Jaume Barceló i Bugueda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 19:36, 5 oct 2016 amb l'última edició de ArnauBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaJaume Barceló i Bugueda
Biografia
Naixement1944
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona
Es coneix percatedràtic d'estadística i investigació operativa de la UPC
Activitat
Ocupaciófísic i enginyer de sistemes
OcupadorUniversitat Politècnica de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralElena Fernandez Areizaga Modifica el valor a Wikidata
Premis

Jaume Barceló i Bugueda (1944) és un científic català. Llicenciat en física per la Universitat de Barcelona el 1967, s'especialitzà en mètodes numèrics i tècniques d'optimització. El 1974 es doctorà amb la tesi sobre el teorema de partició de Benders i els algorismes d'enumeració implícita. De 1974 a 1979 treballà com a enginyer de sistemes a diverses empreses. Des del 1986 és catedràtic d'estadística i investigació operativa de la Universitat Politècnica de Catalunya.[1] Ha impartit cursos a diverses universitats estrangeres, com la facultat de matemàtiques de la Universitat de Linköping (Suècia). De 1998 a 2007 fou director científic de l'empresa TSS-Transport Simulation Systems, comercialitzadora del software de simulació de trànsit Aimsun.

El 1996 va rebre la medalla Narcís Monturiol al mèrit científic de la Generalitat de Catalunya[2] per la seva tasca de recerca en models d'optimització per a problemes de transport i la seva contribució al desenvolupament de models de simulació de trànsit i de software per a la construcció i anàlisi d'aquests models i les seves aplicacions a la solució de problemes urbans i interurbans. El 2001 va rebre la menció honorífica al Premi Ciutat de Barcelona a la Innovació Tecnològica.[3]

Obres

  • A Survey of Some Mathematical Programming Models in Transportation (1997)
  • Métodos duales y algoritmos híbridos para problemas de "set partitioning" (1990)
  • Experiencias computacionales con procedimientos de identificación de restricciones para algunos tipos de programas enteros (1985)
  • Un algoritmo de subgradiente y un filtro adicional para la resolución del subproblema entero en la partición de Benders (1981)

Referències

  1. Jaume Barceló al directori de l'UPC
  2. Medalles Narcís Monturiol al web de la Generalitat de Catalunya
  3. Jaume Barceló Bugueda a inlab.fib de la UPC

Enllaços externs

«Obra de Jaume Barceló i Bugueda» a Dialnet.