Josep Miquel Céspedes i Alòs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosep Miquel Céspedes i Alòs

Josep Miquel Céspedes el 1982, en una excursió de la Cerdanya al Berguedà. Modifica el valor a Wikidata
Nom original(es) Josep Miquel Céspedes Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1962 Modifica el valor a Wikidata
Almenar (Segrià) Modifica el valor a Wikidata
Mort2004 Modifica el valor a Wikidata (41/42 anys)
Badalona (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer Modifica el valor a Wikidata)
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit dels i les Comunistes de Catalunya Modifica el valor a Wikidata

Josep Miquel Céspedes i Alòs (castellà: Josep Miquel Céspedes) (Almenar, 1962 - Badalona, 2004) va ser un polític català d'ideologia comunista. Els campaments d'estiu de formació de CJC-Joventut Comunista porten el seu nom.

Biografia[modifica]

Nascut a Almenar, la seua família es traslladà a Barcelona, primer al carrer Còrsega i, quan ja tenia 8 anys, al barri de Sant Martí de Provençals. Era fill del militant comunista Atanasi Céspedes i de Teresa Alòs.

Va ser el primer secretari general de CJC-Joventut Comunista, l'organització juvenil del Partit dels Comunistes de Catalunya (PCC) entre el 1982 i el 1985.[1] El 1985 va ser enviat pel PCC, que llavors formava part del Partit Comunista dels Pobles d'Espanya (PCPE)) a Madrid, per a l'organització dels Col·lectius de Joves Comunistes (CJC) estatals, juntament amb altres quadres del PCC i els CJC catalans. A la VIII Conferència Nacional dels CJC-Joventut Comunista, Josep Miquel Céspedes va ser elegit secretari general dels CJC-Joventut Comunista. També va ser el primer secretari general dels CJC a nivell estatal.

Es va destacar per la seva solidaritat amb exiliats xilens, argentins i uruguaians, que van viure com a refugiats polítics a Espanya a la dècada de 1980. Va ser president de la Fundació Pere Ardiaca. En tornar de Madrid va continuar la seva militància al PCC, ja integrat a EUiA, al barri del Besòs i finalment a Sant Adrià del Besòs, on es va presentar com a cap de llista d'ICV-EUiA, i va ser elegit regidor el 2003. Va morir de càncer a principis de l'any 2004 a Badalona.

Actualment, en memòria seua, l'escola bressol de Sant Adrià duu el seu nom.

Referències[modifica]

  1. «Muere Josep Miquel Céspedes, teniente de alcalde de Sant Adrià» (en castellà). La Vanguardia, 21-01-2004. [Consulta: 5 abril 2022].