Kizzuwatna

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Kizzuwatna o Kizzuwadna fou un estat de l'Anatòlia del sud-est (Cilícia) probablement d'origen hurrita.

Va sorgir a la regió anomenada Adaniya, que es va fer independent dels hitites vers la meitat del segle XVI aC. Probablement es va fer independent sota el rei Ammunas, o una mica abans amb Pilliya al que va succeir Pariyawatri considerat el primer rei independent de Kizzuwatna, pare d' Isputahsu (Ishputakhshu) que el va succeir. Es sap que ja existia com a regne independent a la segona meitat del segle XVI aC, i apareix ja en un tractat amb l'imperi Hitita sota el rei Telepinus (en el qual el rei Isputuhsu o Išputahš de Kizzuwatna utilitza un segell amb el nom probablement de "Sarri-Tesub") va reclamar el títol de gran rei, tractat que s'ha conservat parcialment en versions acadiana i hitita i que fou el primer tractat hitita amb un poder estranger igualitari (no es conserva no obstant la introducció històrica que va esdevenir típica als documents hitites). Hantilis II, fill i successor d'Alluwamnas, va fer un altre tractat amb el rei Paddatisu (Paddatishshu) on els dos sobirans es prometien mútua amistat en termes recíprocs i iguals (vers 1480 aC), tractat que molt pocs anys després fou renovat en termes similars pel rei Eheya de Kizzuwatna i el rei Tahurwailis.

Les bones relacions amb els hitites van empitjorar quant ambdós regnes van ocupar territoris que abans pertanyien a l'altra, però després es va signar un tractat paritari que va posar fi als litigis, quan regnava a Kizzuwatna Pilliya II i a Hattusa el rei Zidantas II (vers 1470 o 1460 aC). Fou el darrer tractat paritari que un rei hitita va fer amb Kizzuwatna i també el darrer tractat paritari d'aquest regne amb qualsevol altra, ja que poc després el país fou dominat per Mitanni i Pilliya II va haver d'acceptar ser vassall del rei hurrita, i ho va ser la resta del segle. Els litigis potser van derivar d'un tractat signat per Idrimi d'Alalakh i Pilliya II de Kazziwatna, pel qual Idrimi va poder passar pel país i entrar a territori hitita on va saquejar molts lloc i va destruir set fortaleses retornant després en triomf a Alalakh.

El rei hitita Tudhalias II no va aconseguir imposar la seva sobirania a Ishuwa i altres petits regnes de la regió de l'alt Eufrates que després d'un breu domini hitita van passar a Mittani. Com a revenja Tudhalias va atacar Kizzuwatna, que era vassall de Mitanni i va imposar un tractat al rei Sunasura. Una deïtat de Kizzuwatna fou traslladada a Samuha i nominalment Kizzuwatna quedava com estat independent fora de la influència de Mitanni però en la practica esdevenia un aliat hitita: si Tudhalias atacava un altre país el rei de Kizzuwatna havia de proveir 100 carros de combat i 1000 infants i el rei havia d'acompanyar al rei hitita; el rei de Kizzuwatna no podria enviar missatges al de Mitanni. Sembla que els hitites van conquerir fins a Washukanni, ciutat que van incorporar a Kizzuwatna, però si així fou la conquesta no va ser permanent (s'esmenta en aquest regnat i en el següent d'Arnuwandas I). Es conserva el text del tractat entre Tudhalias II i Sunasura de Kizzuwatna (vers el 1400 aC).

Vers el 1380 aC va passar probablement a l'estat hitita, i fou disputat per Mitanni fin que aquest fou ocupat per Subiluliuma II vers la meitat del segle XIV aC. Vers el 1375 aC els hitites ja van devastar Tegarama i es van apropar a Mittanni que encara no fou ocupada.

Més tard a la batalla de Kadesh (vers 1293 aC), Kizzuwatna va aportar un contingent a l'exèrcit hitita de Muwatallis II contra l'egipci Ramsès II.

La família reial fou d'origen hurrita, ja que la majoria de reines i nobles del país porten noms hurrites i els deus hurrites se sap que van passar al panteó hitita i entre ells la deessa Hebat de Kizzuwatna.

Kizzuwatna va passar a Assíria vers el 1225 aC i l'imperi Hitita va desaparèixer al cap de 40 anys.

Llista de reis[modifica | modifica el codi]

 • Pelliya I o Pilliya I vers 1550 aC
 • Pariyawatri abans de 1500 aC
 • Ishputakhshu vers 1500 aC
 • Shunashshuna I (Sunasura I) després de 1500 aC
 • Paddatishshu vers 1480 aC
 • Eheya o Ekheya vers 1480 aC
 • Pelliya II o Pilliya II vers 1470 aC (vassall de Mitanni)
 • Talzush vers 1450 aC (vassal de Mitanni)
 • Shunashshuna II (Sunasura II) vers 1400 aC (vassall de Mitanni abans de 1400 aC, vassall d'Hatti després de 1400 aC)
 • a l'Imperi Hitita vers 1380 aC fins al 1275 aC
 • a Assíria vers el 1275 aC.