Mateo Valero i Cortés

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Mateo Valero Cortés)
Infotaula de personaMateo Valero i Cortés

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(es) Mateo Valero Cortés Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1952 Modifica el valor a Wikidata (71/72 anys)
Alfamén (província de Saragossa) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Politècnica de Madrid - llicenciatura en Enginyeria de Telecomunicació
Universitat Politècnica de Catalunya - doctorat Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perDirector del Centre de Supercomputació de Barcelona des de 2004
Activitat
Ocupacióenginyer de telecomunicacions, professor d'universitat, informàtic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Politècnica de Catalunya
Centre de Supercomputació de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Estudiant doctoralJesus Labarta, Jose M. Llaberia, Enrique Herrada Lillo, Francisca Quintana Domínguez, Jesús Corbal San Adrián, Teresa Monreal Arnal, Daniel Ortega Fernandez, Francisco J. Cazorla, Ayose Falcón, Alex Pajuelo, Oliverio Jesús Santana Jaria, Adrián Cristal, Carlos Alvarez, Marco Antonio Ramírez Salinas, Esther Salamí (en) Tradueix, Miquel Pericàs, Javier Verdu Mula, Jesús Alastruey-Benedé (en) Tradueix, Carmelo Alexis Acosta Ojeda, Carlos Boneti, Miquel Moreto Planas (en) Tradueix, Tanausú Ramírez, Mauricio Alvarez-Mesa, Ferad Zyulkyarov, Oscar Palomar, Marco Paolieri, Isidro González, Sasa Tomic, Gokcen Kestor (en) Tradueix, Alejandro Rico, Vladimir Subotic, Carlos Luque, Srdan Stipic, Timothy Hayes, Nikola Markovic, Ruben González, Fernando Javier Núñez Mendoza, Milovan Duric, Víctor Javier Jiménez Pérez, Qixiao Liu (en) Tradueix, Vesna Nowack, Ivan Ratkovic, Leonidas Kosmidis, Daniel Nemirovsky, Josep Llosa, Milan Stanić, Damian Roca, Bojan Maric, Alessandro Morari, Augusto Vega, Felipe Cabarcas Jaramillo, Friman Sánchez Castaño, Alex Ramírez, David Lopez Alvarez, Montse Peiron, Roger Espasa Sans i Luis Alfonso Villa-Vargas Modifica el valor a Wikidata

Lloc webbsc.es… Modifica el valor a Wikidata
Mateo Valero al costat del supercomputador MareNostrum.

Mateo Valero i Cortés (castellà: Mateo Valero Cortés) (Alfamén, 1952) és un professor i investigador aragonès, conegut per dirigir el Centre de Supercomputació de Barcelona

Biografia[modifica]

Es va titular en enginyeria de telecomunicació per la Universitat Politècnica de Madrid el 1974, doctorant-se per la Universitat Politècnica de Catalunya el 1980. És professor de la Universitat Politècnica de Catalunya des de 1974, catedràtic del Departament d'Arquitectura de Computadors d'aquesta universitat des de 1983 i director del Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació des de la seva creació, al 2004.

La seva investigació abasta diferents conceptes del món de l'arquitectura de computadors, disciplina en la qual ha publicat més de 700 articles entre revistes, congressos i llibres[1] i per la que ha rebut nombrosos premis de gran prestigi, com el Premi Eckert-Mauchly de l'ACM/IEEE, considerat el més prestigiós en el camp de l'arquitectura de computadors, "pel seu extraordinari lideratge en la construcció d'un centre d'investigació en arquitectura de computadors de classe mundial, les seves contribucions originals a les àrees de computació vectorial i multifemella, i per proposar nous enfocaments en paral·lelisme a nivell d'instrucció".[2]

