Manuel Villegas Brieva

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaManuel Villegas Brieva
Biografia
Naixement1871 Modifica el valor a Wikidata
Lleida Modifica el valor a Wikidata
Mortnovembre 1923 Modifica el valor a Wikidata (51/52 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsManuel Villegas López Modifica el valor a Wikidata

Manuel Villegas Brieva (Lleida, 1871 - Madrid, 1923) va ser un pintor i dibuixant català.

L'any 1885 va ser un dels artistes becats per la Diputació de Lleida per anar a estudiar durant tres anys a l'Escola Especial de Pintura, Escultura i Gravat, i per aquesta raó es va haver de traslladar a Madrid. Acabat aquest període, va obtenir una altra beca de la Diputació de Còrdova i es va traslladar a Roma, ciutat on es va estar també prop de tres anys. Després de la capital italiana va tornar a Madrid, on coincidí amb el pintor Francisco Pradilla, el mestre de qui rebria les influències tècniques més importants. A la capital de l'Estat va ocupar el càrrec de professor de l'Escola d'Arts i Oficis, fet que el dugueren a fixar la seva residència.[1]

L'any 1910 va ser un dels fundadors, juntament amb Joaquín Sorolla i Aureliano de Beruete, de l'Associació Espanyola de Pintors i Escultors, que va promoure durant diverses dècades els prestigiosos Salons de Tardor. En aquest mateix any, Villegas va participar en l'Exposició d'Art Espanyol i Indústries Decoratives, que es va celebrar a Madrid, i posteriorment es va traslladar a Mèxic. En aquesta exposició hi figuraven, també, obres de Baldomer Gili Roig i Josep Martí Garcés. Amb ells, i d'altres, va participar també en l'exposició d'artistes lleidatans celebrada l'any 1912, en què Villegas hi va participar amb quatre obres.[1][2]

Selecció d'obres[modifica]

Obra Any Tècnica Dimensions Lloc Imatge
¡A la guerra![3] 1892 Oli sobre llenç 250 x 450 cm Museo Municipal de Bellas Artes de Santa Cruz de Tenerife (en dipòsit)
Último sueño de una virgen[3] Oli sobre llenç 150 x 120 cm Capitania General de Sevilla (en dipòsit)
Las doce en los altos hornos[3] 1895 Oli sobre llenç 43 x 84 cm Universitat de Còrdova (en dipòsit)
Angelita 1916 oli sobre tela 40,2 x 30,4 cm Museu d'Art Jaume Morera

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Manuel Villegas Brieva
  1. 1,0 1,1 Gabarrell, Francesc. «Villegas Brieva, Manuel». Museu d'Art Jaume Morera. Arxivat de l'original el 4 de març 2016. [Consulta: 4 abril 2013].
  2. Solé i Martí, Esther «L'exposició de 1912 o un punt d'inflexió en la història de l'art lleidatà». Lleida 1912. Memòria d'una exposició d'art, 2012.
  3. 3,0 3,1 3,2 Biografia Villegas Brieva, Manuel Enciclopedia Online. Museo del Prado.