Manganiandrosita-(La)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralManganiandrosita-(La)
Fórmula química{Mn2+La}{Mn3+AlMn2+}(Si₂O₇)(SiO₄)O(OH)
Epònimmanganès, androsite series (en) Tradueix i lantani Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusPic Petalon, Mont Vasilikon, Andros, Egeu Meridional, Grècia
Classificació
Categoriasilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.BG.05b Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.9.BG.05b Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/C.23 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Grup espacialgrup espacial P2₁/m Modifica el valor a Wikidata
Lluïssorvítria
Propietats òptiquesbiaxial
Dispersió òpticamolt forta
Impureses comunesCa, REE
Més informació
Estatus IMAmineral reanomenat (Rn) i aprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1994-048
Any d'aprovació1994
SímbolMna-La Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La manganiandrosita-(La) és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup de l'al·lanita. Originalment va ser anomenada androsita-(La), per Andros (Grècia), la seva localitat tipus. Va ser rebatejada pel Subcomitè d'Epidotes de la CNMMN el 2006.

Característiques[modifica]

La manganiandrosita-(La) és un sorosilicat de fórmula química {Mn2+La}{Mn3+AlMn2+}(Si₂O₇)(SiO₄)O(OH). Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1994. Cristal·litza en el sistema monoclínic.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la manganiandrosita-(La) pertany a «09.B - Estructures de sorosilicats amb grups barrejats de SiO₄ i Si₂O₇; cations en coordinació octaèdrica [6] i major coordinació» juntament amb els següents minerals: al·lanita-(Ce), al·lanita-(La), al·lanita-(Y), clinozoisita, dissakisita-(Ce), dol·laseïta-(Ce), epidota, hancockita, khristovita-(Ce), mukhinita, piemontita, piemontita-(Sr), tawmawita, manganipiemontita-(Sr), ferrial·lanita-(Ce), clinozoisita-(Sr), manganiandrosita-(Ce), dissakisita-(La), vanadoandrosita-(Ce), uedaïta-(Ce), epidota-(Sr), al·lanita-(Nd), ferrial·lanita-(La), åskagenita-(Nd), zoisita, macfal·lita, sursassita, julgoldita-(Fe2+), okhotskita, pumpel·lyïta-(Fe2+), pumpel·lyïta-(Fe3+), pumpel·lyïta-(Mg), pumpel·lyïta-(Mn2+), shuiskita, julgoldita-(Fe3+), pumpel·lyïta-(Al), poppiïta, julgoldita-(Mg), ganomalita, rustumita, vesuvianita, wiluïta, manganovesuvianita, fluorvesuvianita, vyuntspakhkita-(Y), del·laïta, gatelita-(Ce) i västmanlandita-(Ce).

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al pic Petalon del mont Vasilikon, a l'illa d'Andros (Egeu Meridional, Grècia). També ha estat descrita a circ Grubependity Lake, a la República de Komi (Rússia). Aquests dos indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Manganiandrosite-(La)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 29 desembre 2019].