Maria Friedman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaria Friedman
Biografia
Naixement19 març 1960 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
Oberland bernès (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióArts Educational School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPel·lícula, teatre, televisió i música Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócantant, actriu de teatre, actriu de cinema, actriu, directora de teatre Modifica el valor a Wikidata
PeríodeSegle XX Modifica el valor a Wikidata
Activitat1980 Modifica el valor a Wikidata –
VeuSoprano Modifica el valor a Wikidata

InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeJeremy Sams Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0295295 Rottentomatoes: celebrity/maria_friedman IBDB: 404450 TMDB.org: 140568
Musicbrainz: e7fc9b70-d2b3-4eaf-ba6f-ab04620de9d1 Songkick: 444788 Discogs: 1327320 Allmusic: mn0000267401 Modifica el valor a Wikidata

Maria Friedman (Oberland bernès, Suïssa, 19 de març de 1960) és una actriu britànica de teatre musical, que ha treballat tant a Broadway com al West End, així com al cinema.

Biografia[modifica]

Nascuda a Suïssa, filla del violinista rus-jueu Leonard Friedman, però criada al Regne Unit. La seva mare és una pianista de concert anglesa, i el seu pare és violinista a la Royal Philharmonic Orchestra.[1][2][3] El seu pare era d'una família russa jueva immigrant i la seva mare era anglesa.[4] Amb 5 anys es traslladà amb la seva família a Anglaterra, després del divorci dels seus pares.[5]

Carrera[modifica]

Maria Friedman va adquirir fama per primer cop quan guanyà el Premi Olivier pel seu cabaret d'una dona Maria Friedman By Special Arrangement, i per protagonitzar el musical Passion el 1996 (interpretació que comportaria un segon Olivier), i per esdevenir una de les principals dames del teatre londinenc. Posteriorment protagonitzaria Chicago i Ragtime, ambdós al West End.

Més recentment, creà el personatge de Marian Halcombe al darrer musical d'Andrew Lloyd Webber, The Woman in White, tant al West End com a Broadway; i a la versió fílmica de Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat de Lloyd Webber, interpretà la Narradora.

Durant les funcions prèvies de The Woman in White a Broadway, se li diagnosticà un càncer de pit d'etapa 1, abandonant l'espectacle perquè li fos extirpat el tumor. Menys d'una setmana després de la cirurgia, tornà a escena per a les prèvies i actuà en la nit d'estrena oficial. La producció de Broadway hagué de tancar només després de 109 funcions, en par degut per les absències per malaltia tant d'ella com del seu company protagonista, Michael Ball (Friedman tenia prevista una absència de sis setmanes per sotmetre's a tractament, sent substituïda per Judy Kuhn, però quan s'anuncià el tancament de l'espectacle continuà el seu paper).

A més d'altres espectacles, Maria Friedman va participar en Hey, Mr. Producer!, el concert-celebració de la tasca de Sir Cameron Mackintosh, on cantà "You Could Drive a Person Crazy," "Broadway Baby," i "How Many Tears?". De la mateixa manera, també participa en el Sondheim Tonight al Barbican Centre de Londres, cantant "Losing My Mind" (de Follies) i "More" (de la pel·lícula Dick Tracy). Ha realitzat nombrosos espectacles d'una dona sola: : Maria Friedman - By Special Arrangement i Maria Friedman - By Extra Special Arrangement. El 29 de maig del 2007 va debutar a Barcelona amb el recital “Maria Friedman Canta Sondheim” al Palau de la Música Catalana, dins del festival Únicas.

A més dels nombrosos enregistraments de musicals, té diversos àlbums en solitari, entre ells Maria Friedman, Maria Friedman Live i Now and Then.

Ha guanyat 3 Premis Olivier i n'ha estat nominada a 7.

Vida personal[modifica]

Té dos fills, Toby, de l'actor Jeremy Sams i Alfie, amb l'actor Oleg Poupko. Va estar casada amb el ballarí Roland Brine; i la seva parella actual és Adrian Der Gregorian.[6][7]

La seva germana Sonia és productora de teatre, i entre les seves produccions hi ha el musical d'Andrew Lloyd Webber “The Woman in White”, que estrenà Maria tant a Londres com a Broadway.

Produccions teatrals[modifica]

Filmografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. [enllaç sense format] http://www.aboutmaria.com/timeline.html
  2. David Drake. «Interview: Maria Friedman» (en anglès). Broadway.com, 09-12-2005. [Consulta: 19 febrer 2009].
  3. [enllaç sense format] http://www.aboutmaria.com/i-womanshourapril02.html
  4. Nikkhah, Roya «Sonia Friedman: 'There's nothing wrong with wearing pretty clothes and lipstick – and still being a strong woman'». The Daily Telegraph [Londres], 24-12-2009.
  5. «Casualty: Maria Friedman Plays Trish Baynes». Holby.tv. [Consulta: 19 febrer 2009].
  6. Interview with Friedmanofficiallondontheatre.co.uk, December 10, 2008
  7. Saner, Emine"My toyboy stood by me" Arxivat 2013-01-14 at Archive.isthisislondon.co.uk, April 24, 2006