També ha estat guardonat amb el premi de supercomputació Seymour Cray (2015) “en reconeixement a les seves contribucions fonamentals en el camp de les arquitectures vectorials, processadors súper-escalars, processadors multithreaded i processadors Very Long Instruction Word”;[3] el premi Goode (2009) “per les seves contribucions fonamentals a les arquitectures de processadors vectorials, out-of-order, de multi-processament i VLIW”;[4] el Distinguished Service Award (2012) de l'Association for Computing Machinery (ACM), per “l'extraordinari lideratge d'iniciatives en matèria d'investigació i educació en informàtica d'alt rendiment”;[5] el Premio Nacional de Investigación Julio Rey Pastor en Matemáticas, Tecnologías de la Información y Comunicaciones (2001);[6] el Premio Nacional de Investigación Leonardo Torres Quevedo de Ingeniería (2006)[7] y el Premio Rey Jaime I a la investigación básica (1997).[8]

Valero ha combinat la seva tasca investigadora amb la creació i gestió de centres dedicats a la investigació sobre la computació d'altes prestacions i la transferència de tecnologia a les empreses:

  • De 1990 a 1995, va crear i dirigir el Centre Europeu de Paral·lelisme de Barcelona (CEPBA), per fer investigació bàsica i aplicada en computació paral·lela.
  • De 1995 a 2000, va dirigir el C4, el Centre Català de Computació i Comunicacions, coordinant les activitats del CEPBA i el Centre de Supercomputació de Catalunya.
  • D'octubre de 2000 fins al a 2004, va ser director del CIRI, Instituto d'Investigació CEPBA-IBM sobre computadores paral·leles.
  • Des de maig de 2004, és fundador i director del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación, que actualment reuneix més de 300 investigadors experts en computació d'altes prestacions.

Des d'aquests centres ha treballat en l'impuls de diferents xarxes de supercomputació a nivell nacional i internacional com la Red Española de Supercomputación (RES), el Partnership for Advanced Computing a Europa (PRACE) i la Red Iberoamericana de Supercomputación (RISC).

El 2013 va rebre una ERC Advanced Grant del Consell Europeu d'Investigació per a dur a terme el projecte sobre noves tècniques per construir xips multinucli i els superordinadors del futur.[9]

Premis i guardons[modifica]

Entre els premis rebuts, destaquen:

Mateo Valero és Doctor honoris causa per la Universitat de Belgrad (2008), la Universitat Tecnològica de Chalmers (2008),[18] la Universitat de Las Palmas de Gran Canària (2009),[19] la Universitat Veracruzana (2010),[20] la Universitat de Saragossa (2011),[21] la Universitat Complutense de Madrid (2013),[22] la Universitat de Cantàbria (2015),[23] la Universitat de Granada (2016) [24] i el CINVESTAV (2017).[25]

És acadèmic fundador de la Real Academia de Ingeniería de España,[26] acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona,[27] de la "Academia Europaea, Academy of Europe",[28] i acadèmic corresponent de la Real Academia de Ciencias Exactas, Física y Ciencias Naturales[29] i de l'Academia Mexicana de Ciencias.[30] Des de 2018 es acadèmic corresponent de l'Academia de Ingeniería de México, acadèmic d'Honor de la Real Academia Europea de Doctores i acadèmic de l'Academia de Gastronomía de Murcia.[31]

És membre del Comitè Científic Extern d'Assessorament de la Universidad Complutense de Madrid i Padrí de la graduació de la promoció 2018 de la Universidad San Jorge de Zaragoza.[32]

Des del 2017 és membre del capítol espanyol del Club de Roma i membre del comitè dels premis IEEE Sidney Fernbach Award.[cal citació]

Referències[modifica]

