Mas Fonollar

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Mas Fonollar
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXIV, XVIII
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSanta Coloma de Gramenet (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Sant Jeroni, 1-3
Map
 41° 27′ 13″ N, 2° 12′ 21″ E / 41.45361°N,2.20595°E / 41.45361; 2.20595
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC20724 Modifica el valor a Wikidata

El Mas Fonollar és un monument protegit com a bé cultural d'interès local ubicat al carrer de Sant Jeroni, del municipi de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès).Construït inicialment a les darreries del segle XIV, fou inicialment una masia rural.[1] Des de finals del segle xiv fins a començaments del segle xx, va ser propietat de la família Fonollar. L'edifici actual és fruït de successives reformes, així com del procés de rehabilitació enllestit l'any 1982 i que l'ha convertit en un Centre de Recursos Juvenils.[2]

Descripció[modifica]

És una masia de planta baixa i un pis, de tipologia longitudinal coberta a dues aigües. Està construïda amb obrat en tàpia i pedra a les cantoneres, amb teulat a doble vessant, carener paral·lel a la façana, portal adovellat de punt rodó i finestres superiors amb llinda i brancals de pedra.[3][4] Cal destacar la presència d'un forn artesanal i d'un hipogeu o túnel.[5] També són interessants les restes de l'arquitectura interior, amb arcs de pedra i de maó als dos pisos, emmascarats per una restauració poc afortunada.[5]

Història[modifica]

Tot i que no es coneix amb exactitud la data en què es va construir aquesta masia, el 1386 ja constiïa el nucli d'una important finca agrícola, propietat de Guillemí Fonollar. Des d'aquella data i fins a finals del segle xix, la família Fonollar n'ostentà la propietat. Durant els segles XVII i XVIII, fou objecte de diverses modificacions, que li donaren la fesomia i les característiques que encara conserva en l'actualitat[6]

Rehabilitació[modifica]

L'any 1982 va ser objecte d'una rehabilitació integral, per tal de millorar les instal·lacions, incloure un ascensor panoràmic i prendre altres mesures complementàries per tal de garantir una major accessibilitat. Les obres han estat dirigides pels arquitectes Carles LLadó Royo i Joan Iñíguez, per part de l'empresa "Illa Arquiectos", i de l'arquitecta Elena Gómez Martínez, per part de l'Ajuntament de la ciutat.[7] Actualment, és un edifici de titularitat pública i, des de l'any 2009, un monument protegit com a bé cultural i d'interès local.[8]

Serveis: el CRJ Mas Fonollar[modifica]

Actualment, la masia funciona com un CRJ (centre de recursos per a Joves) gestionat per l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Adreçat a adolescents i joves d'entre 12 i 35 anys, el CRJ Mas Fonollar és un equipament municipal dedicat a proporcionar eines i recursos a la població jove de la ciutat per a la seva plena emancipació i la integració a la vida adulta. El centre també vol ser un espai de trobada, relació i coneixença, on els joves poden gaudir d'oferta cultural i de lleure alternativa.[9] Ofereix, entre d'altres serveis:[10] informació juvenil, assessorament individual i en grup, tallers i cursos, ús gratuït d'ordinadors connectats a internet, buc de creació audiovisual i espai d'assaig musical, sala d'estudi, espai de trobada, activitats culturals i de lleure, i cessió d'espais. En època d'exàmens, també ofereix el servei de sala d'estudi nocturna.

El Mas Fonollar també acull iniciatives com ara l'Espai per la Pau o el Centre Europa Jove.[11] L'Espai per la Pau posa a l'abast dels joves i professionals tot un conjunt d'eines educatives, participatives i creatives al servei de la formació i l'acció entorn a la cultura de la pau, la cooperació internacional al desenvolupament, la solidaritat i la convivència fomentada en el respecte per la diversitat i els drets humans. D’altra banda, el Centre Europa Jove és un espai per informar, orientar i assessorar a joves i entitats juvenils que vulguin participar en programes de mobilitat europea, així com en d'altres iniciatives i programes de la Unió Europea.

Bibliografia[modifica]

  • Esteves, Albert. Santa Coloma de Gramenet: Barcelonès: Guia del patrimoni històric i arquitectònic. Molins de Rei: Centre d'Estudis i Divulgació del Patrimoni (CEDIP), 1997. P. 23

Referències[modifica]

  1. «Mas Fonollar (Santa Coloma de Gramenet - Barcelonès)». Pobles de Catalunya: guia del patrimoni històric i artístic dels municipis catalans. [Consulta: 24 agost 2021].
  2. «CRJ Mas Fonollar». Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. [Consulta: 24 agost 2021].
  3. Esteves, Albert. Santa Coloma de Gramenet: Barcelonès: guia del patrimoni històric i artístic. Molins de Rei: Centre d'Estudis i Divulgació del Patrimoni (CEDIP), 1997, p. 23. 
  4. «Mas Fonollar (Santa Coloma de Gramenet - Barcelonès)». Guia del Patrimoni Històric i Artístic dels municipis catalans. [Consulta: 24 agost 2021].
  5. 5,0 5,1 «Mas Fonollar». Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Direcció General de Patrimoni Cultural. [Consulta: 24 agost 2021].
  6. Esteves, Albert (1997): 23
  7. «Rehabilitació de Mas Fonollar, el centre de recursos juvenils de Santa Coloma de Gramenet». empresa Obres i Contractes OICPENTA SA. Arxivat de l'original el 2021-01-22. [Consulta: 24 agost 2021].
  8. «Mas Fonollar». Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural. [Consulta: 24 agost 2021].
  9. «El CRJ Mas Fonollar». Oficina Jove del Barcelonès. Arxivat de l'original el 2020-11-29. [Consulta: 24 agost 2021].
  10. «Mas Fonollar (». Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. [Consulta: 24 agost 2021].
  11. «CRJ Mas Fonollar». Oficina Jove del Barcelonès. Arxivat de l'original el 2020-11-29. [Consulta: 24 agost 2021].