Maeshowe

Infotaula de geografia físicaMaeshowe
Imatge
TipusJaciment arqueològic i Cairn amb càmera Modifica el valor a Wikidata
Part deCor neolític de les Òrcades Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativailles Òrcades (Escòcia) i Stenness (Escòcia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Map
 58° 59′ 48″ N, 3° 11′ 18″ O / 58.9966°N,3.1882°O / 58.9966; -3.1882
Dades i xifres
Superfície1 ha
zona tampó: 4,638 ha Modifica el valor a Wikidata
Lloc component de Patrimoni de la Humanitat
Data1999 (23a Sessió)
Identificador514bis-001
Monument protegit al Regne Unit
Data18 agost 1882
IdentificadorSM90209

Maeshowe (també escrit Maes Howe) és un cairn, túmul o apilament de pedres del neolític, i un enterrament subterrani situat a les Òrcades, a Escòcia.

Maeshowe i altres monuments neolítics propers, entre ells el poblat de Skara Brae, van ser declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 1999 sota la denominació de Cor neolític de les Òrcades.[1] El nom de Maeshowe també s'utilitza per a referir-se a aquest tipus d'enterraments en forma de passadissos, que no tenen similitud amb cap altre enterrament, ni a les Òrcades ni en cap altre lloc.

Fou construït emprant 30 tones de gres, pel que sembla pel grup de pobles denominats "de ceràmica estriada", i el seu disseny fa que l'entrada quedi alineada per ser il·luminada durant el solstici d'hivern.

D'acord amb la Saga Orkneyinga, Maeshowe va ser saquejada pels vikings (entre ells Harald Maddadsson i Rognvald Eysteinsson) cap al segle xii. Els vikings van deixar al seu pas una sèrie de més de trenta "grafits" rúnics a les parets de les cambres en què es van protegir, que constitueixen la major col·lecció d'aquest tipus d'inscripcions conservada al món.

Les mènsules del sostre van ser destruïdes l'any 1861 per arqueòlegs excessivament entusiastes però inexperts, que també van despullar el jaciment arqueològic de la majoria dels objectes que pogués haver-hi hagut al lloc. L'estructura del monticle, no obstant això, no va sofrir danys, per la qual cosa el recinte encara manté el disseny de la construcció originària, diferent al que pot trobar-se en qualsevol altre lloc de les Illes Britàniques.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Heart of Neolithic Orkney» (en anglès). UNESCO Culture Sector. [Consulta: 25 març 2015].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maeshowe