  1. «Llista de publicacions de Mateo Valero (en anglès)» (en anglès).
  2. «Justificació del premi Eckert-Mauchly a Mateo Valero a la web dels ACM Awards» (en anglès).
  3. «Justificació del premi Seymour Cray a Mateo Valero a la web de la IEEE Computer Society».
  4. «Justificació del premi Goode a Mateo Valero a la web de la IEEE Computer Society» (en anglès).
  5. «Justificació del Distinguished Service Award a la web de la Association for Computing Machinerie (ACM)» (en anglès).
  6. «Premios Nacionales de Investigación 2001 al Boletín Oficial del Estado» (en castellà).
  7. «Premios Nacionales de Investigación 2006 al Boletín Oficial del Estado» (en castellà).
  8. «Llistat de científics guardonats amb el Premio Rey Jaime Primero a la web de la Fundación Premios Rey Jaime Primero» (en castellà). Arxivat de l'original el 2014-10-09. [Consulta: 1r març 2016].
  9. «Llista de guanyadors de l'ERC Advanced Grant en Ciències Físiques i Enginyeria 2012 a la web de l'European Research Council».
  10. «México condecora al director del BSC con la máxima distinción a un extranjero». La Vanguardia.
  11. Listado galardonados con el premio Creu de Sant Jordi 2016 en la web de la Generalitat de Catalunya Arxivat 2017-08-10 a Wayback Machine.
  12. «Llista de guardonats amb el Premio Aragón a la web del Govern d'Aragó». Arxivat de l'original el 2015-03-20. [Consulta: 1r març 2016].
  13. «Llista de guardonats amb el Premi Nacional de Recerca de Catalunya a la web de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació». Arxivat de l'original el 2016-03-05. [Consulta: 1r març 2016].
  14. «Mateo Valero recibe el Premio Nacional de Investigación Leonardo Torres Quevedo en Ingeniería» (en castellà). Barcelona Supercomputing Center, 28-09-2006. [Consulta: 30 gener 2024].
  15. «Un zaragozano, premio Leonardo Torres Quevedo» (en castellà). El Periódico de Aragón, 30-09-2006. [Consulta: 30 gener 2024].
  16. «Llista d'investigadors guardonats amb la Distinció de la Generalitat de Catalunya Per a la Promoció de la Recerca Universitària a la memòria anual del Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació (veure pàgina 113) a la web de la Generalitat de Catalunya».
  17. «Llista de guardonats amb el Premio Narcís Monturiol a la web de la Generalitat de Catalunya».
  18. «Llista de Doctors Honoris Causa de la Universitat Tecnològica de Chalmers a la Web de la Universitat». Arxivat de l'original el 2014-08-27. [Consulta: 1r març 2016].
  19. «LListat de Doctors Honoris Causa de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria a la web de la Universitat».
  20. «Llista de Doctors Honoris Causa de la Universidad Veracruzana a la web de la Universitat». Arxivat de l'original el 2014-09-03. [Consulta: 1r març 2016].
  21. «Llista de Doctors Honoris Causa de la Universitat de Saragossa a la web de la Universitat».
  22. «Llista de Doctors Honoris Causa de la Universidad Complutense de Madrid a la web de la Universitat».
  23. «Llista de doctors Honoris Causa de la Universitat de Cantàbria a la web de la Universitat».
  24. «Acord del Claustre de la Universitat de Granada».
  25. «Inviste Cinvestav a Mateo Valero con el doctorado Honoris Causa» (en castellà). Avance y Perspectiva. Arxivat de l'original el 2017-09-12 [Consulta: 12 setembre 2017]. Arxivat 2017-09-12 a Wayback Machine.
  26. «Llistat de membres de la Real Academia de Ingeniería de España a la web de l'entitat».
  27. «Llistat d'acadèmics numeraris de la Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts de Barcelona a la web de l'entitat». Arxivat de l'original el 2014-08-08. [Consulta: 1r març 2016].
  28. «Llistat d'acadèmics de la Academia Europaea, Academy of Europe a la web de l'entitat».
  29. «Llistat d'acadèmics corresponents nacionals de la Real Academia de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales a la web de l'entitat». Arxivat de l'original el 2016-03-05. [Consulta: 1r març 2016].
  30. «Llistat d'acadèmics de la secció d'Enginyeria de l'Academia Mexicana de Ciencias a la web de l'entitat». Arxivat de l'original el 2014-09-03. [Consulta: 1r març 2016].
  31. «Mateo Valero: «Las recetas de cocina no son sino algoritmos culturales»» (en castellà). La Verdad, 04-06-2018.
  32. «La Universidad San Jorge celebra el acto de graduación de cerca de 325 alumnos de la promoción 2018».

Enllaços externs[modifica]