Jaume Rovira i Freixa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 19:55, 25 set 2016 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaJaume Rovira i Freixa

Jaume Rovira i Freixa parlant a la taula rodona Les últimes sèries de Bruguera (34è Saló Internacional del Còmic de Barcelona, 2016).
Biografia
Naixement29 de juny de 1951
Sentmenat
Activitat
Ocupacióautor de còmic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorEditorial Bruguera Modifica el valor a Wikidata
Artcòmic
Influències

Lloc webjaumerovira.blogspot.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm3009270 Modifica el valor a Wikidata

Jaume Rovira i Freixa (Sentmenat, Vallès Occidental, 29 de juny de 1951) és un dibuixant de còmic i animador català,

Biografia

Va estudiar Filosofia i Literatura a la Universitat de Barcelona, llicenciant-se en Història de l'Art i va començar els estudis en Història Contemporània, que no va acabar. També va estudiar dibuix clàssic i pintura al Centre Manolo Hugué de Caldes de Montbui. A més d'açò va rebre classes de còmic i caricatura (amb Josep Escobar) i d'escriptura de guions (amb Jordi Bayona i Armando Matías Guiu). Va fer el seu debut en els còmics en 1969, treballant per a revista infantil El DDT creant el personatge Pepe.

Inicis al còmic

El seu dibuix

El dibuix de Rovira, un dels dibuixants de la casa amb un traç més fi i agradable, té també, paradoxalment, grans influències de Manuel Vázquez, ja que quan va entrar a treballar en Bruguera va ser entintador seu.

Va publicar els seus treballs en les revistes juvenils: Din-Dan (Hotel mediaestrella i Vicente el dependiente), Pulgarcito, Tio Vivo, Mortadelo (Segis y Olivio o Los dibujantes también lloran), Garibolo, Zipi y Zape (Los cinco amiguetes o Angel), TBO (Obseso Pisafondo) i Guai!. Per al mercat danès va dibuixar per a empreses en l'òrbita de Disney. Així és com ell va poder signar pàgines de personatges com l'Ànec Donald, Muzzy, Opi i Ipo i Ànec Kwak. També va ser dibuixant freelance, i fruit d'això hi va dibuixar molts pòsters, il·lustracions i historietes.

Personatges de còmic

Inicis a l'animació

El 1992, després de la crisi del còmic de finals de la dècada de 1980, Jaume Rovira entra al camp de l'animació gràcies a l'empresa D'Ocon Films, i més endavant a BRB Internacional i Cromosoma, entre d'altres, on ha treballat com storybordista, al departament de creació de personatges, o en la realització de layouts a les següents sèries: Delfy (D'Ocon Films), Chip and Charly (France Animation), Basket Fever (D'Ocon Films), Problem Child (Universal Cartoons), Sylvan (D'Ocon Films), Petites sorcieres (Millesime), DAD X (Carrere), Herluf (Ravensburguer), Pocket Dragons (BOBOT), Fixi & Foxi (Ravensburguer), Myths and Legends (Sony Wonder), Rovelló (D'Ocon Films), L'aneguet lleig (Neptuno films), Fantagiró (BRB), Toonanimals (BRB), Marcelino Pan y Vino (Estudios Moro), Sissi (Saban), Juanito Jones (Cromosoma), Kumba (Docon Films), Street Cleaners (D'Ocon Films), Les tres Bessones (Cromosoma), Narigota (Motion), Hawdy Gaudi (Tomavistas), Tom (Cromosoma-Norma), Tom Flash (Cromosoma), Tom 2a part (Cromosoma), Les Bessones Bebe (Cromosoma), L'Acollida (Cromosoma), Asha (Cromosoma), Lila (Cromosoma), Conni (Cromosoma), La Fada Menta (Cromosoma), Nightbreeds (Sweatbox), Cuatro amigos y medio (Edebe).

En 2003 va ser realitzador de la sèrie en 3D, Els Lacets, per a D'Ocon Films i TV3. Entre 2004 i 2007 va ser realitzador de 6 films d'animació sobre el personatge Rovelló, per a TV3: "Conte de Nadal", "Somni d'una nit d'estiu", "Rovelló I Halloween", "La llegenda de Sant Jordi", "La Ventafocs de Novell" i "Un Nadal sense Noel". També com a realitzador, va treballar en 2006 a la serie "Trànsit", per al Departament de Trànsit de la Generalitat de Catalunya, i a l'episodi pilot de la sèrie "Enerdits" per al Departament d'Energia de la Generalitat de Catalunya.

Enllaços externs