Liceu15 d'abril de 1900
Musicbrainz: 84f98703-3115-415a-a1f5-f87a831e0836 IMSLP: Iphigénie_en_Aulide,_Wq.40_(Gluck,_Christoph_Willibald) Allmusic: mc0002384226 Modifica el valor a Wikidata

Iphigénie en Aulide és una òpera en tres actes de Christoph Willibald Gluck, amb llibret de Marie-François-Louis Gand-Leblanc du Roullet, basat en Iphigénie en Aulide de Jean Racine. S'estrenà al Opéra National de Paris el 19 d'abril de 1774.

A partir del 1773, Gluck fou ajudat econòmicament per Maria Antonieta d'Àustria, reina de França i esposa de Lluís XVI, i que havia rebut les seves classes a la cort vienesa. Aquestes aportacions econòmiques li permeteren realitzar cinc viatges a França, on compongué diverses òperes i obtingué l'aprovació del públic. Col·laborà en aquest temps amb el llibretista Lebland du Roullet, amb qui emprengué una campanya per aconseguir que les òperes en llengua francesa fossin considerades com a obres de primer nivell, el qual semblava pertànyer en exclusiva a l'òpera italiana, i també iniciaren un procés per a dotar les composicions operístiques d'un caràcter d'universalitat, segons la concepció de pensament de la Il·lustració francesa. D'aquesta entesa sorgí l'òpera Iphigénie en Aulide, que gaudí d'un gran èxit.

Vegeu també[modifica]