Línia ferroviària Pau-Canfranc

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Línia Pau - Canfranc)
Viaducte d'Escot

La línia ferroviària Pau (Occitània)-Canfranc fou un dels quatre enllaços ferroviaris que varen ser construïts entre França i Espanya que travessa els Pirineus. La major part de la ruta transcorre paral·lela a la carretera N134. El punt més alt en la ruta és al túnel de Somport (1212 metres), i el punt més baix a Pau (178 metres). Des del 27 de març del 1970, la línia ja no està operativa, per culpa d'un accident que no va provocar víctimes mortals.

Estació Internacional de Canfranc

Història[modifica]

Els plans per la construcció de la línia no comencen fins a l'any 1853. Originàriament dissenyat per fer d'enllaç ferroviari entre París i Madrid, va ser la Companyia de ferrocarril de Midi (Companyia de camins de ferro (ferrocarril) del Migdia) l'encarregat de construir-la. La construcció de tot el recorregut (també a la part d'Espanya) va durar des del 1902 fins al 1927, tot i que tot el tram espanyol no va estar llest fins al 1922: les obres a l'estació fronterera es varen prolongar fins al 1927. El túnel que uneix França i Espanya, de vuit quilòmetres de longitud, es va començar a construir 1908, i fins al 1918 no se'n va acabar la construcció. L'estació internacional va ser construïda al costat espanyol, ja que al costat francès no hi havia espai suficient. La línia francesa va ser electrificada perquè l'electricitat era més barata, obtinguda a partir de les centrals hidroelèctriques de la zona. Va ser inaugurada fins a l'11 de juliol de 1928, pel rei espanyol Alfonso XIII i el president francès Gaston Doumergue. A partir del 18 de juliol de 1928 varen començar a circular els primers trens entre Pau i Saragossa. La línia tenia 311 quilòmetres des de Pau fins a Saragossa. L'any 1929, el seu primer any de funcionament, 50.000 tones de mercaderies varen ser transportades a través de la frontera.

Des del 27 de març del 1970, la línia ja no està operativa, a causa d'un accident provocat per un tren de mercaderies que va enfonsar el Pont de l'Estanguet. SNCF va aprofitar per a tancar la línia; actualment aquest tram es cobreix amb una línia d'autobús.[1]

Reobertura del tram entre Oloron i Bedous[modifica]

Des de principis de 2015, el tram entre Oloron i Bedous està sent construït gràcies al Govern d'Aquitània. S'espera que el 26 de juliol de 2016 es posi oficialment en circulació aquest tram.[2] Tot i això, el govern aragonès ha dit que el tram espanyol (Túnel de Somport) no es reobrirà fins a l'any 2020.

Galeria[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Algunas fechas importantes para el F.C. de Canfranc» (en castellà). Arxivat de l'original el 11 d’agost 2022. [Consulta: 16 maig 2015].
  2. «Premier train entre Oloron et Bedous le 6 mars 2016» (en francès). [Consulta: 16 maig 2015].

Enllaços externs[modifica]